Do góry

Newsy

5 błędów, których należy unikać w czasie robienia pizzy

Jedzą ją robotnicy, studenci, biznesmeni a także bogacze. Mowa oczywiście o pizzy - najpopularniejszym na świecie daniu włoskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna i wyjątkowa?

Fot. 123RF/Picsel

Korzenie pizzy sięgają starożytności, jej pierwowzór podawali już starożytni Egipcjanie, Grecy czy Rzymianie. Pierwotnie był to płaski chleb posmarowany oliwą, czosnkiem, posypany ziołami, którym żywiła się uboga ludność. Początek dynamicznej kariery pizzy rozpoczął się jednak za sprawą odkrycia Kolumba, a dokładniej za sprawą pomidorów, które zaczęły być masowo importowane z Ameryki do Europy.

Współcześnie bary i restauracje serwujące pizzę znajdziemy niemal na każdym rogu, a wiele osób decyduje się także na samodzielne przygotowanie tej potrawy. Niestety, bardzo często zdarza nam się popełniać gafy sprawiające, że rodowitym Włochom włosy na głowie stają dęba. Oto 5 błędów, których powinniśmy unikać za wszelką cenę.

1.Zbyt grube ciasto

Klasyczna, włoska pizza to cienki, a jednocześni puszysty placek, który bez trudu utrzyma ciężar dodatków. Zdecydowanie nie ma nic wspólnego z kilkucentymetrowym ciastem, przypominającym bardziej bułki lub drożdżowe zapiekanki. Jeśli ciasto na pizzę będzie zbyt grube, zatracicie to, co najważniejsze - bogaty smak produktów, znajdujących się na wierzchu potrawy. W tym przypadku warto unikać każdej skrajności, także ciasta zbyt cienko rozwałkowanego, które będzie przypominać tekturkę i złamie się zanim zdążymy podnieć kawałek.

Oczywiście, od każdej zasady zdarzają się odstępstwa. Mamy tu na myśli tzw. pizzę chicagowską, która słynie z bardzo grubego ciasta. Jednak zdaniem Włochów (i nie tylko) jest to profanacja klasycznego dania.

Pobierz aplikację smaker

Następna strona >>

1 2 3 4 5

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pesto 28 kwietnia 2017 Pizza tylko na cienkim cieście? Autor tego artykułu chyba niewiele wie o włoskiej pizzy, bo o sfincione, czyli sycylijskiej odmianie pizzy chyba w ogóle nie słyszał. O podziale na rzymską i neapolitańską nie wspomnę. Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smksz 26 kwietnia 2017 Drogi autorze, każdy robi pizzę taką jaką lubi.
Jedni lubią na cienkim, inni na puszystym cieście, itd.
I tyle w temacie.
A najbardziej rozbawiła mnie treść linka z interii do tego artykułu: W ten sposób Polacy rujnują pizzę. Włosi załamują ręce.
A jak ja widzę takie herezje to mi ręce opadają.
Odpowiedzi: 3 ▼

156 Kto głosował? | Odpowiedz

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń