Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie właściwości odżywcze ma brukiew?
- Jak spożywać brukiew?
- Ile kalorii ma brukiew?
- Kto nie powinien jeść brukwi?
- Jak zrobić purée z brukwi?
- Jak przyrządzić zupę z brukwi?
- Jak zrobić hummus z brukwi?
- Jak usmażyć placki z brukwi?
- Jak zrobić surówkę z brukwi?
- Jak zrobić brukiew z orzechami?
- Jak użyć brukwi w kuchni? (przepisy)
Brukiew, znana także jako karpiel, kwacek, waczek czy korpiel, jest rośliną z rodziny kapustowatych. To tej pory nie była kojarzona zbyt pozytywnie – brukiew traktowano jako jedzenie dla biedoty. Jednak teraz wróciła do łask. I całe szczęście.
Brukiew – właściwości odżywcze
Dlaczego warto włączyć do swojej diety właśnie brukiew? Właściwości odżywcze tego warzywa mogą was zaskoczyć. Przede wszystkim jest ono bogate w antyoksydanty, a dokładniej polifenole, które neutralizują działanie wolnych rodników z organizmu, a dzięki temu chronią przed rozwojem wielu chorób.
Oprócz polifenoli w brukwi znajdziecie także witaminy A, D, K, E, C oraz witaminy z grupy B, a także minerały – żelazo, potas, siarkę, chlor i fosfor. Brukiew jest także niskokaloryczna, dlatego można zajadać ją na diecie.
Sprawdź także: Czarna rzodkiew: właściwości zdrowotne i najlepsze przepisy
Brukiew – zastosowanie
Jak można spożywać brukiew? Zastosowanie tego warzywa w kuchni było niezwykle częste w czasach II wojny światowej – stąd też nieprzyjemne skojarzenia. Na szczęście brukiew wróciła do łask i znów jest popularna. Można podawać ją w zupach, ale także robić z niej placki, purée czy nawet hummus. Najczęściej jednak brukiew zajada się w formie surówki.
Brukiew – działanie energetyczne
Jak już wspomnieliśmy, brukiew nie jest zbyt kalorycznym warzywem. Ile kalorii ma brukiew? Działanie energetyczne tego warzywa nie jest wysokie – to zaledwie 40 kcal w 100 gramach. Dlatego sama brukiew, choć jest bardzo wartościowym produktem, nie może stanowić najważniejszego posiłku w trakcie dnia. Najczęściej podawana jest jako dodatek do posiłków.
Brukiew – przeciwwskazania
Kto powinien sobie odpuścić brukiew? Przeciwwskazania są jasne, choć na szczęście nie ma ich zbyt wielu. Przede wszystkim spożywanie brukwi odradza się osobom cierpiącym na problemy z tarczycą. Ze względu na zawartość cyjanków, brukiew spożywana w nadmiarze może hamować transport jodu do tarczycy, co odbija się negatywnie na funkcjonowaniu tego organu. Spożywanie brukwi nie jest zalecane także osobom, które borykają się z przewlekłymi stanami zapalnymi układu pokarmowego.
Zobacz: Potrawka z łodyg brokuła i liści kalafiora
Brukiew – przepisy na purée z brukwi (brukiew po skandynawsku)
Nie macie pomysłu na brukiew? Przepisy na purée z brukwi powinny to zmienić. To bardzo łatwe do przygotowania danie, które może z łatwością zastąpić purée z ziemniaków. W krajach skandynawskich brukiew jest warzywem pierwszej potrzeby, dlatego też purée z tego warzywa określa się często jako brukiew po skandynawsku.
Jak ją zrobić? Wybierzcie dużą brukiew o wadze około 700 gramów i obierzcie ją, a następnie pokrójcie na mniejsze kawałki. Włóżcie do garnka i zagotujcie w osolonej wodzie. Brukiew po 10 minutach powinna być już na tyle miękka, by można było poddać ją dalszej obróbce. Odcedźcie warzywo, dodajcie 50 gramów masła, doprawcie solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową, a następnie ugniatajcie całość na jednolitą masę.
Purée można także przygotować za pomocą blendera. Wtedy będzie dużo gładsze. Purée z brukwi, znane także jako brukiew po skandynawsku, idealnie sprawdzi się do mięsa, ale także do ryby.
Zupa z brukwi
Zupa z brukwi może kojarzyć nam się negatywnie, ze względu na wojenne konotacje. Jednak jeśli przyrządzicie ją zgodnie z naszym przepisem, ten smak przekona was, że warto przygotować ją od czasu do czasu. Do zupy z brukwi dodacie kilka składników, między innymi ziemniaki, marchewkę, por czy seler – tak, jak w przypadku tradycyjnego wywaru.
Zrobicie ją na bazie wywaru warzywnego, jak i mięsnego. Najlepiej oprzeć się na już gotowym rosole, by zrobienie zupy było dużo szybsze. Dodajcie trzy ziemniaki, dużą marchew, pietruszkę, kawałek selera i 400 gramów brukwi. Wszystkie warzywa obierzcie i pokrójcie w kostkę. Do gotującego się wywaru (litr zupy) wrzućcie pokrojone warzywa i gotujcie do miękkości ziemniaków.
Dodajcie majeranek, pieprz, sól. Możecie też zabielić zupę śmietanką – będzie smakować doskonale. Aby zupa była gęstsza, wyłówcie część warzyw, a następnie zblendujcie to, co pozostało w zupie i znowu dodajcie wyłowione przed chwilą ziemniaki i brukiew. Zupa z brukwi idealnie smakuje ze świeżym koperkiem.
Hummus z brukwi
Hummus z brukwi – to brzmi egzotycznie. A jednak taka przekąska doskonale sprawdzi się na stole, na przykład podczas imprezy ze znajomymi. Jak ją przygotować? Potrzebujecie 400 gramów pokrojonej w kostkę brukwi, 150 gramów ciecierzycy z puszki lub ugotowanej, trzech ząbków czosnku, pasty tahini oraz oliwy z oliwek i ziaren sezamu.
Zacznijcie od upieczenia brukwi do miękkości – zajmie to około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyciągnijcie ją z piekarnika i zblendujcie na gładką masę. Dodajcie ciecierzycę, dwie łyżki tahini, sok z cytryny, dwie łyżki oliwy i czosnek oraz sól i pieprz. Znów blendujcie, aż wszystkie składniki się połączą. Hummus z brukwi można doprawić jeszcze oliwą oraz solą i pieprzem. Posypcie całość ziarnami sezamu.
Placki z brukwi
Aby zrobić idealne placki z brukwi, potrzebujecie tylko kilku składników – 400 gramów brukwi, szalotki, jajka oraz przypraw i odrobiny mąki. I to wszystko. Z tych podstawowych produktów możecie stworzyć pyszny i prosty obiad. Zacznijcie od obrania brukwi i umycia jej. Następnie zetrzyjcie ją na tarce o dużych oczkach. Szalotkę pokrójcie w drobną kostkę i wymieszajcie razem z brukwią. Dodajcie jajko, sól, pieprz i dwie łyżki mąki. Pomieszajcie, by składniki stworzyły jednolitą masę. Teraz wystarczy rozgrzać olej lub oliwę na patelni i usmażyć placuszki tak, by były rumiane z obu stron. Gotowe placki będą smakować fantastycznie z kwaśną śmietaną.
Surówka z brukwi
Tak, brukiew można jeść na surowo – podobnie jak kalarepę czy rzepę. Dlatego bez problemu zrobicie z niej surówkę. Jak? Wystarczy zetrzeć obraną brukiew na tarce o dużych oczkach, a następnie wymieszać ją na przykład z marchewką (również startą) i mieszanką chrzanu oraz kwaśnej śmietany. Do takiej surówki warto dodać odrobinę soli i cukru oraz pieprzu. Surówka z brukwi doskonale pasuje do ryby.
Brukiew z orzechami
Całe to kulinarne przedstawienie warto zakończyć bisem na słodko. Zdecydujcie się zatem na brukiew z orzechami. Jak ją zrobić? Obierzcie brukiew i pokrójcie ją na paski – tak, jak frytki. Włączcie piekarnik i rozgrzejcie go do 180 stopni.
Pokrojoną brukiew wyłóżcie na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczcie przez 15 minut. W tym czasie przygotujcie orzechy: włoskie, ziemne – jakiekolwiek. Pokrójcie je w drobną kostkę i połączcie z miodem. Taką mieszankę wylejcie na swoją gorącą, pieczoną brukiew. Palce lizać.
Z radością witamy brukiew na naszych stołach. Na szczęście znowu znalazła swoje miejsce w kulinarnej modzie. Zainspirujcie się przepisami naszych użytkowników na siedem pysznych dań z brukwią:
1. Surówka z dyni, jabłek i brukwi
Zobacz przepisSurówka z dyni, jabłek i brukwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kremowa zupa z brukwi
Zobacz przepisKremowa zupa z brukwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Frytki z brukwi z parmezanem
Zobacz przepisFrytki z brukwi z parmezanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Curry z brukwią, brukselką i ze smażonym dorszem
Zobacz przepisCurry z brukwią, brukselką i ze smażonym dorszem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Placki ziemniaczane z brukwią
Zobacz przepisPlacki ziemniaczane z brukwią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Danie jednogarnkowe z brukwią
Zobacz przepisDanie jednogarnkowe z brukwią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Jak gotować zielone szparagi? »
Wiosna w lesie: Te grzyby pojawiają się w marcu! Właściwości smardzów »