Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka z cykorii i selera naciowego z sosem cytrynowo - majonezowym

Surówka z cykorii i selera naciowego z sosem cytrynowo - majonezowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 22

Dodano:

Odsłon: 1147

Surówka świetnie pasuje jako dodatek do dań głównych. Gdy przed przyrządzeniem cykorii, spróbujemy kawałek liścia i stwierdzimy, że jest zbyt gorzki, nadmiaru goryczy możemy pozbyć się, mocząc kolby przez kilka minut w wodzie z sokiem z cytryny lub sporą ilością soli. Ustawione pionowo, zanurzone tylko dolną częścią rośliny. Surówka przygotowana z selera naciowego, cykorii, pomidorów i papryki świetnie wpływa na nasz układ trawienny, wspomaga odchudzanie, oczyszcza wątrobę i co najlepsze - jest pyszna>

Składniki

  • 20 dag łodyg selera naciowego
  • 2 cykorie
  • 2 pomidory
  • 1 papryka
  • 1 cebulka
  • kilka liści rukoli - opcjonalnie
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka oliwy
  • 2 szczypty soli
  • pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa należy umyć i osuszyć.
    Selera naciowego, cebulę oraz cykorię drobno pokroić i wrzucić do miski. Następnie dodać majonez, sok z cytryny, miód, sól, pieprz, oliwę i wymieszać z warzywami.
    Na górę sałatki ułożyć przekrojone na pół pomidory, paprykę pokrojoną w paski oraz rukolę. Odstawić na około 3 godziny, aby warzywa zmiękły.

    Sałatka jest gotowa!

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń