Do góry

Sałatki Przepis na:

sałatka soczysta

sałatka soczysta

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 41

Dodano:

Odsłon: 607

bardzo prosta sałatka, a na dobrą sprawę - bardziej surówka z dużym udziałem zielonej sałaty...

Składniki

  • 1 sałata (strzępiasta, masłowa)
  • 2 średnie marchewki
  • oliwki czarne - około 50 sztuk
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka wody mineralnej (ja daję Muszyniankę)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich (suszonych)
  • 1 łyżeczka miodu (może być niepełna)
  • 1 łyżeczka śmietany 18% (kwaśnej) lub majonezu
  • 2 łyżeczki octu
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
sałatka soczysta

Przygotowanie

  1. Sałatę umyć, odsączyć, następnie porwać na drobne kawałki (ja wolę ją pokroić).

    Marchewki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, tak, by powstały duże wiórki.

    Oliwki pokroić w poprzek (mają powstać \"oponki\").

    Całość na zmianę wsypywać do dużego garnka i wymieszać.

  2. Wykonanie sosu:

    Do szklanki wlać: olej, wodę mineralną, ocet, miód oraz śmietanę (lub majonez), zamieszać, następnie dosypać ziół prowansalskich, chwilę odczekać, by zioła namokły.

    Następnie polać sałatkę i porządnie wymieszać.


    Odstawić do lodówki by składniki się \"przegryzły\". Przed podaniem należy jeszcze raz wymieszać.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń