Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z Chedara i brokułów - na ciepło

Sałatka z Chedara i brokułów - na ciepło

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 237

Dodano:

Odsłon: 2787

Kuchnie narodowe mieszają się, powstają nowe przepisy, nowe smaki. Ta brytyjska sałatka jest tego ciekawym przykładem i doskonałym lekkim obiadem na lato. Smacznego.

Składniki

  • makaron muszelki, 225 g
  • brokuły, 350 g
  • dymki (bez szczypioru , pokrojone w paski), 3 - 4 sztuki
  • oliwa z oliwek, 4 łyżki
  • czerwona papryka, 1sztuka
  • orzechy włoskie, 60 g
  • suszona bazylia, 1łyżeczka
  • cukier, 1łyżeczka płaska
  • sól, do smaku
  • czarny pieprz świeżo mielony, do smaku
  • ocet jabłkowy, 2 łyżki
  • sok z cytryny, 2 łyżki
  • ser Chedar (ostry, żółty, twardy ser), 225 g
  • zielenina, do przybrania
3-4 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka z Chedara i brokułów - na ciepło

Przygotowanie

  1. Ugotować makaron, dodając na ostatnie 2 -3 minuty gotowania spreparowane brokuły (bez głąba, podzielone na malutkie różyczki). Wsypać dymkę i natychmiast odcedzić. Makaron przełożyć do salaterki. Na palelni rozgrzać łyżkę oliwy, smażyć pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę i grubo siekane orzechy włoskie 2 -3 minuty. Zdjąć z ognia mieszająć dodać resztę oliwy, cukier , sól, pieprz , suszoną bazylię, ocet, sok z cytryny. Wsypać wszystko do salaterki, wymieszać, dodać starty grubo ser. Mieszaninę posypać z wierzchu resztką sera , ozdobić zieleniną, podawać ciepłe z chlebkiem pitta, schłodzonym białym winem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń