Do góry

Newsy

Składniki potraw w roli opon, pojazdów i mechaników w kulinarnym "Grand pix"

Monte Carlo, 23 maja 2012 r. - Jenson Button i Romain Grosjean zostali szefami kuchni motorhome'u Pirelli;

Dwaj mistrzowie zmierzyli się tym razem w wyścigu kulinarnym pod uważnym okiem Paula Hembery'ego, dyrektora Pirelli ds. sportów motorowych.

 

Pojedynek obu kierowców i degustacja przysmaków z kuchni Pirelli stanowiły tło prezentacji książki kucharskiej "Miles and Meals - handcrafted by Pirelli", w której opisano sekrety szefów kuchni Pirelli oraz kulisy pracy w tej włoskiej firmie.

Limitowana edycja "Miles and Meals", wręczana w prezencie gościom i przyjaciołom Pirelli, w zabawny sposób ilustruje podobieństwa między "przyrządzaniem" opon i risotto, a także między ich komponentami i składnikami. Stanowi ona alternatywne spojrzenie na funkcjonowanie świata opon, pokazując lżejszą stronę życia w motorhomie, czyli tymczasowej siedzibie firmy w padoku wyścigowym.

"Dobrą oponę robi się tak samo jak dobre risotto" - pisze we wstępie książki Maurizio Boiocchi, dyrektor Pirelli ds. badawczo-rozwojowych oraz ojciec opon Formula One P Zero i Cinturato.

 

Książka rozpoczyna się od wskazania podobieństwa między przepisami kulinarnymi a mieszankami do produkcji opon. I jedne, i drugie są wynikiem zastosowania najlepszych składników oraz harmonijnej równowagi między nimi. Wymagają także nieustannego nadzoru, lat doświadczeń i niepodzielnego skupienia na konsumencie, niezależnie od tego, czy jest to zespół korzystający z opon, czy ważny gość w motorhomie. Kolejnym elementem jest fachowa wiedza. Ręka eksperta jest niezbędna w kuchni i nie mniej konieczna w najnowocześniejszych technologiach wykorzystywanych przy produkcji współczesnych opon wyścigowych. Najważniejsze jednak zawiera się w jednym słowie, stanowiącym podtytuł książki: "handcrafted", czyli "ręcznie robione" oraz na zdjęciach ukazujących inżynierów Pirelli, jak mierzą, analizują i przygotowują opony do zawodów.

 

"Miles and Meals" zawiera także przepisy głównego kucharza Pirelli, Fabrizio Tanfaniego, nadzorowanego przez szefa ds. obsługi gości, Cristiana Staurenghiego. Tekst opisuje najlepsze dania, które wyszły z ich kuchni, wyścig po wyścigu w każdym miejscu na świecie. Przepisy - naturalnie oparte na daniach kuchni włoskiej, ale często wzbogacone smakami krajów odwiedzanych w ciągu roku - zilustrowano oryginalnymi fotografiami składników potraw w kontekście Formuły 1, szczególnie makaronów.

Dlatego pierożki "agnolotti" mają kształt bolidów jadących łeb w łeb na zakręcie, "paccheri" to jednomiejscowe auta jadące na prostej obstawionej oponami zrobionymi z pomidorów i orzeszków pini. Kryształki soli morskiej tworzą pułapkę żwirową, liść bazylii to zielone światło, nawet ośmiornica staje się mechanikiem z ośmioma rękami, gotowym do błyskawicznej wymiany opon w alei serwisowej.

Każdy przepis okraszony jest anegdotami z każdego toru wyścigowego, z perspektywy opon i kuchni. Dowiadujemy się z nich, że wołowina Australian Angus nadaje się najlepiej do typowo włoskiego steka, że na targowiskach w Delhi - jeśli dobrze poszukać - można znaleźć mnóstwo składników używanych normalnie w kuchni toskańskiej oraz że avocado może być doskonałym uzupełnieniem śródziemnomorskiej sałatki z owoców morza.



Książka zawiera również wiele opowiastek zza kulis wyścigów oraz przedstawia atmosferę motorhome'u Pirelli i postacie inżynierów firmy. Pokazuje także momenty odpoczynku, takie jak "włoska niedziela", czyli krótka przerwa, której celem jest pokonanie równikowego upału w Malezji, oraz codzienną ciężką pracę polegającą na spotkaniach, analizie strategii, gromadzeniu danych, obliczaniu wypukłości i określaniu ustawień do każdego wyścigu.

Źródło: Informacja prasowa

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń