Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z dyni i batatów

Krem z dyni i batatów

Autor:

Przepisów i artykułów: 397 Ocena: 3628

Dodano:

Odsłon: 265

Podczas ostatnich zakupów zobaczyłam kilka ogromnych skrzyń z dyniami. Pospiesznie skierowałam się w ich kierunku, gdyż co roku wyczekuję na nie z niecierpliwością. U nas w Irlandii pojawiają się bardzo późno, tuż przed Halloween i równie szybko znikają. Koło dyni leżały skromnie bataty, które choć z pozoru bywają duże to przy tych pomarańczowych, dużych głowach marnie wyglądały. Patrząc na ten zestaw od razu wpadłam na pomysł, aby krem z dyni połączyć z batatami. Wrzuciłam kilka ładnych dyń do koszyka i dorzuciłam bataty. W drodze powrotnej myślałam nad przepisem. Tak właśnie powstał przepis na tą jesienną, kremową i rozgrzewającą zupę.

Składniki

  • 500 g dyni
  • 450 g batatów
  • 1½ litra bulionu warzywnego *
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki pieprzu białego
  • pieprz czarny i sól
  • Dodatkowo:
  • 30 g suszonych pestek dyni
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Krem z dyni i batatów

Przygotowanie


  1. Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę i czosnek kroimy w małą kostkę. Dynię i bataty kroimy w większą kostkę, a marchew w plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy do momentu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy bataty i marchew. Mieszamy i podsmażamy wszystko razem około 2-3 minut.
    Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy dynię i wszystkie przyprawy. Gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę zdejmujemy z palnika i miksujemy na gładki krem. Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku przyprawami. Pestki dyni rozdrabniamy przy pomocy blendera. Gorącą zupę nalewamy do miseczek. Posypujemy mielonymi pestkami dyni. Podajemy z grzankami.
    * można użyć bulionu drobiowego

    Notes

    - jeśli lubicie bardziej zdecydowane smaki, możecie dodać więcej pieprzu cayenne

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń