Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Co zrobić, żeby chrzan nie był gorzki? Sekret udanego sosu na zimno i na ciepło

Dodaj do książki
Dodaj do książki
0
Wyślij
Wyślij
1
Zapisz do
Zapisz do książki

Książki kucharskiej

Chrzan to składnik, który idealnie podkreśla smak wielu dań. Niestety zdarza się tak, że po przyrządzeniu jest on zbyt gorzki lub przybiera ciemną barwę. Dlaczego tak się dzieje? W jaki sposób temu zaradzić? I jak trzeć chrzan, żeby nie szczypał w oczy? Poznaj praktyczne wskazówki i uniknij podstawowych błędów.

Co zrobić, żeby chrzan nie był gorzki i nie ciemniał? Istnieją proste kulinarne triki | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Chrzan to składnik, który cieszy się dużą popularnością w polskiej kuchni - zwłaszcza w okresie świątecznym. Idealnie podkreśla on smak wielu dań, w tym wędlin, mięs oraz jajek. Niestety zdarza się tak, że po przyrządzeniu staje się on zbyt gorzki lub przybiera nieestetyczną ciemną barwę. Dobra wiadomość jest jednak taka, że stoją za tym drobne błędy, które możesz łatwo wyeliminować. Co zrobić, aby zachował on estetyczny wygląd i przyjemny aromat? I jak trzeć chrzan, żeby nie szczypał w oczy? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w artykule.  

Dlaczego chrzan ciemnieje 

Za każdym razem, gdy przygotowujesz chrzan, nabiera on szaro-brązowego koloru, który zniechęca do jego spożycia? Wbrew pozorom nie zawsze jest to efekt jego zepsucia, choć na pierwszy rzut oka może ci się tak wydawać. Dlaczego chrzan ciemnieje? Ponieważ przy jego ścieraniu wydzielają się enzymy, które wchodzą w reakcję z tlenem, czego efektem jest ciemnienie jego miąższu - dokładnie takie samo zjawisko można zaobserwować w przypadku jabłek czy ziemniaków.

Jak temu zaradzić? Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem jest wcześniejsze dodanie do miski kwaśnego składnika, np. kilku łyżek octu jabłkowego lub soku z cytryny, i natychmiastowe wymieszanie ich z chrzanem. Jeśli nie masz ich pod ręką, możesz sięgnąć po kwaśną śmietanę.  

Co zrobić, żeby chrzan nie był gorzki?  

Możesz temu zapobiec już na etapie zakupów. Co zrobić, żeby chrzan nie był gorzki? Przed wrzuceniem korzenia do sklepowego koszyka zweryfikuj, czy jest on świeży i odpowiednio przechowywany, zwłaszcza z dala od źródeł ciepła i wilgoci. Pamiętaj, że powinien być jędrny, twardy i pozbawiony ciemnych plam.

Kupiłeś świeży i ładny korzeń, a mimo to chrzan wyszedł zbyt gorzki? Warto, abyś miał świadomość, że może być to efekt nie tylko jego niewłaściwego przechowywania, ale również podgrzewania go w wysokiej temperaturze. Twój chrzan może nabrać gorzkiego posmaku, jeśli wrzucisz go do gotującego się dania, np. sosu lub zupy. Aby tego uniknąć, zawsze dodawaj go na końcu i to najlepiej w momencie, gdy potrawa nieco przestygnie. Miej także na uwadze, że może on wchodzić w reakcje z metalem, dlatego do jego przyrządzania używaj plastikowych, drewnianych lub szklanych akcesoriów kuchennych.  

Jak trzeć chrzan, żeby nie szczypał w oczy 

Podczas tarcia chrzanu zalewasz się łzami? Wiedz, że jest to naturalne zjawisko - podczas jego ścierania dochodzi do uwalniania pewnych enzymów, które przekształcają związki siarki w izotiocyjaniany - i to właśnie one odpowiadają za ostry zapach i drażniące działanie. Jak trzeć chrzan, żeby nie szczypał w oczy? Na szczęście możesz tego uniknąć, stosując kilka prostych trików.

Jednym z nich jest wcześniejsze schłodzenie korzenia, np. poprzez umieszczenie go na 30 minut w zamrażalniku lub na godzinę w zimnej wodzie. Doświadczone gospodynie polecają, aby trzeć go w chłodnych i przewiewnych pomieszczeniach, najlepiej przy otwartym oknie lub włączonym okapie. Dobrym rozwiązaniem jest również zabezpieczenie oczu okularami lub użycie robota kuchennego z zamykanym pojemnikiem.  

Chrzan na Wielkanoc  

Jak przygotować pyszny i aromatyczny chrzan na Wielkanoc? Jest to niezwykle proste. Potrzebujesz do tego zaledwie kilku podstawowych składników, w tym - w zależności od konkretnej receptury - soli, cukru, wody i soku z cytryny.  

Domowy chrzan

Naturalny skład, wyrazisty smak i łatwość przygotowania - to zalety domowego chrzanu. Poznaj przepisy na podstawową i bardziej wyszukaną wersję tego popularnego dodatku - w wersji na zimno.

Chrzan domowy

 Chrzan domowy Zobacz przepis

Chrzan domowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chrzan wielkanocny

 Chrzan wielkanocny Zobacz przepis

Chrzan wielkanocny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chrzan z jabłkiem i selerem

 Chrzan z jabłkiem i selerem Zobacz przepis

Chrzan z jabłkiem i selerem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chrzan na ciepło 

Planujesz przygotować chrzan na ciepło? W takim wydaniu doskonale sprawdzi się on jako dodatek do białej kiełbasy, schabu, pieczeni wieprzowej, jajek, a nawet ziemniaczanego purée. Nie wiesz, jak go zrobić, aby zachwycał swoim smakiem? Poniżej znajdziesz przepisy, które ułatwią ci to zadanie: 

Sos chrzanowy

 Sos chrzanowy Zobacz przepis

Sos chrzanowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym

 Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym Zobacz przepis

Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa chrzanowa z boczkiem

 Zupa chrzanowa z boczkiem Zobacz przepis

Zupa chrzanowa z boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Najlepszy dodatek do wołowiny. Wychodzi soczysta i nieco słodkawa »

Tańsza i lepsza od łososia. Ta ryba doskonale działa na serce, pracę mózgu, zalecana przy depresji »

Sposób cukiernika na uratowanie bezy. Będzie krucha, a nie gumowata »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Sos do jajek

Wielkanocny sos do jajek - lekki, delikatny z mnóstwem smacznych dodatków. St...

Odsłon: 2040

15 min
3
Przekąski Jajka z pieczarkami

Przepis na jajka z pieczarkami to jeden z setek pomysłów jajka na twardo. Sek...

Odsłon: 8022

30 min
6
30 min
1
Dodatki ziemniaki księżnej

Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...

Odsłon: 48

>60 min
2
Przejdź na