Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna sałatka. Świetnie nadaje się na lekką kolację lub jako dodatek do mięsa. Łatwa w przygotowaniu. Z powodzeniem można przygotować ją jako ,,danie pudełkowe" - drugie śniadanie do pracy lub na piknik.
Sałatkę te można użyć do obiadu albo urozmaicić różnymi dodatkami, np. plastr...
Odsłon: 6703
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 978
Miałam w lodówce gotową masę makową, ciasto francuskie i po krótkim namyśle p...
Odsłon: 519
Sałatkę te można użyć do obiadu albo urozmaicić różnymi dodatkami, np. plastr...
Odsłon: 6703
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 978
Miałam w lodówce gotową masę makową, ciasto francuskie i po krótkim namyśle p...
Odsłon: 519
Składniki
Sałatę można przygotować w dużej misce lub na talerzu. Proponuję tę drugą wersję. Z podanych produktów wychodzą 2 duże lub 3 średnie porcje sałaty. Sposób przygotowania: Na dwóch talerzach rozłożyć po połowie sałaty z gotowej mieszanki sałat. Dołożyć po kilka liści szpinaku. Pomidory, paprykę i cebulkę pokroić w plastry, następnie ułożyć na sałacie. Dodać pokrojony ser żółty, mozzarellę oraz oliwki.
Sos: Wycisnąć sok z cytryny i przelać do słoika. Następnie dodać miód, czosnek przeciśnięty przez praskę( lub drobno posiekany), sól, pieprz, oliwę z oliwek. Zakręcić słoik i energicznie potrząsać przez około 1 minutę, aby składniki dobrze się połączyły. Sos jest gotowy!
Sałatę należy polać sosem tuż przed podaniem. Jeżeli wybieramy ,,wersję pudełkową " na wynos, zabieramy ze sobą sos i polewamy sałatkę przed zjedzeniem. Nigdy nie polewajcie wcześniej, ponieważ z warzyw zrobi się dużo wody. Smacznego