Do góry

Newsy

Pyszności z domu braci Golców!

Jak wygląda obiad u rodziny Golców? Słynni bliźniacy uchylili rąbka tajemnicy i zdradzili, jakie są ich ulubione potrawy, które pamiętają z domu.

Co jedli w dzieciństwie bracia Golcowie?

 

Łukasz Golec wraz z żoną Edytą oraz Paweł Golec z żoną Katarzyną przygotowali w kuchni "Dzień Dobry TVN" swoje rodzinne przysmaki. Rodzina Golców przyrządziła tatara z pstrąga, kwaśnicę oraz mrówkowiec.

 

Na przystawkę...


 

Najlepszą przystawką według braci Golców jest tatar z pstrąga. Aby przygotować w domu takie pyszności, wystarczy połączyć mięso pstrąga z koperkiem i oliwą. Skropić cytryną i na talerz wyłożyć pozostałe składniki, czyli kapary, marynowane grzybki i pokrojonego w kosteczkę ogórka kiszonego. Dodać soli i pieprzu do smaku i można jeść!

 

 

Najsłodsza ich tajemnica - kwaśnica!

 

Danie główne to oczywiście słynna kwaśnica, która zrobiła w Polsce zawrotną karierę dzięki piosence Golec uOrkiestra pt. "Słodycze". Kwaśnica prezentowana w studio jest przyrządzona według przepisu mamy braci Golców. Według Pawła Golca, w programie wyszła jeszcze lepsza niż w domu. - Rewelacyjna zupka! - dodaje.

 

 

A na deser sernik z... czym?!

 

Sernik z mrówkami, to nic innego jak sernik z dodatkiem maku, ale przyznacie, że nazwa może być nieco myląca... Mama braci Golców co niedzielę przyrządzała sernik albo mrówkowiec. W rodzinach braci obecnie piecze się jedno ciasto składające się z dwóch znanych im z dzieciństwa receptur. Stąd nazwa "sernik z mrówkami".

 

sernik z mrówkami

 

Pani Katarzyna, żona Pawła Golca, zapytana o sekrety kuchni rodzinnej braci, odpowiada: - Oczywiście, podpytuję przy okazji spotkań, świąt. Podpatruję i dogadzam.

 

- No i jest cudo, naprawdę! - dodał na koniec jeden ze słynnych braci, mając na myśli domową, aromatyczną kwaśnicę.

 

Źródło: Dzień Dobry TVN / x-news.pl

Tekst: Anna Wiśniewska/Smaker.pl

 

 

Wywiad z Golec uOrkiestra

Serniczek Piotrusia

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń