Sprawdzone przepisy na karnawał

Na miodzie pojawiła się biała piana i zastanawiasz się, czy możesz go zjeść? Sprawdź, co to oznacza i czy jest bezpieczna dla twojego zdrowia!

Fot. iStock

Miód to doskonały dodatek do herbat i naparów sprawdza się również jako składnik ciast i deserów. Znajdziemy go niemal w każdym domu. Co zrobić w przypadku, kiedy po wyjęciu z szafki okazuje się, że na górze pojawiły się białe bąbelki?

Nie jest to powód do niepokoju, wręcz przeciwnie. Biała piana w słoiku z miodem to nic innego jak glukoza miodowa. Powstaje ona w procesie krystalizacji. Miód podczas odfiltrowywania i rozlewania do słoików nabiera powietrza. Kiedy zlewamy go do słoika i szczelnie zamykamy, zawarte w nim pęcherzyki powietrza zamieniają się w białe bąbelki. W efekcie na powierzchni oraz na ściankach słoika można zaobserwować biały nalot. Im większa zawartość cukru, tym biała piana będzie większa.

Czy piana na miodzie szkodzi?

Piana na miodzie nie ma negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Sięgając po taki miód, mamy pewność, że w nasze ręce trafił produkt wysokiej jakości. Nie podlegał on bowiem żadnej obróbce termicznej przez zlaniem do słoika w przeciwieństwie do miodów dostępnych w marketach. Dzięki temu zachował on swoje cenne właściwości oraz oryginalny smak.

Jak wykorzystać miód w kuchni? 

Miód to uniwersalny produkt, który możemy używać na wiele sposobów. Udoskonali smak ciast, deserów oraz nalewek. Sprawdzi się jako dodatek do dressingów oraz marynat do mięsa. Niekiedy możemy stosować go zamiennie z cukrem - dzięki temu nasza potrawa będzie o wiele zdrowsza. Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych propozycji naszych użytkowników na wykorzystanie tego składnika podczas gotowania.  

1. Lemoniada z miodem

 Lemoniada z miodem Zobacz przepis

Lemoniada z miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Żeberka w miodzie

 Żeberka w miodzie Zobacz przepis

Żeberka w miodzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Papryka marynowana z miodem

 Papryka marynowana z miodem Zobacz przepis

Papryka marynowana z miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ciasteczka z granolą i miodem

 Ciasteczka z granolą i miodem Zobacz przepis

Ciasteczka z granolą i miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Jogurt z owocami, musli i miodem

 Jogurt z owocami, musli i miodem Zobacz przepis

Jogurt z owocami, musli i miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Cytrynówka na miodzie

 Cytrynówka na miodzie Zobacz przepis

Cytrynówka na miodzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Schab w miodzie

 Schab w miodzie Zobacz przepis

Schab w miodzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:
Dlaczego warto mieć miód w kuchni? >>

Miód z mniszka lekarskiego - jakie ma właściwości i na co pomaga? >>

Jak poznać prawdziwy miód? >>

Ile cukru jest w miodzie, czyli jakie są prawdziwe właściwości miodu? >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Ostre Hot Dogi na wypasie

Hot dogi zapiekane z mnóstwem dobrego - pieczarkami, cebulą i ostrym sosem ol...

Odsłon: 163

30 min
3
Dania główne Najprostsze gołąbki

Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...

Odsłon: 14928

30 min
23
>60 min
8
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Oryginalne sałatki z brokułem. Sycące, dla dbających o wagę

Jeśli szukacie pomysłu na lekkie, a jednocześnie sycące danie, które doskonale wpisze się w waszą dietę, sałatki z brokułem będą strzałem w dziesią...

6
Informacje Rumsztyk, sznycel, pulpet, czyli kotlet mielony na różne sposoby

Mięso mielone to prawdziwy klasyk, który w polskiej kuchni występuje w wielu odsłonach. W różnych regionach ma swoje unikalne nazwy i sposoby przyg...

10
Informacje Sałatki odchudzające. Są lekkie, ale sycą i pomagają zrzucić zbędne kilogramy

To idealna propozycja dla każdego, kto chce poprawić swoją kondycję i pozbyć się zbędnych kilogramów. Sałatki odchudzające można przygotować na wie...

11
Informacje Kasza jaglana - przepisy na słodko i słono

Kasza jaglana to uniwersalny składnik, który z powodzeniem można wykorzystać zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Dzięki neutralnemu smako...

9