Do góry

Newsy

Sezon na pomidora

Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów!

Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL


Ketchup bez sztucznych dodatków

Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to ze względu na dodatek cukru lub słodzików w sosach dostępnych w sklepach.

Taki domowy ketchup będzie pysznym dodatkiem do grillowanego mięsa, pieczonych warzyw lub jako zwieńczenie kanapki!

Składniki:

- 1 kg pomidorów,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 papryczki chili (lub 1 bardzo mała),
- 1 łyżeczka nasion gorczycy,
- 3 łyżeczki octu winnego,
- 1 i ½ łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki oliwy,
- sól, pieprz, bazylia (może być świeża).

Przygotowanie:

Na samym początku dokładnie myjemy pomidory i zalewamy je wrzątkiem, aby łatwiej pozbawić ich skórki. Kroimy na ćwiartki, usuwamy szypułki oraz gniazda nasienne - zostawiamy sam miąższ, który rozdrabniamy. Pomidory wsypujemy do garnka, który stawiamy na gazie i gotujemy. Do gotującego garnka dodajemy pokrojoną drobno cebulkę, czosnek starty na tarce, pokrojoną drobno papryczkę chili, ocet, cukier i przyprawy. Gdy wszystkie składniki są już w garnku, należy zmiksować całą zawartość i gotować przez około 40 - 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy z palnika i odstawiamy. Tak przygotowany ketchup możemy spożywać od razu, przechowywać w lodówce przez kilka tygodni lub poddać pasteryzacji.


Własny przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy często się przydaje podczas gotowania, np. jako dodatek do zupy, do sosów, czy do kremów.

Składniki:

- 2 kg pomidorów,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne.

Przygotowanie:

Pomidory dokładnie myjemy i zalewamy wrzątkiem. Pozbywamy się skórek, usuwamy szypułki, i kroimy na małe części. Wkładamy je do garnka i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie odstawiamy garnek z palnika i przecieramy zawartość przez sito do drugiego garnka. Przecier ponownie wstawiamy na gaz dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Aby uzyskać bardzo gęsty przecier, należy go gotować przez około 20 minut.

Tak powstały przecier dobrze jest przelać do słoików o średnich wielkościach - wówczas mamy większą pewność na całkowite wykorzystanie go. Po przelaniu go do wyparzonych słoików, pasteryzujemy przez około 10 minut.


Poproszę Caprese!

Caprese, czyli tradycyjna włoska sałatka, składająca się z mozzarelli i pomidorów to bardzo prosta, ale za to pyszna i niskokaloryczna przekąska, która porwie wszystkich wielbicieli pomidorów!

Składniki:

- 4 dojrzałe pomidory,
- 1 kulka mozzarelli (około 200 g),
- świeża bazylia,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- pieprz,
- sól.

Przygotowanie:

Pomidory myjemy, usuwany szypułkę i kroimy na plastry, które układamy na talerzu. Mozzarelle wyciągamy z opakowania i odsączamy z wody, następnie kroimy w cienkie plastry, które układamy na pomidorach. Całość posypujemy listkami bazylii, polewamy octem, posypujemy solą i pieprzem. Sałatka gotowa!

 

Pomidorki koktajlowe to także świetny pomysł na dodatek do koreczków. Wystarczy przekroić je pod kątem na pół i połączyć wykałaczką, jak na zdjęciu:

 


Zupa dyniowo-pomidorowa

Aby zupa nie była nudna, trzeba szukać ciekawych połączeń smakowych. Ciekawym pomysłem będzie na pewno połączenie dyni z pomidorem, w rezultacie czego otrzymamy zupę o pięknym, energetyzującym kolorze i fenomenalnym smaku!

Składniki:

- 400 g dyni,
- 6 ząbków czosnku,
- 1,5 kg pomidorów,
- bazylia,
- oregano,
- rozmaryn,
- sól, pieprz,
- 1/2 l wody lub bulionu.

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę lub bulion. Dynię i pomidory pozbawiamy skórki, kroimy w małe kawałki i dodajemy do bulionu. Garnek stawiamy na palnik i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut. Pod sam koniec gotowania dodajemy wszystkie przyprawy i miksujemy całość. Następnie gotujemy jeszcze przez około 15 minut. Dobrze smakuje przyozdobiona kleksem z jogurtu i posypana poszatkowaną natką pietruszki.


Pomidory pieczone

Pyszne, zapiekane pomidorki są idealnym dodatkiem do mięs, makaronów, tostów, a z dodatkiem oliwek będą pyszną przystawką.

Składniki:

- 1/2 kg pomidorów,
- sól,
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
- oliwa z oliwek,
- parmezan.

Przygotowanie:

Pomidory myjemy i kroimy w dość grube plastry, po czym kładziemy na blasze. Wierzch pomidorów posypujemy solą i cukrem. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy startym parmezanem. Blachę z pomidorami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut.

 

Zobacz też: Zaskakujące właściwości ogórków | Darmowy e-book: Przetwory na cały rok

Katarzyna Rybczyńska/Smaker.pl

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń