Najlepsze przepisy na dania z dyni

Co zrobić z rabarbaru?

Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Sposobów na jego wykorzystanie jest mnóstwo.

Fot. 123RF/Picsel

Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu, aby jego uprawa stała się w naszym kraju powszechna.

Na jakie dolegliwości pomoże rabarbar?

Ze względu na sporą zawartość witaminy C, rabarbar doskonale wspomaga naszą odporność. Ma również delikatne działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, a zawarty w nim błonnik świetnie rozwiąże np. problemy z zaparciami. Spożywanie rabarbaru jest także świetnym sposobem na odkwaszenie i oczyszczenie organizmu.

Szczególnie interesujące właściwości wykazuje pieczony rabarbar. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że po obróbce termicznej warzywo to zyskuje właściwości przeciwutleniające. W ten sposób spowalnia procesy starzenia się komórek organizmu oraz ułatwia usuwanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za wiele groźnych chorób. Co więcej, naukowcom udało się udowodnić, że pieczony rabarbar wspomaga walkę z nowotworami. Szczególnie poleca się go w profilaktyce raka prostaty oraz piersi.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Kto powinien uważać na rabarbar?

Warto jednak wiedzieć, że rabarbar należy do warzyw, które zawierają w sobie duże ilości kwasu szczawiowego. Związek ten powoduje wiązanie się wapnia i nieprzyswajanie go przez nasz organizm. Ponadto, często przekształca się on w szczawian wapnia, który odkłada się jako kamienie nerkowe. Dlatego też na rabarbar powinny uważać osoby, mające problem z nerkami oraz chorujące na reumatyzm. Z tego samego powodu nie możemy jeść rabarbaru codziennie. Na rabarbar powinny uważać również kobiety w ciąży oraz karmiące. Zawiera szczawiany utrudniające wchłanianie wapnia, a wiele pań w tym właśnie okresie zmaga się z niedoborem tego pierwiastka.

Co zrobić z rabarbarem?

Pierwszym kulinarnym skojarzeniem z rabarbarem z pewnością jest świeżo upieczone, babcine ciasto. Ale wypieki to nie jedyny sposób w jaki możemy użyć tego warzywa. Jeśli nie macie pomysłu na jego wykorzystanie, sięgnijcie po sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Oto najciekawsze z ich propozycji.

 

1. Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem

Fot. SmakowiteDania na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Pleśniak z rabarbarem

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Ciasteczka z rabarbarem

Fot. Daniel-Coceanicig na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Marmolada z rabarbaru

Fot. AnalizaSmaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


6. Karczek z rabarbarem

Fot. Annawk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


7. Kompot z rabarbaru i truskawek

Fot. Rusty_Fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Mus z rabarbaru

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


9. Kurczak z kaszą gryczaną i rabarbarem

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


10. Placek drożdżowy z rabarbarem

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
60 min
4
Przetwory Marynowana dynia

Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...

Odsłon: 361

>60 min
4
Dania główne Grzyby leśne duszone w śmietanie

Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...

Odsłon: 292

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

6
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

16
Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

2