Spis treści:
- Zębacz smugowy - co to za ryba?
- Jakie wartości odżywcze ma zębacz smugowy?
- Jak przyrządzić zębacza smugowego?
- Najlepsze przepisy na zębacza smugowego
Dorsz, łosoś, śledź czy mintaj to ryby, które są bardzo popularne wśród Polaków. Od kilku lat większym zainteresowaniem cieszy się też m.in. miruna, która charakteryzuje się szeregiem prozdrowotnych właściwości. Niewiele osób wie jednak o zębaczu smugowym. Ten gatunek ryby jest szczególnie polecany wszystkim osobom chcącym zrzucić kilka kilogramów. Poznaj wartości odżywcze tego okazu i dowiedz się, jak przyrządzić zębacza.
Sprawdź także: Czy warto jeść mirunę? Odkryj właściwości tej ryby
Zębacz smugowy - co to za ryba?
Zębacz smugowy, inaczej nazywany też zębaczem pasiastym lub pospolitym oraz wilkiem morskim, to stosunkowo nowa ryba na polskich stołach. To słonowodny gatunek z rodziny okoniokształtnych, który osiąga od 50 do nawet 150 cm długości. Występuje w wodach północnego Oceanu Atlantyckiego, ale jest też spotykany w Bałtyku.
Najczęściej ma szaroniebieskie zabarwienie, ale występują również okazy czarne lub brązowe. Swoją nazwę zębacz smugowy/pasiasty zawdzięcza ciemnym pasom biegnącym aż do płetwy grzbietowej oraz silnej szczęce z występującymi zębami, które służą do żywienia się krabami i jeżowcami.
Zobacz: Pstrąg z ziołami i salsą verde
Jakie wartości odżywcze ma zębacz smugowy?
Mięso zębacza smugowego jest jędrne, delikatne i ma biały kolor. Ze względu na swój pyszny smak i niską kaloryczność zyskuje coraz większe zainteresowanie na całym świecie. Czy zębacz smugowy jest zdrowy? Tak, wpływa on pozytywnie na ludzki organizm. Wszystko dzięki jego wartościom odżywczym.
Podobnie jak większość zdrowych i polecanych w diecie ryb, gatunek ten jest bogaty w kwasy omega-3, a także witaminy (A, B, D i E). To cenne źródło białka, jodu i wapnia. Zębaczem powinny zainteresować się wszystkie osoby dbające o linię - nie tylko dostarczy wartościowych mikroelementów, ale pozwoli też w utrzymaniu zdrowej sylwetki. Jest to ryba niskokaloryczna. W 100 gramach znajduje się tylko 100 kcal.
Sprawdź także: Możesz go jeść bez ograniczeń. Odkryj makaron 0 kalorii
Jak przyrządzić zębacza smugowego?
Zębacza można przyrządzić na wiele sposobów. Najczęściej zapieka się go w piekarniku albo panieruje. Warto jednak pamiętać, że ryba ta ma delikatne mięso, które pod wpływem długotrwałego pieczenia stanie się twarde i suche.
Najlepiej więc piec ją w piekarniku krótko i koniecznie z dodatkiem płynnej marynaty. Świetnie sprawdzi się np. orzeźwiający smak limonki albo ziołowe masło. Po rozmrożeniu warto skropić ją cytryną i pozostawić na chwilę w soku, aby nabrała soczystości.
Jak jeszcze przyrządzić zębacza? Na patelni! Smaż ją krótko, koniecznie na głębokim i dobrze rozgrzanym tłuszczu. Uważaj, bo zębacz lubi się szybko przypalać. Jeśli chcesz ją panierować, obtocz rybę w bułce tartej i jajku. Dzięki temu nie rozpadnie się podczas smażenia.
Ryba po pieczeniu lub smażeniu ma maślaną konsystencję i wręcz rozpływa się w ustach.
Najlepsze przepisy na zębacza smugowego
Chcesz poznać pyszny i prosty przepis na zębacza smugowego pieczonego? Już ci go podsuwamy. Przygotuj następujące składniki:
Składniki
- 4 szt. filetów z zębacza smugowego (ok. 800 g),
- 3 szalotki,
- 3 duże limonki,
- 70 g masła,
- 2 łyżki oliwy,
- pęczek szczypiorku,
- sól,
- pieprz.
W garnku rozpuść masło i pozostaw do wystudzenia. Zębacza umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Do chłodniejszego masła wciśnij sok z dwóch limonek, wlej oliwę, dopraw solą i pieprzem według uznania. Szalotkę pokrój w cienkie pióra i dodaj do tworzonej marynaty.
Wyjmij blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. Na blaszce ułóż filety i polej przygotowaną wcześniej marynatą z limonki, szalotki i przypraw. Posiekaj szczypiorek i obsyp nim rybę. Skrój pozostałą limonkę i ułóż plastry na mięsie. Blachę włóż do piekarnika i piecz całość przez 15 minut. Twój zębacz w cytrusowej marynacie jest już gotowy!
Poznaj również sprawdzone przepisy naszych użytkowników na smaczną rybę:
1. Zębacz smugowy pieczony
Zobacz przepisJak przyrządzić zębacza smugowego? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Rybne curry z zębaczem
Zobacz przepisJak przyrządzić zębacza? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Ryba pieczona w ajwarze
Zobacz przepisRyba pieczona w ajwarze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Ryba pieczona z jarzynami
Zobacz przepisRyba pieczona z jarzynami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Aromatyczna ryba pieczona
Zobacz przepisAromatyczna ryba pieczona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Ryba pieczona z warzywami
Zobacz przepisRyba pieczona z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Ryba pieczona po libańsku
Zobacz przepisRyba pieczona po libańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Ryba pieczona w papilotach
Zobacz przepisRyba pieczona w papilotach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Siedem nieoczywistych oznak osłabionej odporności »
Nie mleko i nie maślanka. Teraz do racuchów dodaje się ten produkt »
Jedna zmiana robi wielką różnicę. Rosół zyska lepszy smak i aromat »