Do góry

Ambition

Testujemy garnek z pokrywą do odcedzania oraz patelnię z serii Selection marki Ambition

Codzienne gotowanie dla siebie i swoich bliskich to nie lada wyzwanie. Żeby przygotować posiłek, potrzebny jest nie tylko znakomity pomysł i świeże produkty, ale przede wszystkim najwyższej jakości sprzęt kuchenny.

Patelnia i garnek z pokrywką do odcedzania marki Ambition, seria Selection

Kupując do swojej kuchni garnki czy patelnie najczęściej kierujemy się ich wyglądem i ceną. Te dwa aspekty oczywiście są ważne, ale nie najważniejsze. Bowiem skoro przywiązujemy tak dużą wagę do tego, co jemy, powinniśmy również zainteresować się tym, z jakich materiałów zostały wykonane akcesoria kuchenne, w których gotujemy.

Dzięki marce Ambition mieliśmy szansę przetestować garnek i patelnię z serii Selection, które zostały wyprodukowane z wysokogatunkowej stali nierdzewnej 18/10. Co to oznacza? Otóż jest to bardzo cenna informacja, dzięki której wiemy, jaki jest procentowy stosunek chromu i niklu w stali - w tym przypadku wynosi on 18% chromu i 10% niklu. Zastosowanie takich proporcji gwarantuje, że stal jest bardziej odporna na zarysowania, a co za tym idzie zapobiega rozwojowi bakterii. Ponadto nie wchodzi w interakcje z żywnością i nie wpływa na jej smak. Dodatkowo patelnia z tej linii została wyposażona w odporną powłokę zapobiegającą przywieraniu o nazwie TeflonTM Platinum Plus, która pozwala na używanie metalowych łopatek bez ryzyka większych zarysowań.

Gotujemy w garnku z pokrywą do odcedzania

Może się wydawać, że garnek z pokrywą do odcedzania to nic specjalnego. W końcu co to za problem odsączyć ugotowane warzywa za pomocą durszlaka lub klasycznie uchylając nieco przykrywkę? Tak właśnie myśleliśmy, zanim nie wypróbowaliśmy garnka z serii Selection. Specjalnie do testów wybraliśmy gotowanie zielonego groszku, który z racji swojej wielkości, przysparza kłopotów podczas filtrowania.

Jakie są nasze wrażenia? Pozytywne! Po pierwsze zaskoczyła nas szybkość gotowania. Wystarczyło dosłownie kilka minut, aby groszek był miękki. Po drugie miarka wewnątrz garnka, pozwala na łatwe odmierzenie odpowiedniej ilości płynu. Po trzecie przezroczysta przykrywka z uchwytem, który się nie nagrzewa, w związku z czym nie musieliśmy używać w ogóle rękawicy kuchennej. Po czwarte i najważniejsze, dzięki pokrywce do odcedzania, aby pozbyć się wody wystarczyło po prostu przechylić garnek. Pokrywka jest skonstruowana tak, że znakomicie przylega do ścianek garnka, dzięki czemu nie było najmniejszej szansy, abyśmy poparzyli się wrzącą wodą i buchającą parą wodną. Pokrywka posiada dwa rodzaje otworów do odcedzania - małe i duże. My użyliśmy tych mniejszych, dzięki czemu groszek nie wylał się wraz z wodą, w całości pozostał w garnku.

Pieczemy i smażymy na patelni

Test patelni Selction z powłoką TeflonTM Platinum Plus, o średnicy 24 centymetrów postanowiliśmy przeprowadzić przygotowując muślinowy omlet i placuszki z zielonego groszku.

Muślinowy omlet to jeden z najbardziej puszystych i lekkich wyrobów jajecznych. Znakomicie smakuje podany ze świeżymi owocami i domową marmoladą. Sekretem idealnego przygotowania jest wlanie masy na bardzo rozgrzaną patelnię, na której wcześniej roztapiamy łyżkę masła, smażenie go przez minutę, a następnie włożenie do gorącego pieca na trzy minuty. Dzięki temu, że patelnię Selection można używać również w piekarniku, nie musieliśmy przekładać naszego dania do innego, żaroodpornego naczynia. Omlet wyjdzie perfekcyjny tylko wtedy jeśli nie przywrze do dna patelni. Na szczęście patelnia ma wyjątkowo trwałą powłokę TeflonTM Platinum Plus, która znakomicie zapobiegła przywieraniu masy do jej dna. Jest też bardzo odporna na zadrapania, dzięki czemu podczas smażenia można korzystać z metalowych łopatek. Dodatkowo idealnie gładka powierzchnia gwarantuje łatwe zmywanie naczynia.

Oprócz omletu przygotowaliśmy również placuszki z zielonym groszkiem. Smażyliśmy je klasycznie na oleju. Co jest warte wspomnienia? Tak jak, w przypadku garnka, patelnia szybko się nagrzewa, utrzymuje też przez długi czas stałą temperaturę, w związku z czym nie ma potrzeby smażenia potraw na najwyższej mocy, szóstka w kuchence indukcyjnej zupełnie wystarczy.

Musimy przyznać, że jesteśmy bardzo zadowoleni z testów. Oba produkty, tak jak gwarantował producent są funkcjonalne i wykonane z dobrej jakości stali. Zarówno garnek jak i patelnię bardzo łatwo się myje.

Jeśli chcesz się przekonać, czy rzeczywiście nasze testy są wiarygodne, zgłoś się do konkursu i zostań jedną z 49 osób, które będą miały szansę, tak jak my, wypróbować produkty marki Ambition.


Przepis na muślinowy omlet

Składniki:

2 jajka
1 łyżka masła
3 łyżki śmietanki 30%
Odrobina soli

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

Biała oddziel od żółtek, dodaj do nich odrobinę soli i ubij na bardzo sztywną pianę. Do żółtek wlej śmietankę i wszystko razem energicznie wymieszaj. Delikatnie połącz ze sobą obie masy, pamiętaj, aby robić to powoli, tak żeby piana z białek nie opadła.

Patelnię rozgrzej i rozpuść na niej łyżkę masła. Gdy całkowicie się rozpuści wylej jajeczną masę. Smaż przez około minutę, następnie od razu przełóż do piekarnika. Omleta zapiekaj przez około trzy minuty. Podawaj z owocami, ulubioną konfiturą lub polany syropem klonowym.

Przepis na placuszki z zielonym groszkiem

Składniki:

2 szklanki mrożonego groszku
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
Soł i pieprz
Olej rzepakowy
Wędzona makrela
Jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

Groszek ugotuj do miękkości. Połowę ilości zblenduj na gładką masę, resztę pozostaw w całości.

Oddziel białka od żółtek. Do zielonego groszku dodaj żółtka, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i przełóż do masy z groszkiem. Wszystkie składniki delikatnie połącz ze sobą.

Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie wystarczająco gorący, za pomocą łyżki wykładaj masę, tworząc małe kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia. Wykładaj na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, pozwoli to na odsączenie nadmiaru tłuszczu.

Podawaj polane jogurtem naturalnym i z kawałkami wędzonej makreli.

Chciałbyś także przetestować sprzęt marki Ambition? Weź udział w naszym konkursie!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń