Fot. 123RF/Picsel
Jak to się stało, że karp przebojem wdarł się na wigilijne stoły Polaków? Mylą się ci, którzy sądzą, że to wielowiekowa tradycja. Historia karpia sięga zaledwie lat 50. XX wieku i zapoczątkowali ją komuniści, a dokładnie powojenny minister przemysłu Hilary Minc. Władza rzuciła świąteczne hasło: „Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce", a Polacy, pozbawieni innych możliwości, cieszyli się, gdy mogli „złowić" karpia na Święta, a jeszcze bardziej, gdy dostawali żywą rybę w zakładzie pracy. Stąd zresztą tradycja trzymania karpia w wannie.
Jak pozbyć się mulistego smaku karpia?
Chociaż karp to tradycyjna ryba na stole wigilijnym, wiele osób unika tej potrawy, ze względu na jej charakterystyczny, mulisty smak. Aby się go pozbyć, warto zastosować kilka sprawdzonych sztuczek. Jedną z nich jest obłożenie ryby startą marchewką i selerem. Znacznie bardziej popularną metodą jest obłożenie karpia pokrojoną w półplasterki cebulą. Jeśli ryba przeleży w ten sposób kilkanaście godzin, jej nieprzyjemny posmak będzie jedynie wspomnieniem. Podobnie skutkuje również namoczenie karpia przez kilka godzin w mleku lub w mieszance wody, octu i soku z cytryny
Jakie ryby zaserwować zamiast karpia?
Śledź to coraz bardziej popularny zamiennik karpia. Przestał być kojarzony z pospolitą przekąską i awansował do grupy ryb, które warto zaserwować „od święta". Zaliczany jest do ryb tłustych, nie oznacza to jednak, że ma dużo kalorii (100 g dostarcza tylko 160 kcal). Śledzie są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Zawierają sporo tłuszczu, bo aż 16 g w 100 g. To właśnie jest największa zaleta śledzi! Aż 70 procent tego tłuszczu stanowią dobroczynne dla zdrowia kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone.
Śledzia można podać na wiele sposobów. Nie musi być to przecież tradycyjna zalewa octowa czy śmietana. Bardzo dobrze łączą się one z orzechami, suszonymi śliwkami, oliwkami, papryką, ogórkiem, jabłkiem, a nawet grzybami. Możemy podać je również w formie sałatki. Staranie przyrządzony cieszy nie tylko podniebienie, ale także oko. Trzeba tylko pamiętać, aby był świeży.
Coraz więcej osób przychylnym okiem spogląda w stronę łososia. Nic dziwnego. Jego mięso jest źródłem białka, witamin D, E, A i z grupy B, cynku, selenu, potasu i jodu, a przede wszystkim zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
Najlepsze są gatunki wolno żyjące - atlantyckie i pacyficzne. Wybierając łososia norweskiego zwróćmy szczególną uwagę, czy mięso zostało przebadane, a jego skład nie przekracza ustalonych norm. Łososia można ugotować na parze i podać np. z dodatkiem kaparów albo korniszonów. Bardzo smaczny jest łosoś w cieście francuskim.
Inne ryby, które śmiało mogą trafić na wigilijny stół, to szczupak, dorsz, pstrąg, dorada, morszczuk, halibut, sandacz. Wszystkie zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i pierwiastki, a przy tym są dobrym źródłem białka.
Jak pozbyć się zapachu smażonej ryby?
Aromat ryb nie utrzyma się na naszych deskach i naczyniach jeśli przed ich użyciem natrzemy je lekko octem lub sokiem z cytryny. Nasze dłonie nie będą pachnieć rybą jeśli wetrzemy w nie mieloną gorczycę. Zapachu smażonej ryby pozbędziemy się wkładając do oleju pokrojonego na części ziemniaka. Jeśli mimo tego, w mieszkaniu utrzymuje się charakterystyczny zapach, warto podgrzać na suchej patelni trochę skórek z cytrusów oraz przyprawy (np. cynamon i goździki). Wówczas ich zapach skutecznie stłumi aromat ryb.
Fot. Annawk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
2. Pstrąg w cebulowej galarecie
Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
3. Roladki z dorsza z grzybami
Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
5. Łosoś pieczony z imbirem i pomarańczami
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
6. Karp zapiekany z pieczarkami
Fot. Fiolinea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
8. Dorsz z suszonymi warzywami
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
9. Łosoś w sosie śmietanowo-koperkowym
Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. MojaKuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Marysia11082 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
13. Pstrąg smażony z migdałami
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
14. Pieczony sandacz w piwnej panierce
Fot. Alepysznie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
15. Szczupak w śmietanowym sosie
Fot. Jagoda50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Pobierz bezpłaty ebook z najciekawszymi, świątecznymi przepisami
Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.
