Do góry

Newsy

Faszerowane warzywa na 10 sposobów

Faszerowane warzywa to jeden z najlepszych pomysłów na szybki, letni obiad dla całej rodziny. Sprawdzą się doskonale, gdy nie masz ochoty na spędzanie w kuchni długich godzin.

Fot. 123RF/Picsel

Najczęściej faszerujemy papryki i cukinie, jednak warto przygotować w ten sposób także inne warzywa. Latem w sklepach znajdziemy mnóstwo sezonowych warzyw, które idealnie nadają się do podania w ten sposób. Jedynym ograniczeniem staje się wyłącznie nasza wyobraźnia.

Zachęcamy was również do eksperymentowania z nadzieniami - mięsne, na bazie kaszy lub ryżu - ilość kombinacji jest nieskończona.

Oto kilka sprawdzonych przepisów naszych użytkowników na faszerowane warzywa. Który z nich wypróbujecie jako pierwszy?

 

1. Faszerowane ziemniaczki

Faszerowane ziemniaczki

Fot. GotujtoSam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ziemniaki goszczą na naszych stołach niemal codziennie. Dlatego warto zadbać, by w naszym kuchennym repertuarze znalazł się przepis, dzięki któremu to warzywo nigdy się nie znudzi.

 

2. Faszerowana kalarepka

Faszerowana kalarepka

Fot. JemKorzonki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli nie przepadacie za surową kalarepą, ugotowanie jej w takiej wersji będzie doskonałym rozwiązaniem. W końcu to wyjątkowo zdrowe warzywo, które może zapewnić nam długie życie w zdrowiu.

 

3. Faszerowane buraki

Faszerowane buraki

Fot. SePichce na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Buraki to jeden z ostatnich produktów, który przychodzi nam na myśl, gdy mówimy o faszerowanych warzywach. Tymczasem przygotowane w ten sposób są doskonałą propozycją na obiad lub lekką przekąskę.

Reklama

4. Pomidory faszerowane

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto idealna propozycja dla wegetarian. Pomidory z bakłażanem są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również bardzo sycące. Gdy ich spróbujecie, z pewnością nie raz powrócicie do tego przepisu.

 

5. Awokado faszerowane

Fot. AgnieszkaCrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tak przygotowane awokado będzie doskonałą propozcją na lekkie i sycące śniadanie. Doskonale sprawdzi się również w roli ciekawej przekąski na przyjęciach i spotkaniach rodzinnych.

 

6. Cukinia faszerowana

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Faszerowane cukinie to już niemal klasyka. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu i jest świetną okazją, aby wykorzystać produkty, które już od dłuższego czasu zalegają w lodówce. Dziecinnie proste!

 

7. Papryka z sosem pomidorowo-bazyliowym

Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pieczone papryki nabierają wyjątkowego, delikatnie słodkiego smaku. Nic więc dziwnego, że to danie ma tak wielu fanów. Do ich nafaszerowania możecie wykorzystać np. ryż, kasze lub mięso.

 

8. Zapiekane, faszerowane pieczarki

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Faszerowane pieczarki idealnie sprawdzą się jako przekąska nawet na eleganckich przekąskach. Z doświadczenia wiemy, że warto przygotować ich więcej, gdyż znikają błyskawicznie.

 

9. Bakłażany faszerowane makaronem

Bakłażany faszerowane makaronem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Makaron rzadko bywa wykorzystywany do faszerowania warzyw, tymczasem dzięki niemu otrzymujemy bardzo sycące danie, które doskonale sprawdzi się w chłodne, deszczowe dni.

 

10. Faszerowane karczochy

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Karczochy zbyt rzadko goszczą na naszych stołach. Być może z tego względu, iż wiele osób nie wie, w jaki sposób je przygotować. Tymczasem nie trzeba wiele wysiłku, aby zamienić je w wyjątkowo smaczne danie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń