Najlepsze przepisy na dania z dyni

Czas na jagody!

Jagody to najprawdziwszy leśny skarb. Nie tylko doskonale smakują i są świetnym dodatkiem do ciast i deserów, ale także rewelacyjnie wpływają na nasze zdrowie.

Fot. 123RF/PICSEL

W jaki sposób rozpoznać, że lato rozgościło się u nas na dobre? Na straganach, tuż obok poziomek i czereśni, zaczynają pojawiać się polskie jagody zbierane w naszych lasach. Zajadając się nimi, zwykle skupiamy się na ich wyjątkowym smaku, a zdecydowanie rzadziej myślimy o tym, w jaki sposób wpływają na nasz organizm.

Jednak o zaskakujących właściwościach tych owoców doskonale wiedziały już nasze babcie, bardzo często stosując je jako naturalny lek na wiele dolegliwości. Współczesne badania jedynie potwierdzają, iż doskonale wiedziały co robią.

Właściwości lecznicze jagód

W medycynie ludowej jagody są uznawane za jeden z najskuteczniejszych środków na wszelkiego rodzaju problemy z żołądkiem i drogami moczowymi. Ich stosowanie zaleca się zwłaszcza w przypadku zatruć pokarmowych - wystarczy zastosować napar przygotowany na bazie tych owoców, aby wszelkie nieprzyjemne dolegliwości zniknęły. Jagody pomogą nam również rozwiązać problemy z wątrobą - złagodzą stany zapalne i ochronią ją przed uszkodzeniami.

Te niewielkie owoce są również doskonałym źródłem witaminy C. Jak wiadomo, jest ona niezbędna do prawidłowej pracy układu odpornościowego, regeneracji tkanek oraz utrzymania kości w dobrej kondycji. Witamina ta bierze również udział w wielu istotnych procesach w naszym ciele, ułatwiając np. przyswajanie żelaza. Poza witaminą C, jedząc jagody, dostarczymy do naszego organizmu także witaminy z grupy B, selen, cynk miedź oraz witaminę A.

Jednym z głównych powodów, dla których powinniśmy włączyć jagody do naszej diety, jest znaczna ilość antyoksydantów, zawartych w tych maleńkich owocach. Najcenniejszymi z nich są antocyjany, które znajdziemy również w innych fioletowych warzywach i owocach. To właśnie one chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i wzmacniają naczynia krwionośne, chroniąc nas m.in. przed zatorami żylnymi i niewydolnością serca. Przeciwutleniacze odgrywają również ważną rolę w spowalnianiu procesu starzenia i chociażby z tego względu warto uwzględnić je w diecie.

Substancje odżywcze w jagodach, doskonale stymulują pracę mózgu, oczyszczając go z toksyn. Naukowcom udało się udowodnić, iż dzięki antocyjanom ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona zmniejsza się nawet o 25%.

Jeśli chcecie zadbać o swój wzrok, powinniście koniecznie włączyć jagody do swojego jadłospisu. Owoce te chronią nas m.in. przed jaskrą oraz kataraktą. Udowodniono również, iż w przypadku wystąpienia tych chorób, zapobiegają ich pogłębieniu.

Pobierz aplikację smaker ciasta i deseryJagody w kuchni - co z nich zrobić?

Te pyszne, leśne owoce doskonale sprawdzają się zarówno jako dodatek do dań słodkich, jak i wytrawnych. Każdy z nas z pewnością pamięta z dzieciństwa smak pierogów z jagodami polanych śmietaną, naleśników lub racuchów. Obecnie wielu szefów kuchni łączy jagody z serami lub dziczyzną.

Owoce te nadają się również idealnie do przygotowania lodów lub orzeźwiających koktajli. Jeśli chcemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok, w czasie sezonu warto pomyśleć o przygotowaniu z nich różnego rodzaju przetworów. Domowe dżemy i marmolady jagodowe, doskonale sprawdzą się jako dodatek do kanapek i ciast.

 

1. Jagody na zimę

Fot. Zewaewa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Pierogi z jagodami

Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Czekoladowe ciasto z jagodami

Fot. Black_soul na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Puszyste jagodzianki

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Racuszki z jagodami

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Ciasto z mlecznym budyniem

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Rustykalna tarta z jagodami

Fot. Rusty-fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Jagodowe eklery

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Domowe lody jagodowe

Fot. Zewaewa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Muffinki cytrynowo-jagodowe

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

11. Naleśniki z jagodowym twarożkiem

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

12. Semifreddo truskawkowo-jagodowe

Fot. Dagita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
Dodatki Majonez koperkowo-kaparowy

Pyszny sok do ryb, owoców morza, burgerów i zapiekanek. Warto spróbować.

Odsłon: 75

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Rozgrzewające zupy na jesienne dni. Witaminowa bomba, wybitny smak

Zupa najlepiej smakuje w chłodne dni, gdy za oknem hula jesienna pogoda. Stanowi ona wspaniały dodatek do zdrowej diety, zwłaszcza gdy bazuje na ro...

0
Informacje Dobra kawa ziarnista – jak ją odróżnić?

Jeśli jest jedna rzecz, która łączy ze sobą większość ludzi na całym świecie, to jest to zamiłowanie do dobrej kawy. Jednak czarny napar ma to do s...

0
Informacje Rolady z mięsa mielonego. Sekretem smaku jest nadzienie i przyprawy

Rolady z mięsa mielonego to idealna opcja na obiad, zwłaszcza jeśli szukasz alternatywy dla kotletów lub innych mięsnych przekąsek. Są one proste w...

14
Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

6