Spis treści:
- Jaglanka i owsianka – wartości odżywcze
- Co jest zdrowsze, kasza jaglana czy płatki owsiane?
- Czy jaglankę lub owsiankę można jeść codziennie?
- Co dodawać do jaglanki lub owsianki?
Płatki z mlekiem to jedno z najpopularniejszych śniadań na całym świecie. Świadomość żywieniowa z roku na rok wzrasta, dzięki czemu słodzone płatki coraz częściej zostają zastępowane zdrowszymi alternatywami. Gotowana owsianka lub jaglanka, podawana z owocami i orzechami to posiłek, który często gości w jadłospisie osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Czy wiesz jednak, co jest zdrowsze – płatki owsiane czy kasza jaglana? Czy takie danie zawiera gluten? Jakie wartości odżywcze mają takie śniadania? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w poniższym artykule.
Jaglanka i owsianka – wartości odżywcze
Płatki owsiane są świetnym źródłem energii o poranku, nie brakuje w nich witaminy C, E, witamin z grupy B, a także minerałów, takich jak: magnez, wapń czy żelazo. W 100 g płatków owsianych znajduje się około 365 kcal. Owsianka dostarcza również błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit. Ponadto beta-glukan, czyli błonnik rozpuszczalny w wodzie, zmniejsza uczucie głodu, dzięki czemu płatki owsiane będą świetną propozycją dla osób na diecie. Płatki owsiane są również źródłem dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3.
Co więcej, owsianka pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom „złego” cholesterolu. Wpływa również na regulowanie poziomu cukru we krwi. Dzięki sporej zawartości magnezu korzystnie wpływają na układ krwionośny. Płatki owsiane mają niski indeks glikemiczny, dlatego będą odpowiednim wyborem dla diabetyków. Dodatkowo wykazują również właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Kasza jaglana jest wytwarzana z ziaren prosa, jest bogata w witaminy z grupy B oraz witaminę E, zawiera również substancje mineralne: magnez, żelazo, potas, miedź i fosfor. W 100 g produktu znajdziesz około 378 kcal. Jaglanka jest świetnym źródłem węglowodanów złożonych, dodatkowo jest posiłkiem lekkostrawnym. Co więcej, korzystnie wpływa na pracę układu krążenia, wzmacnia naczynia krwionośne oraz pomaga utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia krwi. Wspiera również układ nerwowy. Kasza jaglana ma właściwości przeciwutleniające – chroni organizm przed wolnymi rodnikami oraz działa przeciwstarzeniowo, a także ma działanie alkaliczne, dzięki czemu pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Warto włączyć ją do diety, kiedy chcesz zadbać o układ trawienny, dzięki błonnikowi pomaga regulować pracę jelit. Kaszę jaglaną warto jeść, kiedy próbujesz zgubić zbędne kilogramy, ponieważ na długo pozostawią cię sytym. Pomaga również obniżyć poziom „złego” cholesterolu.
Co jest zdrowsze, kasza jaglana czy płatki owsiane?
Kiedy jeść płatki owsiane, a kiedy jaglane? Owsianka będzie świetna dla osób, które często skarżą się na zaparcia, ponieważ zawiera więcej błonnika, który usprawnia pracę jelit. Jaglanka z płatków jaglanych jest natomiast lepszą opcją na diecie lekkostrawnej. Z drugiej strony warto pamięta o tym, że płatki jaglane poddawane są dłuższej obróbce podczas produkcji niż te owsiane. Mają również mniej błonnika. Jeżeli nie istnieją przeciwskazania zdrowotne, warto znaleźć miejsce w diecie dla obu rodzajów płatków. Jaglanka będzie również lepszym wyborem jako posiłek przed treningiem.
Czy jaglankę lub owsiankę można jeść codziennie? Jeśli lubisz śniadania na słodko oraz czujesz się dobrze po takim posiłku, możesz jeść je, każdego dnia. Zarówno płatki jaglane oraz kasza jaglanka, jak i płatki owsiane mogą stanowić element codziennego jadłospisu. Płatki owsiane świetnie sprawdzą się również w zmielonej formie, jako zamiennik mąki. Kaszę jaglaną można natomiast wykorzystać do wytrawnych przepis, podać ją z mięsem lub warzywami.
Co dodawać do jaglanki lub owsianki?
Owsianka lub jaglanka będzie świetnym posiłkiem na rozpoczęcie dnia, może stanowić również pożywne drugie śniadanie. Warto jednak pamiętać, że płatki owsiane i jaglane w większości składają się z węglowodanów. Aby skomponować pełnowartościowy posiłek, należy uzupełnić je o białko oraz zdrowe tłuszcze. Świetnie sprawdzi się tu serek wiejski, serek grani lub wysokobiałkowy chudy jogurt, np. skyr lub kvarg. Za źródło tłuszczów może posłużyć nam masło orzechowe bez cukru i soli, garść ulubionych orzechów lub pestek, wiórki kokosowe, a także nasiona, np. chia lub siemię lniane. Owsianka, lub jaglanka może być przygotowywane na mleku, napoju roślinnym lub w wersji bez dodatkowych kalorii, czyli na wodzie.
Nie można zapomnieć również o świeżych owocach, w okresie zimowym warto sięgnąć np. po podduszone na odrobinie wody jabłka, lub owoce mrożone – świetnie sprawdzą się maliny, truskawki czy jagody, są nie tylko smaczne, ale zawierają niewiele kalorii. Jeżeli lubisz banany lub owoce suszone, również możesz wrzucić je do śniadania. Warto jednak pamiętać, że zawierają one sporo kalorii, jeśli z nimi przesadzimy, w prosty sposób możemy zwiększyć kaloryczność posiłku.
Fani słodkości mogą sięgnąć również po czekoladę, najlepiej tą z jak największą zawartością kakao. Możesz również dodać odrobinę miodu, syropu klonowego, a jeśli chcesz wybrać opcję zero kalorii – erytrytolu. Świetnie sprawdzi się również szczypta cynamonu.
Czy owsianka i jaglanka zawierają gluten?
Płatki owsiane oraz płatki jaglane same w sobie nie zawierają glutenu. Warto jednak pamiętać, że podczas procesu produkcji czasem dochodzi do zanieczyszczenia ich innymi zbożami. Taką informację można znaleźć na opakowaniu płatków. Dlatego, jeśli zależy ci na stuprocentowej pewności, że w twojej owsiance lub jaglance nie znajdzie się gluten, warto szukać produktów oznaczonych informacją o braku zanieczyszczenia zbożami zawierającymi gluten.
Sprawdź, jakie jaglanki i owsianki przygotowali nasi użytkownicy.
8. Jaglanka z warzywami
Zobacz przepisJaglanka z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Zalej wrzątkiem i wypij. Uspokoisz gazy, wzdęcia i poczujesz się lżej »
Napój, który skutecznie spala tłuszcz. Szybko pozbędziesz się boczków i wałeczków »