Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Czym jest dieta roślinna i jakie są jej rodzaje?
- Czy weganizm to dieta, czy styl życia?
- Jakie są zalety diety roślinnej?
- Jakie niedobory grożą weganom?
- Co jedzą weganie? (przepisy)
Coraz więcej osób decyduje się na dietę roślinną, wykluczając zupełnie mięsne produkty z codziennego menu. Trudno się dziwić, słysząc o tym, jakie efekty na klimat i otaczające nas środowisko ma produkcja mięsa. Co więcej, jednym z silnych trendów 2021 roku była właśnie dieta oparta o większą liczbę warzyw i owoców w jadłospisie, a w 2022 roku - roślinne zamienniki mleka. Czy wszyscy mogą z niej korzystać? Na co powinni zwracać uwagę weganie? Odpowiadamy w artykule.
Zobacz: Ciecierzyca po bretońsku z boczniakami
Dieta roślinna - czym jest i jakie są rodzaje?
Dieta roślinna, inaczej weganizm, to taki sposób odżywiania się, który wiąże się z wykluczeniem z pożywienia mięsa zwierząt, nabiału, jajek oraz wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Pojęcia „weganizm" i „wegetarianizm" są bardzo często ze sobą mylone. Wiele osób nie widzi dużej różnicy pomiędzy tymi wyrazami. I chociaż weganizm i wegetarianizm mają ze sobą wiele wspólnego, znacząco różnią się od siebie.
Dieta wegetariańska z założenia wyklucza spożywanie mięsa, chociaż nierzadko wegetarianie nadal spożywają ryby. W zależności od eliminowanego produktu wśród diet wegetariańskich występuje kilka odmian. Najczęściej spotykane formy to:
- laktoowowegetarianizm - polega na rezygnacji z mięsa oraz ryb,
- laktowegetarianizm - wyklucza z diety również jaja,
- owowegetarianizm - dozwolone jest spożycie jaj,
- pescowegetarianizm - dozwolone jest spożycie produktów pochodzenia roślinnego oraz mięsa pochodzącego od ryb,
- semiwegetarianizm - eliminacja spożywania mięsa ssaków.
Weganizm - styl życia czy dieta?
Jedną z odmian wegetarianizmu jest również weganizm. To nie tylko bardziej restrykcyjna dieta, lecz również styl życia. Weganizm wyklucza całkowite spożywania mięsa zwierząt, a także wszystkich składników pochodzenia zwierzęcego (nabiału, jajek, miodu, serwatki oraz żelatyny). Dieta wegańska oparta jest wyłącznie o produkty pochodzenia roślinnego, tj. warzywa, owoce czy produkty zbożowe. Weganie rezygnują z używania ubrań, kosmetyków i surowców powstałych z udziałem zwierząt. Nie biorą udziału w rozrywkach, w których wykorzystuje się zwierzęta. Weganizm to świadomy wybór drogi życiowej, który opiera się na względach religijnych, duchowych, etycznych lub zdrowotnych.
Dieta roślinna - dlaczego warto?
Eliminacja mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego niesie wiele korzyści, przede wszystkim zdrowotne. Zwiększenie spożywania warzyw i owoców łączy się z dostarczaniem organizmowi niezbędnych witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Dieta roślinna zawiera bardzo dużo błonnika, który z kolei odpowiada za sytość. Dzięki temu możemy zmniejszyć ilość spożywanych kalorii, najadając się tak samo. Dlatego wegetarianizm i weganizm zapobiegają otyłości.
Dieta roślinna pomaga w oczyszczeniu organizmu z nagromadzonych toksyn i doskonale wpływa na jego regenerację od wewnątrz. Szacuje się, że taki sposób żywienia ma zdecydowanie lepszy wpływ na serce, co pomaga zapobiec wielu chorobom sercowo-naczyniowym. Warzywa i owoce zawierają dużo witamin, minerałów oraz tzw. fito-związków, które neutralizują liczne czynniki odpowiedzialne za procesy starzenia. Dlatego dieta roślinna to naturalny przepis na młodość. Wielu sportowców twierdzi, że weganizm zwiększa ilość energii w ciągu dnia.
Jakie niedobory grożą weganom?
Aby dieta roślinna mogła korzystnie wpłynąć na organizm, musi ona być właściwie zbilansowana i urozmaicona. Do głównych wad diety roślinnej zalicza się m.in. deficyt witaminy B12, która występuje przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Witamina B12 odgrywa ważną rolę w organizmie - bierze udział w metabolizowaniu tłuszczów i białek, a także korzystnie wpływa na układ nerwowy. Stosując dietę roślinną powinno się więc suplementować witaminę B12, ponieważ jej niedobór zwiększa ryzyko choroby wieńcowej, nerwowości oraz depresji.
Weganie są także narażeni na deficyt witaminy D, której głównym źródłem są tłuste ryby morskie, sery żółte i żółtka jaj. Na diecie roślinnej poziom tej witaminy można uzupełniać poprzez suplementację, a także ekspozycję na promienie słoneczne. Ta niezwykle ważna witamina odpowiada za wzmocnienie układu odpornościowego, układu nastroju oraz mocne kości. Osoby na diecie roślinnej mogą cierpieć również na niedobór żelaza, co może być przyczyną anemii.
Należy pamiętać, że produkty pochodzenia roślinnego zawierają niską podaż wapnia. Wapń reguluje układ nerwowy, poprawiając przekazywanie impulsów nerwowych, odpowiada za prawidłową mineralizację kości oraz bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Poza niewątpliwymi korzyściami dla zdrowia i środowiska dieta wege ma również swoje wady. Dlatego dieta roślinna powinna być odpowiednio dobrana do potrzeb organizmu.
1. Wegańskie kotlety brokułowo-cieciorkowe
Jak zrobić wegańskie kotlety? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Wegańskie placki z kalafiora
Wegańskie placki z kalafiora przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Wegańskie curry z ciecierzycy
Wegańskie curry z ciecierzycy przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Wegańskie, chrupiące placki ziemniaczane
Wegańskie placki ziemniaczane przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Wegańskie i bezglutenowe gołąbki
Wegańskie bezglutenowe gołąbki przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić wegańskie łazanki? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić wegańskie pesto? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Wegańska fasolka po bretońsku
Wegańska fasolka po bretońsku przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wegańska zupa krem przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wegańska panna cotta przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wegańskie lody orzechowe przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Wegańska tarta czekoladowa bez pieczenia
Wegańska tarta czekoladowa bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Eliksir zdrowia: Jak zrobić napój z kurkumy? »
Ryby bez smażenia. Jak je przygotować, żeby były zdrowe? »