Dania jednogarnkowe

Bardzo modne w kuchni stają się teraz koncepcje zero lub less waste. Trend ten opiera się na niemarnowaniu jedzenia i byciu oszczędnym. To z kolei przekłada się na bardziej świadome żywienie, w tym na wykorzystywanie tego, co akurat zostało nam w lodówce. Dzisiaj zaprezentujemy, co można przyrządzić z resztek drożdży, których nie wykorzystałeś przy ostatnim gotowaniu.

Fot. 123 RF/Picsel
Idea niemarnowania jedzenia jest dobrze znana w Polsce. Kiedyś, gdy sytuacja materialna nie była sprzyjająca, a półki sklepowe świeciły pustkami, nasi przodkowie oszczędzali, często z przymusu. Nawyki związane z szanowaniem pożywienia zostały starszym pokoleniom do dzisiaj. Młode osoby, mające dostęp do większości produktów, muszą dopiero nauczyć się tego pozytywnego zachowania. Dlatego właśnie chcemy ci pokazać, jak dużo różnych, pysznych potraw możesz przyszykować, mając zaledwie trochę drożdży.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Czy drożdże są zdrowe? Właściwości

Czym tak właściwie są drożdże? Powinieneś wiedzieć, że są to jednokomórkowe mikroorganizmy zaliczane do królestwa grzybów. Występuje ponad 1500 różnych gatunków drożdży, które znajdują się niemal wszędzie wokół nas. Część z nich będzie korzystna dla organizmu ludzkiego, a inne wywołają poważne choroby (np. drożdżycę) lub gnicie jedzenia. Drożdże, które pozytywnie wpływają na człowieka, stosowane są w gastronomii i kosmetyce.
W artykule skupimy się na tzw. drożdżach spożywczych, najczęściej stosowanych do wypiekania ciast i pieczywa. Najpopularniejsze są te świeże, o miękkiej konsystencji i w formie kostki. Są też drożdże suche (w postaci granulek, pozbawione wody) oraz instant (zupełnie sproszkowane). Warto podkreślić, że drożdże świeże zapewniają nieco inny, bardziej intensywny smak daniom, niż te suszone.
Co może zaskakiwać, w drożdżach znajdziemy podstawowe składniki odżywcze, takie jak białko, tłuszcze nienasycone czy błonnik (a w nim beta-glukan, który wpływa korzystnie na serce). Zawierają one także witaminy z grupy B, wapń, magnez, cynk czy potas.

Jedzenie drożdży na surowo

Choć niektórzy próbują, to my zdecydowanie odradzamy jedzenie surowych drożdży. Może to być bardzo szkodliwe dla zdrowia, ze względu na potencjalne namnażanie się ich w układzie pokarmowym. To prowadzi do dolegliwości i wypłukiwania witamin z organizmu. Pamiętaj, żeby przed bezpośrednim spożyciem, sparzyć je lub po prostu upiec. Jeśli chcesz jednak czerpać więcej witamin i cennych składników z drożdży, przyjmij suplement diety oparty na drożdżach. Surowych drożdży używaj natomiast do zabiegów kosmetycznych.

Czy można mrozić drożdże?

Gdy przygotowujesz danie na bazie świeżych drożdży, zazwyczaj nie wykorzystujesz od razu całości opakowania. Resztkę chowasz do lodówki, bo faktycznie ten produkt wymaga chłodu. Po jakimś czasie odkrywasz, że drożdże leżą już dłuższą chwilę na półce i zastanawiasz się, czy są już stare, czy jeszcze zdatne do spożycia (nawet mimo upływu terminu ich ważności). Musimy ostrzec, że takie drożdże po prostu mogą nie zadziałać. W konsekwencji ciasto, które pieczesz, nie urośnie.
Lepszym sposobem jest więc planowanie posiłków z wykorzystaniem resztek drożdży lub ich mrożenie. Jak to zrobić? Jeśli nie pozbyłeś się opakowania, to owiń szczelnie tę część drożdży, której nie będziesz już używać i wstaw je do zamrażarki. W przypadku wyrzucenia papierka, po prostu zawiń je w folię spożywczą. Kiedy będziesz chciał wykorzystać drożdże ponownie, wyciągnij odpowiednią ich ilość, odstaw na chwilę, aby się ogrzały i zalej letnim, ale nie bardzo gorącym mlekiem.

O czym warto pamiętać:

  • drożdży nie można rozmrażać w mikrofalówce,
  • rozmrożonych drożdży nie można ponownie mrozić,
  • drożdże przechowujemy w zamrażarce do sześciu miesięcy - warto oznaczyć datę mrożenia.
Sprawdź przepis na pyszne drożdżowe bułeczki z pestkami dyni:

Co zrobić z drożdży?

Drożdży używa się do wielu pysznych dań. Poniżej prezentujemy takie, do których nie potrzeba dużej ilości tego składnika. Jeśli więc została ci resztka drożdży, śmiało wypróbuj któryś z przepisów. Powodzenia!

1. Bliny na drożdżach

Bliny na drożdżach

Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Domowa pizza na drożdżach

Domowa pizza na drożdżach

Fot. Kasiek189 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Chleb pszenno-żytni na drożdżach (4 ziarna)

Chleb pszenno-żytni na drożdżach z ziarnami

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Turecki chleb

Turecki chleb

Fot. Thesecret na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Bliny gryczane z kurkami

Bliny gryczane z kurkami

Fot. Lulinka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Pampuchy

Pampuchy

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Cebularzyki

Cebularzyki

Fot. Helcia86 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Placuszki kokosowe

O poranku słodkie, bardzo kokosowe placuszki

Odsłon: 100

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8