Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z czerwonej kapusty do słoików

Sałatka z czerwonej kapusty do słoików

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 47

Dodano:

Odsłon: 580

Składniki na 8 litrowych słoików.

Składniki

  • 2 kg czerwonej kapusty,
  • 2 kg jabłek,
  • 60 dag cebuli,
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub ½ szklanki octu 10% ,
  • 4 dag. cukru,
  • Opcjonalnie 2 łyżeczki kminku,
  • Sól wg. własnego smaku.
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka z czerwonej kapusty do słoików

Przygotowanie

  1. Kapustę umyć, poszatkować, włożyć do miski, posolić i pozostawić na ok.2 godziny.

  2. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych oczkach.

  3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych oczkach.

  4. Do miski do kapusty dodać uprzednio starte jabłka z cebulą, kwasek cytrynowy lub ocet,
    cukier i kminek / jeżeli ktoś nie lubi kminku to może być bez kminku/ .

  5. Wszystko dokładnie wymieszać.

  6. Sałatkę nakładać ugniatając do wyparzonych słoików, pozostawiając ok. 3 cm. wolnej
    przestrzeni od góry słoika.
    Sałatkę w słoikach zalać wrzącą wodą tak aby przykryła warzywa.

  7. Słoiki zamknąć, wstawić do garnka, wlać wodę do wysokości ¾ słoików i pasteryzować
    30 minut.

  8. Po pasteryzacji, sałatka gotowa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń