Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to sałatka śledziowa. Może być podawana jako przystawka i jako danie samodzielne, bardzo pięknie wygląda na stole i również pysznie smakuje. W mojej rodzinie niezastąpione na wszelkich imprezach i uroczystościach. Najlepiej smakuje z chlebem.
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 123
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 165
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 270
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 123
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 165
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 270
Składniki
Ziemniaki, marchew i buraczki dobrze myjemy i gotujemy w łupinie. Po ugotowaniu studzimy i obieramy. Najlepiej ugotować je wieczorem, a sałatkę robić następnego dnia, wtedy szczególnie ziemniaki będą łatwe do ścierania. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, układamy na naczyniu, na którym ma leżeć sałatka. Filety kroimy w drobną kostkę i równomiernie układamy na cebuli. Całość delikatnie polać olejem i lekko docisnąć dłonią.
Następnie obrane buraki ścieramy na tarce o drobnych oczkach i równomiernie układamy na śledziu. Całość delikatnie docisnąć dłonią. P.S. Bardzo ważne, aby każda warstwa warzyw była jak najcieńsza, ma ona tylko pokrywać poprzednią warstwę, wtedy sałatka będzie pyszna. Zaś grube warstwy nie nadają takiego smaku.
Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach obrane z łupin ziemniaki, układamy je na buraczkach cienką warstwą i delikatnie dociskamy dłonią.
Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach obraną marchew i układamy na ziemniakach cienką warstwą, delikatnie dociskamy dłonią.
Następnie groszek z puszki odsączamy i wysypujemy na marchew, równamy i delikatnie dociskamy dłonią.
Całość smarujemy majonezem.
Ugotowane jajka siekamy bardzo drobno i dokładnie obsypujemy nimi górę sałatki. Sałatkę wstawić do lodówki na kilka godzin, aby się smaki przegryzły. Górę delikatnie przykryć folią, by jajka nie wyschły.
Podając na stół, można upiększyć górę natką pietruszki. Sałatkę się kroi jak tort i tak samo się je: od razu wszystkie warstwy :) Piszę o tym, bo jest to bardzo popularne danie w byłych państwach Związku Radzieckiego i wszyscy tam wiedzą, jak się ją spożywa, natomiast w Polsce kilka razy mi się przytrafiło, że goście najpierw zjadali górę, potem środek i na końcu śledzia..... A więc jemy tak jak tort, od razy wszystkie warstwy. Podajemy z chlebem. Smacznego!
Tutaj widać wszystkie warstwy, pycha :)