Do góry

Newsy

Czy na świątecznym stole jest miejsce na wieprzowinę?

Znamy najnowsze wyniki badań wieprzowiny. Okazuje się, że w porównaniu z sytuacją sprzed 20 lat jakość tego mięsa znacznie się poprawiła. Ma więcej dobrze przyswajalnego żelaza oraz witamin, a mniej sodu, kalorii i cholesterolu.

Zaraz się zacznie! Prezenty, porządki, tłumy w sklepach - nieodłączny element przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia. Aby w tym roku nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę, warto zrobić plan. Również w zakresie samej kolacji wigilijnej oraz dań i przekąsek na pierwszy i drugi dzień świąt. O ile 24 grudnia wybieramy tradycyjne podejście do menu, to w kolejne dni możemy puścić wodze kulinarnej fantazji. Najczęstszym wyborem w takim przypadku jest mięso. Jak zadbać o to, by na stołach pojawiły się posiłki nie tylko smaczne, ale również zdrowe?

Jesteśmy już całkiem nieźle wyedukowani, jeśli chodzi o jakość jedzenia. Rewolucja kulinarna, która przetoczyła się przez nasz kraj dzięki popularyzacji programów o gotowaniu sprawiła, że chętnie eksperymentujemy i dużo częściej decydujemy się na odważne połączenia. Coraz większą wagę przywiązujemy też do sprawdzania składu na etykietach, w tym wartości odżywczych. Wielu z nas interesuje się newsami z zakresu badań eksperckich żywności. Często takie badania obalają mity utarte na przestrzeni lat.

Z taką sytuacją mamy właśnie do czynienia w przypadku wieprzowiny - mięsa od lat chętnie wybieranego przez Polaków. Najnowsze badania ekspertów* potwierdzają, że jakość i wartości odżywcze tego mięsa poprawiły się na przestrzeni 20 lat oraz opisują wpływ mięsa wieprzowego i jego przetworów na dietę człowieka.

Wielu zaciekawi fakt, że kaloryczność wieprzowiny znacznie spadła na przestrzeni ostatnich 20 lat. Głównym powodem jest ograniczenie ilości tłuszczu oraz grubości słoniny w wieprzowinie. W efekcie dzisiejsza wieprzowina ma przyjemną różowoczerwoną barwę, możemy cieszyć się jej kruchością i soczystością. Warto wspomnieć tu o boczku, który według badań jeszcze 20 lat temu zawierał około 50% tłuszczu, a dziś ma go średnio o 15% mniej!

Wieprzowina ma też niższą niż 20 lat temu zawartość kwasów nasyconych (tzw. „złego" tłuszczu) i wyższą zawartość kwasów wielonienasyconych (tzw. „dobrego" tłuszczu). Zawartość cholesterolu w tym mięsie na przestrzeni ostatnich lat znacznie się zmniejszyła. Proporcja kwasów omega-6 i omega-3 zawarta w wieprzowinie również się poprawiła. Najnowsze badania pokazują, że ma mniej kalorii niż dotychczas sądzono. Kolejną jej zaletą jest obniżenie zawartości sodu w porównaniu z wynikami sprzed lat.

Dzięki najświeższym badaniom, wielu z nas może zweryfikować swoje dotychczasowe przekonania o tłustym schabowym albo kalorycznej karkówce. Wybierając mięso od sprawdzonych hodowców, którzy w wyniku swojej pracy i zaostrzenia wymogów dobrostanu zwierząt, oferują wieprzowinę lepszej jakości niż przed laty, zadbamy o to, by na naszych stołach pojawiły się dania spełniające nasze wymagania zarówno smakowe, jak i dotyczące zagadnień dietetycznych.

Planując listę zakupów na świąteczne dni, warto zapoznać się z pełną wersją opracowania wyników badań i przekonać się, czym charakteryzuje się dzisiejsza wieprzowina i jak bardzo różni się od tej, którą do tej pory znaliśmy. A ci, którzy poszukują nowych inspiracji w kuchni, mogą wypróbować w święta jeden z przepisów na dania z wieprzowiny.

*) Opracowanie wyników badań laboratoryjnych pt.: "Aktualna wartość dietetyczna wieprzowiny, jej znaczenie w diecie i wpływ na zdrowie konsumentów"

 


 

Kampania finansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Organizatorem kampanii jest Związek Polskie Mięso.

 

Zobacz, co pysznego można porzygotować z wieprzowego mięsa. Kliknij >>

Następna strona >>

1 2 3 4

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń