Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To sałatka idealna na imprezy. Na zimno najlepiej oddaje aromaty ale i na ciepło ma swój urok. Na zimno jemy ją cały rok a na ciepło... w jesienne i zimowe wieczory, gdy potrzebujemy czegoś na ogrzanie naszego serduszka. Pieczona papryka w tym wydaniu to prawdziwy przebój.
Przepyszna surówka do wielu dań
Odsłon: 169
Przepyszna surówka do wielu dań
Odsłon: 169
Składniki
Pokrój papryki w prostokątne kawałki o wymiarach od 1,5x1,5 cm do 2x2 cm. Następnie pokrój cebule w grubą kostkę (ok 1x1cm) Będziesz potrzebować dwóch blach do pieczenia. Wyściel blachy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Warzywa polej oliwą i dokładnie wymieszaj by obtoczyć je w tłuszczu. Rozłóż płasko na blachach. Postaraj się by warzyw była tylko jedna warstwa. Piecz warzywa przez pół godziny (lub do miękkości) w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Pokrój pierś z kurczaka w kostkę ok 2x2 cm. Przypraw solą, pieprzem, kurkumą, papryką i tymiankiem. Usmaż na patelni i odstaw do ostygnięcia.
Pokrój oliwki na połówki lub w plasterki. Ja preferuję połówki. Jeśli zdecydowałeś się na dodanie suszonych pomidorów, pokrój je w plasterki. Ugotuj makaron. Najlepiej al dente.
Przygotuj sos: wymieszaj 1/4 szklanki oliwy, łyżka miodu, łyżka octu jabłkowego. 2 łyżki musztardy, sól i pieprz do smaku Wlej wszystko do słoiczka i porządnie potrząsaj aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Sałatka będzie najlepiej smakować po kilkunastu godzinach w lodówce. Możesz ją jeść również na ciepło, też jest pyszna ale straci sporo aromatu. Smacznego :)