Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka w stylu meksykańskim z mieloną wołowiną, trzema sosami i nachosami to fantastyczna propozycja sałatki na imprezę. Wygląda bardzo atrakcyjnie i smakuje wybornie.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 39
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 23
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 119
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 124
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 39
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 23
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 119
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 124
Składniki
Usmażyć wołowinę: na patelni rozgrzać łyżkę oleju i na gorącym zbrązowić wołowinę. Kiedy wołowina się obsmaży, dodać do niej pokrojona w kostkę cebule, podsmażyć do miękkości. Pod koniec smażenia mięso doprawić przyprawami i startym czosnkiem. Gotowe odstawić do ostygnięcia.
Zrobić salsę: polówkę cebuli pokroić w drobna kostkę. Pomidory również drobno pokroić, kolendrę posiekać. Cebule, pomidory i kolendrę wymieszać w miseczce, doprawić startym czosnkiem, sokiem z cytryny i solą.
Zrobić guacamole: Awokado wydrążyć ze skórki usunąć pestkę i rozgnieść widelcem w miseczce. Doprawić startym czosnkiem, sokiem z limonki i sola.
Aby zrobić sos z kwaśnej śmietany, w miseczce należy wymieszać śmietanę i majonez. Całość doprawić sola.
Następnie złożyć sałatkę: na dnie szklanej miski ułożyć pokrojoną na mniejsze części sałatę lodową, na niej ułożyć usmażoną i ostudzoną wołowinę. Na warstwie wołowiny ułożyć salsę, na niej kukurydzę i odsączoną i opłukaną fasolę. Na fasoli ułożyć guacamole i kolejno warstwę sera i sosu śmietanowego. Na brzegach miski powtykać trójkąty nachos, tworząc w ten sposób „koronę”, wieńczącą sałatkę. Resztę nachos pokruszyć i rozsypać na wierzchu sałatki. Sałatkę podawać schodzoną. Można przygotować ja dzień wcześniej, ale nachos dodać tuz przed podaniem. Smacznego!