Do góry

Sałatki Przepis na:

Szpinakowa Ambrozja

Szpinakowa Ambrozja

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 13

Dodano:

Odsłon: 7114

W związku z tym, że szpinak króluje na straganach i aż żal go nie kupić i wykorzystać, postanowiłam dziś na kolację przygotować orzeźwiającą, zaskakującą słonawym akcentem boczku połączonego ze słodkością mandarynek sałatkę . Miszmasz smaku i koloru, gorąco polecam na kolację, ale ponieważ sałatka prezentuje się tak samo dobrze jak smakuje jest idealna na spotkania z przyjaciółmi.

Składniki

  • Opakowanie szpinaku
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • puszka mandarynek w syropie
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • Dressing
  • sok z połowy pomarańczy
  • łyżka miodu
  • 4 łyżki oliwy
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Boczek pokroić w paski i zarumienić go na patelni. Opłukany i osuszony szpinak i sałatę rwiemy i wkładamy do salaterki. Na sałatę układamy odsączone z soku mandarynki, podsmażony boczek a wierzch sałatki posypujemy pestkami słonecznika.

  2. Składniki na dressing łączymy (ja wrzucam wszystko do słoika, zakręcam i wstrząsam wtedy olej i sok ładnie się połączą). Gotowym dressingiem polewamy sałatkę 15 minut przed podaniem aby wszystkie smaki połączyły się w jedną przepyszną całość.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń