Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonała sałatka na wszelkiego rodzaju imprezy. Niewiele składników plus sos majonezowy i sałatka gotowa. Możemy ją przygotować szybciutko, dzień wcześniej ponieważ sałatka lubi postać w lodówce i przegryźć się lub dojrzeć (jak kto woli). U nas od lat „balanga” króluje w Sylwestra i Karnawale, który rozpoczyna się od Trzech Króli. To jest sałatka z tych znikających ze stołu jako pierwsze.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4665
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12642
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5712
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7154
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4665
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12642
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5712
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7154
Składniki
Umytą i dobrze wysuszoną pierś z kurczaka kroimy w dosyć drobną kostkę (1,5 cm). Przekładamy do miski, polewamy olejem, przyprawiamy solą, pieprzem i gyrosem. Całość dokładnie mieszamy, odstawiamy na chwilę na bok.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso i podsmażamy delikatnie. Podlewamy je 3-4 łyżkami gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso kilka minut, aż zmięknie, ale nie będzie się rozpadało. Studzimy je i przekładamy razem z wytworzonym sosem do dużej miski.
Kukurydzę osączamy z płynu.
Paprykę, pora i ogórki kroimy w drobną kostkę.
Wszystko przekładamy do kurczaka. Dodajemy majonez i zmiażdżony czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą przyprawy gyros. Odstawiamy sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.
Sałatka balanga gotowa!