Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Któż z nas nie lubi słodkości? Czasem odmówienie sobie kawałka ciasta, stanowi naprawdę spore wyzwanie. Zwłaszcza, jeśli jest ono przygotowane zgodnie ze wskazówkami naszych użytkowników.

Fot. 123RF/PICSEL

Pomimo wysokich temperatur, lato to najlepszy czas na przygotowywanie ciast. Smaczne i tanie owoce dostępne są niemal na każdym straganie. Kiedy się w nie zaopatrzymy, nie potrzeba już wielu dodatków, aby przygotować naprawdę wyjątkowe ciasta. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy bardzo często przygotowują ciasta z wykorzystaniem sezonowych produktów. Oto niektóre z ich pomysłów.

1. Sernik malinowy na zimno

Sernik malinowy na zimno

Fot. Monialubi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kto powiedział, że do przygotowania pysznego ciasta jest nam potrzebny piekarnik? W tym wypadku wystarczy jedynie lodówka - świetna propozycja na naprawdę upalne dni.

2. Jagodowy sernik na zimno

Jagodowy sernik na zimno

Fot. Ewaaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ciasto idealne dla wielbicieli jagód. Znajdziecie tutaj wszystko, co smaczne - pyszną galaretkę, aksamitną masę serowo-jagodową oraz czekoladowy spód. Ponoć zawsze się udaje, więc możecie je przygotować, nawet jeśli nie macie dużego doświadczenia w kuchni.

3. Lekka, kakaowa tarta z mascarpone i czereśniami

Lekka, kakaowa tarta z mascarpone i czereśniami

Fot. Annapiedziak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czereśnie są jednymi z najsmaczniejszych letnich owoców. Możemy przygotować z nich dżemy, nalewki lub taką tartę. Kilka składników, niedużo pracy, a efekt jest zachwycający.

4. Tarta jaglana ze śliwkami

Tarta jaglana ze śliwkami

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej, wcale nie musicie rezygnować z ciast. Dzięki kaszy jaglanej przygotujecie zdrowe desery, które zasmakują każdemu.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

5. Delikatny sernik na zimno z truskawkami

Delikatny sernik na zimno z truskawkami

Fot. Ekspansja-smaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Idealny sernik powinien być lekki, puszysty i delikatny. Ten spełnia wszystkie te wymogi. Co więcej, przygotowuje się go błyskawicznie i bez żadnego wysiłku. Nie będziecie mogli powstrzymać się przed zjedzeniem kolejnego kawałka.

6. Tort bezowy z kremem z mascarpone i czereśniami

Tort bezowy z kremem z mascarpone i czereśniami

Fot. Sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Torty bezowe to idealna propozycja na lato. Pamiętajcie, że białka jajek można mrozić. Jeśli do jakiegoś przepisu wykorzystujecie tylko żółtka, białka zapakujcie w woreczek, opiszcie i włóżcie do zamrażalnika. Kiedy przyjdzie pora, możecie wykorzystać je np. do przygotowania takiego tortu.

7. Krajanka rabarbarowa z budyniem

Krajanka rabarbarowa z budyniem

Fot. DziablicaWKuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

To smakowite ciasto możecie przygotować także zimą. Wystarczy, że uprażony rabarbar przełożycie do słoików, a następnie zapasteryzujecie tak jak dżemy. W ten sposób, w chłodne dni, zafundujecie sobie trochę lata.

8. Truskawkowy 3 BIT

Truskawkowy 3 BIT

Fot. Anakola na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zwykle to ciasto przygotowuje się z masą śmietankowa lub czekoladową, jednak aby nadać mu letniego charakteru, warto sięgnąć po truskawki. Efekt jest zachwycający.

9. Banana split

Banana split

Fot. Monialubi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Banana split, to jeden z najpopularniejszych deserów na całym świecie. Jak zamienić go w ciasto? To bardzo proste, wystarczy, że skorzystacie z przepisu Moniki.

Kruche ciasto z owocami i bezą na INTERIA.TV.

10. Białkowiec przekładany

Białkowiec przekładany

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto kolejny świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru białek. Zdecydowanie prostszy i szybszy niż beza, gdyż nie wymaga kilkugodzinnego suszenia w piekarniku. Koniecznie spróbujcie.

11. Ucierane ciasto z truskawkami

ucierane ciasto z truskawkami

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ucierane ciasta zawsze się udają. Z ich przygotowaniem poradzą sobie nawet mało doświadczeni kucharze, dla których pieczenie ciast nie jest chlebem powszednim. Ciasto będzie równie smaczne z dodatkiem porzeczek, jagód lub malin.

12. Waniliowa tarta serowa z jagodami

Waniliowa tarta serowa z jagodami

Fot. Annapiedziak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W wolne popołudnie wybierzcie się na spacer do lasu w poszukiwaniu jagód. Własnoręcznie zebrane owoce smakują lepiej, a po wycieczce z pewnością będziecie mieli zaostrzony apetyt.

13. Sernik gruszkowy

Sernik gruszkowy

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Proste ciasto, które przygotujecie nawet wtedy, gdy goście już pukają do drzwi. Zaufajcie radom Arka, a efekt z pewnością przejdzie wasze najśmielsze oczekiwania.

14. Rolada biszkoptowa z masą truskawkowo-ajerkoniakową

Rolada biszkoptowa z masą truskawkowo-ajerkoniakową.

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ajerkoniak i truskawki to naprawdę dobre połączenie. Radzimy przygotować od razu podwójną porcję tego ciasta, gdyż znika błyskawicznie. Po prostu nie można mu się oprzeć.

15. Kaszowiec

Kaszowiec

Fot. McDusia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Takie ciasto przywodzi nam na myśl dzieciństwo. To doskonały dowód na to, że z prostych składników, znajdujących się w każdej kuchni, można przygotować ciasto, którego nie powstydziłyby się nawet najlepsze cukiernie.

16. Rustykalna tarta z rabarbarem

Rustykalna tarta z rabarbarem

Fot. Dagita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Rabarbar rewelacyjnie wpływa na nasze zdrowie, dlatego warto jeść go jak najczęściej. Nie wspominając już o tym, że jest on po prostu bardzo smaczny. Przygotowanie tej tarty jest dziecinnie proste, a efekt jest naprawdę zachwycający.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Tekst: Sylwia Cisowska/Samker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pstrąg z patelni

Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...

Odsłon: 445

30 min
14
Ciasta Bezglutenowy piernik

Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...

Odsłon: 5544

30 min
5
Dania główne Makaron z pieczarkami

Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...

Odsłon: 1114

30 min
8
Ciasta Sernik "Plaster miodu"

Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...

Odsłon: 1239

>60 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

0
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

3
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5
Informacje Co zrobić, żeby makowiec nie popękał – kuchenne triki. Stary przepis na tradycyjny makowiec

Jak upiec makowiec, żeby był perfekcyjny i co zrobić, żeby ten klasyczny wypiek nie popękał, a masa była wilgotna i aromatyczna? Odkryj kuchenne tr...

7