Fot. 123RF/PICSEL
Pomimo wysokich temperatur, lato to najlepszy czas na przygotowywanie ciast. Smaczne i tanie owoce dostępne są niemal na każdym straganie. Kiedy się w nie zaopatrzymy, nie potrzeba już wielu dodatków, aby przygotować naprawdę wyjątkowe ciasta. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy bardzo często przygotowują ciasta z wykorzystaniem sezonowych produktów. Oto niektóre z ich pomysłów.
Fot. Monialubi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kto powiedział, że do przygotowania pysznego ciasta jest nam potrzebny piekarnik? W tym wypadku wystarczy jedynie lodówka - świetna propozycja na naprawdę upalne dni.
Fot. Ewaaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ciasto idealne dla wielbicieli jagód. Znajdziecie tutaj wszystko, co smaczne - pyszną galaretkę, aksamitną masę serowo-jagodową oraz czekoladowy spód. Ponoć zawsze się udaje, więc możecie je przygotować, nawet jeśli nie macie dużego doświadczenia w kuchni.
3. Lekka, kakaowa tarta z mascarpone i czereśniami
Fot. Annapiedziak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Czereśnie są jednymi z najsmaczniejszych letnich owoców. Możemy przygotować z nich dżemy, nalewki lub taką tartę. Kilka składników, niedużo pracy, a efekt jest zachwycający.
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej, wcale nie musicie rezygnować z ciast. Dzięki kaszy jaglanej przygotujecie zdrowe desery, które zasmakują każdemu.
5. Delikatny sernik na zimno z truskawkami
Fot. Ekspansja-smaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Idealny sernik powinien być lekki, puszysty i delikatny. Ten spełnia wszystkie te wymogi. Co więcej, przygotowuje się go błyskawicznie i bez żadnego wysiłku. Nie będziecie mogli powstrzymać się przed zjedzeniem kolejnego kawałka.
6. Tort bezowy z kremem z mascarpone i czereśniami
Fot. Sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Torty bezowe to idealna propozycja na lato. Pamiętajcie, że białka jajek można mrozić. Jeśli do jakiegoś przepisu wykorzystujecie tylko żółtka, białka zapakujcie w woreczek, opiszcie i włóżcie do zamrażalnika. Kiedy przyjdzie pora, możecie wykorzystać je np. do przygotowania takiego tortu.
7. Krajanka rabarbarowa z budyniem
Fot. DziablicaWKuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
To smakowite ciasto możecie przygotować także zimą. Wystarczy, że uprażony rabarbar przełożycie do słoików, a następnie zapasteryzujecie tak jak dżemy. W ten sposób, w chłodne dni, zafundujecie sobie trochę lata.
Fot. Anakola na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zwykle to ciasto przygotowuje się z masą śmietankowa lub czekoladową, jednak aby nadać mu letniego charakteru, warto sięgnąć po truskawki. Efekt jest zachwycający.
Fot. Monialubi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Banana split, to jeden z najpopularniejszych deserów na całym świecie. Jak zamienić go w ciasto? To bardzo proste, wystarczy, że skorzystacie z przepisu Moniki.
Kruche ciasto z owocami i bezą na INTERIA.TV.
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Oto kolejny świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru białek. Zdecydowanie prostszy i szybszy niż beza, gdyż nie wymaga kilkugodzinnego suszenia w piekarniku. Koniecznie spróbujcie.
11. Ucierane ciasto z truskawkami
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ucierane ciasta zawsze się udają. Z ich przygotowaniem poradzą sobie nawet mało doświadczeni kucharze, dla których pieczenie ciast nie jest chlebem powszednim. Ciasto będzie równie smaczne z dodatkiem porzeczek, jagód lub malin.
12. Waniliowa tarta serowa z jagodami
Fot. Annapiedziak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W wolne popołudnie wybierzcie się na spacer do lasu w poszukiwaniu jagód. Własnoręcznie zebrane owoce smakują lepiej, a po wycieczce z pewnością będziecie mieli zaostrzony apetyt.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Proste ciasto, które przygotujecie nawet wtedy, gdy goście już pukają do drzwi. Zaufajcie radom Arka, a efekt z pewnością przejdzie wasze najśmielsze oczekiwania.
14. Rolada biszkoptowa z masą truskawkowo-ajerkoniakową
Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ajerkoniak i truskawki to naprawdę dobre połączenie. Radzimy przygotować od razu podwójną porcję tego ciasta, gdyż znika błyskawicznie. Po prostu nie można mu się oprzeć.
Fot. McDusia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Takie ciasto przywodzi nam na myśl dzieciństwo. To doskonały dowód na to, że z prostych składników, znajdujących się w każdej kuchni, można przygotować ciasto, którego nie powstydziłyby się nawet najlepsze cukiernie.
16. Rustykalna tarta z rabarbarem
Fot. Dagita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Rabarbar rewelacyjnie wpływa na nasze zdrowie, dlatego warto jeść go jak najczęściej. Nie wspominając już o tym, że jest on po prostu bardzo smaczny. Przygotowanie tej tarty jest dziecinnie proste, a efekt jest naprawdę zachwycający.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Tekst: Sylwia Cisowska/Samker.pl