Dania jednogarnkowe

Czarny bez to roślina, obok której trudno przejść obojętnie. Można rozpoznać ją po dość intensywnym zapachu i urokliwych białych kwiatach. Nie każdy wie, że stanowią one naturalne lekarstwo na szereg dolegliwości oraz idealny dodatek do wielu potraw. Co można zrobić z kwiatów czarnego bzu i jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie?

Co można zrobić z kwiatów czarnego bzu? Odkryj najlepsze przepisy | Fot. Canva Pro

Spis treści:

Czarny bez to roślina, która wielu osobom kojarzy się z wiosną. Znana jest ona z dość charakterystycznego zapachu oraz drobnych i jasnych kwiatów, które mogą posłużyć za piękną dekorację stołu. Jednak nie tylko - okazuje się, że kryją one w sobie gamę substancji odżywczych, które wspierają szereg procesów zachodzących w organizmie. Ponadto znajdują one szerokie zastosowanie w kuchni. Co można zrobić z kwiatów czarnego bzu i jakie są ich najważniejsze prozdrowotne właściwości?  

 Sprawdź także: Królewski kwiat na skołatane nerwy, bóle głowy, dobry sen i piękną cerę

Kiedy zbierać kwiaty czarnego bzu? 

Kiedy zbierać kwiaty czarnego bzu? Za najdogodniejszą porę uznaje się wiosnę oraz lato, a dokładnie okres od maja do lipca. Pamiętaj, że podczas zbiorów muszą zostać spełnione pewne warunki - najlepiej robić to przy słonecznej pogodzie i o godzinach porannych. Baldachy odcinaj ostrym nożem lub nożycami, ale wcześniej upewnij się, czy nie ma na nich żadnych zanieczyszczeń. Po odcięciu od razu umieść je w cieniu, aby uniknąć ich zżółknięcia. Przed użyciem wysusz je w ciepłym i przewiewnym miejscu.  

Co zawierają kwiaty czarnego bzu? 

Zastanawiasz się, co zawierają kwiaty czarnego bzu, że przynoszą korzyści naszemu organizmowi? Okazuje się, że stanowią one prawdziwą skarbnicę substancji odżywczych - mowa przede wszystkim o flawonolach, flawonoidach, garbnikach, triterpenach oraz olejkach eterycznych. Nie brakuje w nich także rozmaitych witamin i minerałów, w tym witaminy A, witamin z grupy B, a także wapnia, potasu, fosforu, magnezu, manganu, miedzi oraz cynku. 

Jakie właściwości mają kwiaty czarnego bzu? 

Warto podkreślić, że kwiaty czarnego bzu możesz stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Ich spektrum działania jest bardzo szerokie - w medycynie alternatywnej chętnie stosuje się je przy przeziębieniu, ponieważ rozrzedzają katar, a do tego działają napotnie i wykrztuśnie. Co więcej, uznawane są za naturalny środek moczopędny, przeciwzapalny i przeciwwirusowy.

Ponadto wzmacniają odporność, wspomagają detoksykację organizmu oraz łagodzą dolegliwości bólowe. Nie sposób nie wspomnieć również o ich korzystnym wpływie na przemianę materii, naczynia włosowate oraz procesy trawienne. Warto dodać, że niektóre związki zawarte w kwiatach czarnego bzu neutralizują wolne rodniki tlenowe, a co za tym idzie - chronią organizm przed stresem oksydacyjnym.  

Co można zrobić z kwiatów czarnego bzu?  

Co można zrobić z kwiatów czarnego bzu, aby w pełni skorzystać z ich wyjątkowego smaku i prozdrowotnych właściwości? Do dyspozycji masz wiele ciekawych opcji, które urozmaicą twój jadłospis i wprowadzą do niego powiew świeżości. Poniżej znajdziesz kilka propozycji, które bez problemu wyczarujesz w zaciszu własnej kuchni.  

Napar 

Wśród przepisów z kwiatami czarnego bzu w roli głównej nie może zabraknąć oczywiście tego na aromatyczny napar. Jego przygotowanie jest bardzo proste - jedyne, co musisz zrobić, to zalać suszone kwiaty wrzątkiem, zaparzać je przez ok. 15 minut pod przykryciem, a następnie przecedzić. Najlepiej spożywać go na gorąco.  

Syrop 

Kwiaty czarnego bzu to surowiec, który świetnie nadaje się do przyrządzenia syropu. Poza głównym komponentem potrzebujesz do tego wody, soku z kilku cytryn oraz cukru. Realizację przepisu rozpocznij od oddzielenia kwiatów od łodyżek. Następnie zalej je wrzątkiem i odstaw na kilkanaście godzin w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu przecedź płyn i podgrzej go wraz z cukrem i sokiem z cytryny - gdy tylko zacznie wrzeć, przelej go do szklanych butelek lub słoików i szczelnie zakręć.  

Wino 

Masz ochotę na lampkę wina, ale znudziło ci się już to w klasycznej wersji? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wyczarować je właśnie z kwiatów czarnego bzu. Powstaje ono z takich komponentów jak kwiaty, cukier, woda, rodzynki, skórka z pomarańczy i cytryny oraz drożdże i pożywka. Podgrzej w wodzie cukier, a gdy tylko zacznie wrzeć, zalej nim suszone kwiaty bzu.

Następnie dodaj sparzone i rozdrobnione rodzynki oraz skórkę z cytrusów. Gdy mikstura wystygnie, przelej ją do naczynia fermentacyjnego i w razie potrzeby dolej więcej wody. Na końcu dodaj drożdże i pożywkę, a po kilku dniach - kolejną porcję syropu cukrowego. Po jakimś czasie oddziel części stałe od płynu i pozostaw ten ostatni do dalszej fermentacji. Wino będzie nadawać się do spożycia po ok. trzech miesiącach.  

Kwiaty czarnego bzu w cieście 

Co można zrobić z kwiatów czarnego bzu, jeśli nie napar, syrop lub wino? Na przykład przekąski w cieście. Aby je wyczarować, poza baldachami czarnego bzu musisz zaopatrzyć się w mąkę pszenną, śmietanę, jajko, gazowaną wodę oraz tłuszcz do smażenia. Wymieszaj w jednej misce mąkę ze śmietaną, wodą oraz jajkiem. Gdy masa nabierze jednolitej konsystencji, zanurz w niej kwiaty bzu, po czym umieść je na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Smaż je do momentu, aż nabiorą rumianego koloru. Przed podaniem możesz polać je syropem klonowym bądź miodem lub posypać cukrem pudrem.  

Budyń 

Kwiaty czarnego bzu stanowią doskonałą bazę do różnego rodzaju deserów, np. budyniu. Przysmak w tej wersji z pewnością przypadnie każdej osobie, która lubi odkrywać nowe, ciekawe smaki. Aby go przygotować, na swojej liście składników umieść świeże kwiaty czarnego bzu, mleko, cukier, żółtka jaj oraz mąkę ziemniaczaną. Wlej do szklanki mleko, po czym przelej połowę porcji do rondelka, wrzuć do niego kwiaty bzu i zagotuj. W oddzielnej misce ubij żółtka z cukrem, a do odlanego mleka wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Gdy tylko zawartość rondelka zacznie się gotować, wyjmij z niego kwiaty. Dolej miksturę z mleka i mąki ziemniaczanej, a po chwili żółtka z cukrem i gotuj budyń, cały czas mieszając. Rób to do momentu, aż zgęstnieje. 

Ciasto cytrynowe  

Kolejnym przykładem deseru, w którym doskonale sprawdzą się kwiaty czarnego bzu, jest ciasto cytrynowe. Aby je przyrządzić, sięgnij po mąkę pszenną, cukier, masło, jajka, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryny oraz mleko. Utrzyj margarynę z cukrem, dodaj do niej jajka, mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dolej sok z cytryny oraz mleko. Na koniec wsyp kwiaty bzu i delikatnie wymieszaj. Powstałą masę przełóż do tortownicy natłuszczonej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz ciasto przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem. 

1. Ocet z kwiatów czarnego bzu

 Ocet z kwiatów czarnego bzu Zobacz przepis

Ocet z kwiatów czarnego bzu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Lemoniada z kwiatów czarnego bzu

 Lemoniada z kwiatów czarnego bzu Zobacz przepis

Lemoniada z kwiatów czarnego bzu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Syrop z kwiatów czarnego bzu

 Syrop z kwiatów czarnego bzu Zobacz przepis

Syrop z kwiatów czarnego bzu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Nalewka z kwiatów czarnego bzu

 Nalewka z kwiatów czarnego bzu Zobacz przepis

Nalewka z kwiatów czarnego bzu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kwiaty czarnego bzu w cieście

 Kwiaty czarnego bzu w cieście Zobacz przepis

Kwiaty czarnego bzu w cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: poradnikzdrowie.pl, healthline.com, swiat-zdrowia.pl 

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Nigdy nie łącz z bobem. Wzdęcia i gazy to początek problemów »

Zwalczają wolne rodniki, zapewniają dobrą pracę jelit i mózgu »

Kultowe danie w letniej odsłonie. Prosty przepis na pyszne knedle z truskawkami »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kiełbasa z sosem pomidorowym

Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...

Odsłon: 280

60 min
5

Przepis dnia

Przekąski Świąteczna mięsna zapiekanka

Wytrawne ciasto drożdżowe, Jeśli jeszcze nie robiliście to czas nadrobić zal...

Odsłon: 4686

60 min
34

Przepis dnia

Dania główne Wytrawne ciasto twarogowe

Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .

Odsłon: 2044

60 min
41

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8