Gotujemy z przepisów znanych kucharzy

Wszyscy lubimy testować przepisy znanych i rozpoznawalnych kucharzy. Czy dzięki temu gotujemy lepiej? Nie wiadomo. Pewnym jest, że dzięki nim w naszej kuchni nigdy nie zagości nuda.

Nasi użytkownicy już od bardzo dawna nie tylko wymyślają własne przepisy, ale także testują receptury znanych kucharzy i restauratorów.

Magda Gessler, Maciej Kuroń czy też Ewa Wachowicz to dla wielu osób kulinarne autorytety, których daniom naprawdę niewiele brakuje do ideału.To właśnie dzięki nim wielu z nas zaczęło zwracać zdecydowanie większą uwagę na to, co zjadamy. Co więcej, to właśnie ci słynni kucharze nauczyli Polaków doceniać tradycyjne potrawy i odkrywać zupełnie nowe, egzotyczne smaki.

Nic więc dziwnego, że po ich receptury sięga się w wielu domach. W tym gronie znajdują się także nasi użytkownicy, którzy wielokrotnie przetestowali przepisy słynnych kucharzy. Oto efekty.

1. Ciasto Rafaello według Ewy Wachowicz

 Ciasto Rafaello według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Ciasto Rafaello/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli chcecie przygotować naprawdę smaczne ciasta, sięgnijcie po przepisy Ewy Wachowicz. Znajdziecie wśród nich zarówno tradycyjne wypieki, jak i te nieco bardziej nowoczesne.

2. Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler

 Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler Zobacz przepis

Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W ostatnich latach to Magda Gessler w najwyższym stopniu kreuje kulinarne gusta naszych rodaków. Kontrowersyjna restauratorka ma ogromną rzeszę fanów i wiele wskazuje na to, iż w tej grupie znajduje się również wielu użytkowników Smakera.

3. Schabowe Magdy Gessler

 Schabowe Magdy Gessler Zobacz przepis

Schabowe Magdy Gessler/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

O schabowych w wykonaniu Magdy Gessler krążą legendy. Ponoć to najsmaczniejsze i najdelikatniejsze kotlety, jakie tylko można przygotować. Chcecie się przekonać? Wypróbujcie ten przepis.

4. Pierogi z mięsem według Macieja Kuronia

 Pierogi z mięsem według Macieja Kuronia Zobacz przepis

Pierogi z mięsem według Macieja Kuronia/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez Macieja Kuronia. Ten niezwykle charyzmatyczny kucharz miał ogromny wpływ na to, co i w jaki sposób gotujemy. Nic więc dziwnego, że nasi użytkownicy często sięgają po jego receptury.

5. Kurczak Ciacciatore Jamiego Oliviera

 Kurczak Ciacciatore Jamiego Oliviera Zobacz przepis

Kurczak Ciacciatore Jamiego Oliviera/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Charyzmatyczny kucharz z Wielkiej Brytanii podbił serca kucharzy na całym świecie. Proponowane przez niego dania są proste, smaczne, szybkie i zdrowe. Czyżby ideał?

6. Zupa cebulowa Gordona Ramsaya

 Zupa cebulowa Gordona Ramsaya Zobacz przepis

Zupa cebulowa Gordona Ramsaya/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kucharze na całym świecie drżą na dźwięk nazwiska "Ramsay". Powszechnie wiadomo, że jest on niezwykle wymagający. Warto jednak wiedzieć, iż ma on także drugą twarz - przyjaznego nauczyciela, zarażającego wszystkich pasją kulinarną.

7. Pischinger

 Pischinger Zobacz przepis

Pischinger/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Robert Makłowicz od wielu lat niestrudzenie promuje polską kuchnię, jednocześnie stara się, aby Polacy nie zapomnieli o tym, co pojawiało się na stołach naszych przodków. Przypomniany przez niego przepis na pischingery to idealny tego przykład.

8. Ajerkoniakowiec według Ewy Wachowicz

 Ajerkoniakowiec według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Ajerkoniakowiec według Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto ciekawy przykład na to, w jaki sposób można zinterpretować przepis znanego kucharza, dostosowując go do własnych potrzeb. W tym wypadku za inspirację posłużyło ciasto Ewy Wachowicz.

9. Dorsz w panierce według Karola Okrasy

 Dorsz w panierce według Karola Okrasy Zobacz przepis

Dorsz w panierce według Karola Okrasy/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W jaki sposób umiejętnie połączyć kulinarną klasykę z nowoczesnością? Odpowiedź na to pytanie z pewnością zna Karol Okrasa, który już od wielu lat prezentuje nam kuchnię polską w odświeżonym wydaniu.

10. Pulpeciki w sosie pomidorowym Nigelli Lawson

 Pulpeciki w sosie pomidorowym Nigelli Lawson Zobacz przepis

Pulpeciki w sosie pomidorowym Nigelli Lawson/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nigella Lawson to ulubienica kucharzy-amatorów z całego świata. Szukacie prostych przepisów, które poprawią wam humor? Śmiało korzystajcie z receptur Nigelli.

11. Caponata według Michela Morana

 Caponata według Michela Morana Zobacz przepis

Caponata według Michela Morana/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Michel Moran pokazał Polakom, że kuchnie innych krajów są interesujące, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Nic więc dziwnego, że sięgamy po nie już od wielu lat.

12. Karmelizowane przegrzebki według Roberta Makłowicza

 Karmelizowane przegrzebki według Roberta  Makłowicza Zobacz przepis

Karmelizowane przegrzebki według Roberta Makłowicza/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Macie ochotę wybrać się na kulinarną przygodę wraz z Robertem Makłowiczem? Wypróbujcie ten przepis, a z pewnością nie pożałujecie.

13. Placek z cukinią Ewy Wachowicz

 Placek z cukinią Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Placek z cukinią Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sądzicie, że testując przepisy Ewy Wachowicz, możecie zapomnieć o zgrabnej sylwetce? Nic bardziej mylnego! Wśród proponowanych przez nią wypieków, znajdziecie mnóstwo pomysłów na zdrowe ciasta. Jeden z nich postanowiła przetestować nasza użytkowniczka.

14. Pasta jajeczna wg przepisu Magdy Gessler

 Pasta jajeczna wg przepisu Magdy Gessler Zobacz przepis

Pasta jajeczna wg przepisu Magdy Gessler/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Mogłoby się wydawać, że w przypadku tak prostego przepisu, jakim jest pasta jajeczna, nie da się zbyt wiele wymyślić. Tymczasem Magda Gessler udowadnia, że za sprawą kilku dodatków można całkowicie odmienić oblicze tej przekąski.

15. Fasolka po bretońsku według Magdy Gessler

 Fasolka po bretońsku według Magdy Gessler Zobacz przepis

Fasolka po bretońsku według Magdy Gessler/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przepis na fasolkę po bretońsku niczym nie może zaskoczyć? Faktycznie, to prosta potrawa, którą wielu z nas przygotowuje bez większego zastanowienia. Tymczasem, wykorzystując porady Magdy Gessler, można zamienić ją w naprawdę wyjątkowe danie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Szynka z galaretką w słoiczku.

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...

Odsłon: 32778

>60 min
62
Sałatki Sałatka z sałaty lodowej

Dzisiaj bardzo szybka, prosta sałatka. Bardzo dobra jako dodatek do obiadu lu...

Odsłon: 395

15 min
5
Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 677

15 min
9
15 min
35

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4