Do góry

Newsy

Dziewięć pomysłów na domowe wędliny dojrzewające

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowych wędlin, które swoim smakiem i aromatem znacznie przewyższają te dostępne w sklepach. Niektóre z nich warto przygotować ze sporym wyprzedzeniem.

Fot. 123RF/Picsel

Zgodnie z tradycją, na wielkanocnym stole nie może zabraknąć wędlin. Oczywiście najlepszym wyborem będą te domowej roboty, których przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Jeśli chcecie zrobić wrażenie na bliskich, podajcie im własnoręcznie zrobione wędliny dojrzewające.
Z pewnością wielu z was miało okazję spróbować włoskiej szynki parmeńskiej, hiszpańskiej jamón ibérico lub francuskiej jambon de Bayonne. Są to jednak z najbardziej znanych na świecie wędlin dojrzewających. Niestety, chociaż bardzo smaczne, są one również wyjątkowo drogie. Mamy jednak dobrą wiadomość dla wszystkich miłośników wędlin dojrzewających: bez większego wysiłku możecie przygotować je w zaciszu własnej kuchni. Wystarczy jedynie sprawdzony przepis.

1. Świąteczna kiełbasa czosnkowa

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Taką kiełbasę musicie przygotować z kilkutygodniowym wyprzedzeniem. Jednak nie możemy wam obiecać, że dotrwa do świąt - jej wyjątkowy aromat może sprawić, że skusicie się na nią jeszcze przed Wielkanocą.

2. Wołowina z pończochy

Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Tak, dobrze przeczytaliście. Do przygotowania tej wędliny będzie potrzebowali pończochy. Dzięki niej mięso zachowa swój kształt oraz będzie miało zagwarantowaną odpowiednią wentylację. W podobny sposób możecie również przygotować schab.

3. Boczek dojrzewający

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Tak przygotowany boczek to prawdziwy rarytas. Możecie pokroić go na kanapki, zaserwować jako samodzielną przekąskę lub wykorzystać w roli dodatku do jajecznicy, sałatki lub zupy.

4. Kiełbasa surowa podsuszana

Fot. DarekP na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Gwarantujemy, że tak przygotowanej kiełbasy nie powstydziliby się starzy mistrzowie masarstwa. W czasie suszenia mięso zyskuje niepowtarzalny, bardzo intensywny smak.

5. Schab dojrzewający

Fot. Anetas197601 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Schab z tego przepisu może z powodzeniem konkurować z rozsławionymi na całym świecie wędlinami dojrzewającymi. Pamiętajcie, że najlepiej smakuje pokrojony na cieniuteńkie, niemal przeźroczyste, plasterki.

Pobierz aplikację smaker

6. Karczek suszony

Fot. KreatywnaKasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Domowe wędliny warto przygotowywać nie tylko ze względu na ich smak, ale również cenę. Robiąc je samodzielnie zyskujecie pewność co do wykorzystywanych produktów, ponosząc wyłącznie koszt zakupu mięsa.

7. Schab suszony w ziołach

Fot. Wiech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Z doświadczenia wiemy, że domowe wędliny znikają błyskawicznie. Warto więc przygotować ich więcej lub liczyć się z tym, że wkrótce znów rozpoczniecie produkcję nowych smakołyków.

8. Kiełbasa podsuszana

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Przygotowując wędliny na święta samodzielnie, spróbujcie zmieszać ze sobą kilka rodzajów mięsa. Gwarantujemy, że efekt finalny pozytywnie was zaskoczy.

9. Domowa szynka dojrzewająca

Fot. Chillinezka na Smaker.pl /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Przygotowania do Wielkanocy to idealny pretekst, aby po raz pierwszy samodzielnie zrobić wędlinę. Jesteśmy jednak przekonani, że gdy już spróbujecie, nie będziecie czekać do kolejnych świąt, aby powtórzyć ten eksperyment.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń