Do góry

Przekąski Przepis na:

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Autor: Kardamonovy

Przepisów i artykułów: 381 Ocena: 6023

Dodano: 06.12.2017

Odsłon: 31295

Ryba po grecku

Składniki

  • 0,5 kg mintaja (waga po rozmrożeniu)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy je do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim, zalewamy wodą, gotujemy pod przykryciem do miękkości. Rozmrożoną rybę osuszamy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, oprószamy mąką i smażmy z obu stron na złoty kolor. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy 2 minuty, dodajemy ugotowane warzywa (razem z z wywarem, w którym się gotowały), przecier, paprykę, sól, pieprz, dokładnie mieszamy i gotujemy parę minut. Jeżeli sos pomidorowy wyszedł za rzadki, gotujcie całość bez przykrycia, do zredukowania płynu. Rybę układamy w naczyniu i na nią nakładamy warzywa (po wyciągnięciu liścia i ziela angielskiego), można to również zrobić warstwowo: ryba, warzywa, ryba, warzywa (tak jak u mnie), przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na parę godzin.
    Przepis z bloga: gotowanie i blogowanie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 grudnia 2017 Uwielbiam mintaja, ale unikam tego z ... "glazura 30%" xD

Wyleczyliśmy się z tego dawno, a można takie fajniutkie świeże fileciki z mintaja kupić w paru sklepach ;)

Tak żeby było na temat, to: "ryba po grecku", "karp po żydowsku", "pierogi ruskie", "barszcz ukraiński", "fasolka po bretońsku" xD Długo by jeszcze wymieniać, co mamy polskie, a nazwy na to nie wskazują ;)
Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń