Najlepsze przepisy na ogórki

Co zrobić z rabarbaru?

Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Sposobów na jego wykorzystanie jest mnóstwo.

Fot. 123RF/Picsel

Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu, aby jego uprawa stała się w naszym kraju powszechna.

Na jakie dolegliwości pomoże rabarbar?

Ze względu na sporą zawartość witaminy C, rabarbar doskonale wspomaga naszą odporność. Ma również delikatne działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, a zawarty w nim błonnik świetnie rozwiąże np. problemy z zaparciami. Spożywanie rabarbaru jest także świetnym sposobem na odkwaszenie i oczyszczenie organizmu.

Szczególnie interesujące właściwości wykazuje pieczony rabarbar. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że po obróbce termicznej warzywo to zyskuje właściwości przeciwutleniające. W ten sposób spowalnia procesy starzenia się komórek organizmu oraz ułatwia usuwanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za wiele groźnych chorób. Co więcej, naukowcom udało się udowodnić, że pieczony rabarbar wspomaga walkę z nowotworami. Szczególnie poleca się go w profilaktyce raka prostaty oraz piersi.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Kto powinien uważać na rabarbar?

Warto jednak wiedzieć, że rabarbar należy do warzyw, które zawierają w sobie duże ilości kwasu szczawiowego. Związek ten powoduje wiązanie się wapnia i nieprzyswajanie go przez nasz organizm. Ponadto, często przekształca się on w szczawian wapnia, który odkłada się jako kamienie nerkowe. Dlatego też na rabarbar powinny uważać osoby, mające problem z nerkami oraz chorujące na reumatyzm. Z tego samego powodu nie możemy jeść rabarbaru codziennie. Na rabarbar powinny uważać również kobiety w ciąży oraz karmiące. Zawiera szczawiany utrudniające wchłanianie wapnia, a wiele pań w tym właśnie okresie zmaga się z niedoborem tego pierwiastka.

Co zrobić z rabarbarem?

Pierwszym kulinarnym skojarzeniem z rabarbarem z pewnością jest świeżo upieczone, babcine ciasto. Ale wypieki to nie jedyny sposób w jaki możemy użyć tego warzywa. Jeśli nie macie pomysłu na jego wykorzystanie, sięgnijcie po sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Oto najciekawsze z ich propozycji.

 

1. Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem

Fot. SmakowiteDania na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Pleśniak z rabarbarem

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Ciasteczka z rabarbarem

Fot. Daniel-Coceanicig na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Marmolada z rabarbaru

Fot. AnalizaSmaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


6. Karczek z rabarbarem

Fot. Annawk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


7. Kompot z rabarbaru i truskawek

Fot. Rusty_Fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Mus z rabarbaru

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


9. Kurczak z kaszą gryczaną i rabarbarem

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


10. Placek drożdżowy z rabarbarem

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Zupy Rosół drobiowy na niedzielę

Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...

Odsłon: 510

30 min
9
Desery Piankowa galaretka

Najprostszy deser na świecie, zrobi je nawet dziecko. Idealne orzeźwienie na...

Odsłon: 542

15 min
8
Przekąski Kaszanka z grilla

Sezon grillowy w pełni, dzisiejsza propozycja bardzo dobrze wpisuje się w te...

Odsłon: 37

60 min
1
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9