Do góry

Newsy

Ciasto drożdżowe – na co zwracać uwagę?

Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek?

Fot. 123RF/Picsel

Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie zwracać uwagę, aby uniknąć kulinarnej wpadki?

Po pierwsze: mąka

W przypadku ciasta drożdżowego, wybór odpowiedniej mąki jest kluczowy. Powinna być ona możliwie najjaśniejsza i jak najdrobniej zmielona. Do tego typu wypieków zwykle poleca się mąki typu 500 lub 550, które w sklepach odnajdziesz m.in. pod nazwą „wrocławska" lub „krupczatka". Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta, koniecznie przesiej mąkę przez drobne sito. W ten sposób unikniesz grudek w wypieku oraz zdecydowanie łatwiej połączysz wszystkie składniki.

Po drugie: drożdże

Co oczywiste, ciasta drożdżowego nie da się przygotować bez drożdży. Na sklepowych półkach znajdziecie ich co najmniej kilka rodzajów: świeże, suszone i instant. Debata o tym, które z nich najlepiej nadają się do wypieków prawdopodobnie jeszcze długo zostanie nierozstrzygnięta, bowiem każdy typ pozwala przygotować smaczne ciasto. W tym wypadku wiele zależy od doświadczenia i indywidualnych preferencji.

Warto jednak wiedzieć, że świeże drożdże wymagają od nas najwięcej uwagi - stosunkowo krótki termin przydatności do spożycia, a przed ich wykorzystaniem musimy przygotować zaczyn. Podobnie dzieje się w przypadku drożdży suszonych, chociaż te są zdecydowanie bardziej trwałe. Najmniej zachodu wymagają drożdże instant, które możemy po prostu wsypać do ciasta bez wcześniejszych przygotowań.

Przygotowując zaczyn drożdżowy musimy zwracać baczną uwagę na jego temperaturę. Jeśli będzie za wysoka, drożdże umrą. Z kolei przy zbyt niskiej temperaturze nie będą miały szansy zacząć pracować. W obu przypadkach ciasto nie wyrośnie.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Po trzecie: tłuszcz

Chociaż nie spodoba się to miłośnikom zdrowego odżywiania, przygotowanie dobrego ciasta drożdżowego wymaga użycia tłuszczu. Bez niego ciasto będzie bardzo zbite i po prostu mniej smaczne. Rodzaj tłuszczu zależy od indywidualnych preferencji, jednak naszym zdaniem najsmaczniejsze ciasta wychodzą z dodatkiem masła. Ciekawym rozwiązaniem może być również wykorzystanie oleju kokosowego.

Po czwarte: cukier i płyny

Przygotowując ciasto drożdżowe należy uważać z ilością dodawanego cukru. Co ciekawe, dzieje się tak z troski o efekt końcowy, a nie figurę jedzących. Zbyt duża ilość cukru może zahamować proces wyrastania ciasta.

Aby drożdżówki były wilgotne i delikatne, nie możemy zapomnieć o dodatku płynów. Zwykle jest to mleko lub maślanka, chociaż zdarzają się przepisy wykorzystujące wodę, kefir, a nawet herbatę lub kawę. W tym wypadku również powinniśmy zwracać uwagę na ich temperaturę - zbyt wysoka, szybko zabije drożdże.

Pyszne jagodzianki - prosty przepis na przepyszne drożdżowe bułeczki na INTERIA.TV.

Po piąte: precyzja

Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z ciastem drożdżowym, pamiętaj o ścisłym trzymaniu się przepisu. Jest to bardzo wymagający wypiek, dlatego nawet kilka dodatkowych gramów mąki może przesądzić o końcowym efekcie. Dokładne odważenie składników oraz unikanie dróg na skróty, to najlepszy sposób na sukces.

Po piąte: szóste: wyrabianie

Przygotowanie ciasta drożdżowego zawsze wymaga cierpliwości i odrobiny siły. Pierwsza przyda się w czasie jego wyrastania, z kolei druga będzie niezbędna przy jego wyrabianiu. Oczywiście, możecie pomóc sobie robotem kuchennym lub specjalną maszyną, jednak doświadczone gospodynie zaklinają się, że żaden wypiek nie może konkurować z ręcznie ugniatanym ciastem. Pamiętajcie, aby nie posiłkować się przy tym zbyt dużą ilością mąki, gdyż wasz wypiek będzie twardy i suchy. Odpowiednio wyrobione ciasto powinni być elastyczne, lśniące i łatwo odchodzić od ręki.

Bułeczki cynamonowe - szwedzkie kanelbulle - cinnamon rolls na INTERIA.TV.

Po siódme: wyrastanie

Chcąc przygotować puszysty wypiekiem, musicie dać drożdżom szansę na wykonanie swojej pracy. To za ich sprawą ciasto pięknie wyrośnie. Powinno odbywać się to w ciepłym miejscu - najlepiej w pobliżu kaloryfera. Misę z ciastem należy przykryć wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić do momentu aż masa podwoi swoją objętość. Pamiętajcie, że częste podglądanie nie pomaga ciastu w rośnięciu.

W zależności od przepisu, ciasto może wymagać drugiego wyrastania, które odbywa się tuż nadaniu mu pożądanego kształtu. Etap ten bywa także nazywany garowaniem, a jego celem jest nadanie wypiekom pożądanej pulchności, którą mogły utracić w czasie formowania.

Po ósme: pieczenie i studzenie

Szczegóły dotyczące temperatury pieczenia z pewnością znajdziecie w każdym przepisie, gdyż zależy ona od rodzaju przygotowywanego przez was wypieku. Zwykle przyjmuje się, że małe bułki i drożdżówki pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180-200 stopni, natomiast chałki, chleby i ciasta muszą spędzić w podobnej temperaturze przynajmniej 35-40 minut.

Warto również poznać trik, dzięki któremu ciasta drożdżowe zyskają delikatną i chrupiącą skórkę. W tym celu wystarczy wstawić do piekarnika miseczkę wypełnioną wodą lub wrzucić kilka kostek lodu. Ten trik zawsze działa.

Na samym końcu także przyda wam się jeszcze odrobina cierpliwości. Jak przekonywały babcie - po zjedzeniu ciepłego ciasta może rozboleć was brzuch. Warto jednak czekać, gdyż nic nie smakuje tak dobrze, jak własnoręcznie przygotowane ciasto drożdżowe, podane z herbatą i sezonowymi owocami.

Pobierz aplikację smaker

Tekst: Sylwia Cisowska/Smaker.pl

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń