Grill - temat specjalny

Doskonały dodatek do wypieków, sałatek i kremów. Jak dobrze wysuszyć orzechy laskowe i co z nich zrobić?

Orzechy laskowe znane są nie tylko ze swojego smaku, ale też bogactwa wartości odżywczych. Niekoniecznie jednak wszyscy zdają sobie sprawę z tego, jak bardzo ten produkt spożywczy jest uniwersalny. Można dodawać go nie tylko do wypieków, ale też kremów, sałatek i... Sprawdź do czego jeszcze.

Przepisy z orzechami laskowymi w roli głównej | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Orzechy laskowe są godne uwagi nie tylko ze względu na uniwersalne zastosowanie i świetny smak, ale też wartości odżywcze. Poniżej znajdziesz kompendium wiedzy na temat tego znanego produktu spożywczego, który warto wykorzystywać w swoich kulinarnych poczynaniach. Oto najlepsze przepisy z orzechami laskowymi.  

 Sprawdź także: Jeśli mierzysz się z wysokim cukrem i ciśnieniem, a twoje serce szwankuje, te ziarenka są dla ciebie. Dlaczego warto jeść czarne orzechy?

Orzechy laskowe – podstawowe informacje 

Orzechy laskowe są owocami dojrzałej leszczyny, która występuje w blisko stu odmianach na całym globie. Warto zaznaczyć, że najwyższą jakość i niezrównany smak przypisuje się przede wszystkim orzechom pochodzącym z Turcji, która jest jednocześnie ich największym eksporterem. Proces kwitnienia leszczyny zaczyna się w okolicach przedwiośnia, czyli zwykle w lutym i marcu. Orzechy laskowe dojrzewają głównie we wrześniu, a o ich gotowości do zbioru świadczy zmiana koloru, przechodząc od żółto-pomarańczowego do jasnobrązowego. Trzeba podkreślić, że zbiera się je dopiero po ich naturalnym opadnięciu z krzewów. Ze względu na różnice w tempie dojrzewania zbieranie może trwać nawet przez kilka tygodni. 

Orzechy laskowe – wartości odżywcze i właściwości  

Wszyscy chyba zdają sobie sprawę, jak bardzo zdrowe są orzechy laskowe. Wartości odżywcze i właściwości tych przysmaków odgrywają kluczową rolę w dbaniu o nasze zdrowie. W porównaniu z innymi rodzajami orzechów, orzechy laskowe przodują, szczególnie pod względem zawartości witaminy E, która jest często określana jako "witamina młodości i płodności". 

Orzechy laskowe mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Pomagają w: 

  • kontroli ciśnienia krwi i zapobieganiu miażdżycy – dzięki potasowi regulującemu ciśnienie krwi oraz błonnika i nienasyconym kwasom tłuszczowym obniżającym poziom "złego" cholesterolu,  
  • poprawie płodności i potencji – zawierają witaminę E, która wspiera narządy rozrodcze, oraz witaminy B wpływające na hormony płciowe,  
  • wzmacnianiu układu nerwowego – witaminy B i magnez w orzechach laskowych korzystnie wpływają na układ nerwowy oraz pamięć, 
  • regulowaniu cukrzycy i odchudzaniu – niski indeks glikemiczny sprawia, że są odpowiednie dla osób z cukrzycą, a jednonienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają spalanie tłuszczu, szczególnie w okolicy brzucha.  

Jak suszyć orzechy laskowe? 

Czy orzechy laskowe wymagają suszenia? To zależy. Najlepiej zbierać je w czasie słonecznych dni, po suchym tygodniu. W takiej sytuacji nie ma konieczności suszenia orzechów – możesz je od razu przenieść do np. szklanych pojemników i przechować w piwnicy lub spiżarni. 

Jednak jeśli zebrałeś orzechy laskowe, które są lekko wilgotne, konieczne może być ich osuszenie. Jeśli natomiast od razu włożysz je do słoika/szafki, to istnieje ryzyko, że wkrótce zaczną się psuć. Jak suszyć orzechy laskowe? W takim przypadku wystarczy zostawić je na słońcu, rozłożone na gazecie lub na suchej, chłonnej ściereczce przez kilka godzin.  

Jak przechowywać orzechy laskowe? 

Jeśli orzechy są w skorupkach, nie trzeba ich od razu obierać. Po zbiorze warto sprawdzić, czy nie mają śladów pleśni ani wilgoci, a następnie przechowywać w miejscu chłodnym, suchym i ciemnym. Jak przechowywać orzechy laskowe łuskane? Najlepiej w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu, z dala od źródeł ciepła i wilgoci. Jeśli planujesz dłuższe przechowywanie orzechów laskowych, umieść je w lodówce lub zamrażarce w szczelnym pojemniku. To zapewni im dłuższą świeżość, nawet od roku do dwóch. Pamiętaj, że orzechy laskowe bez skorupki łatwo absorbują wilgoć i zapachy, dlatego warto trzymać je z dala od intensywnie pachnących produktów. 

Do czego wykorzystać orzechy laskowe? 

Orzechy laskowe to uniwersalny składnik wielu potraw. Znane są przede wszystkim z opcji wykorzystania w różnego rodzaju deserach, takich jak ciasta, tarty czy ciasteczka, dodając im chrupkości i wyjątkowego smaku. Z orzechów laskowych można też przygotować domową nutellę czy nawet nalewkę. Jednak ich zastosowanie nie ogranicza się tylko do słodyczy i trunków – stanowią także doskonałą panierkę do kotletów, drobiu czy ryb, nadając daniom wyjątkowego smaku. Sprawdź kilka ciekawych przepisów. 

Domowy krem z orzechów laskowych 

Składniki

  • szklanka orzechów laskowych 
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 2-3 łyżki cukru (według smaku) 
  • łyżka oleju roślinnego 
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 
  • szczypta soli 

Wykonanie: 

  • Upiecz orzechy laskowe w piekarniku przez 10-12 minut w 175°C (do zarumienienia). 
  • Usuń większość skorupek. 
  • Umieść orzechy, mleko, cukier, olej, ewentualnie ekstrakt z wanilii i szczyptę soli w mikserze lub blenderze. 
  • Miksuj aż do uzyskania gładkiego kremu. 
  • Przelej do pojemnika i przechowuj w lodówce. 

Nalewka z orzechów laskowych 

Składniki

  • szklanka orzechów laskowych 
  • szklanka spirytusu lub wódki 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki wody 

Wykonanie: 

  • Upiecz orzechy laskowe, aż się lekko zrumienią (10-12 minut w 175°C). 
  • Usuń większość skorupek i umieść orzechy w słoiku. 
  • W rondelku zagotuj wodę z cukrem i pozostaw do ostygnięcia. 
  • Dodaj syrop do orzechów, wlej spirytus lub wódkę. 
  • Zamknij słoik i odstaw na co najmniej 2-3 tygodnie w chłodne miejsce. Co jakiś czas wstrząśnij naczyniem.  

Karmelizowane orzechy laskowe – idealna przekąska 

Składniki

  • szklanka orzechów laskowych 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • łyżka masła 
  • 1/4 łyżeczki soli 

Wykonanie: 

  • W małym garnku na średnim ogniu rozpuść cukier, mieszając dokładnie, aż uzyskasz karmel. 
  • Dodaj masło i sól, cały czas mieszając, aż masło się roztopi i wszystko dobrze się połączy. 
  • Wrzuć orzechy laskowe i dokładnie wymieszaj, aby pokryły się karmelem. 
  • Przełóż karmelizowane orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłóż je równomiernie i pozostaw do ostygnięcia. 
  • Po ostygnięciu karmel stwardnieje, tworząc chrupiącą powłokę wokół orzechów. Gotowe. 

Kotlety z panierką z orzechów laskowych 

    Składniki

    • 2 podwójne piersi z kurczaka 
    • sól 
    • pieprz 
    • olej do smażenia 

    Panierka: 

    • jajko 
    • 2 łyżki mleka 
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej 
    • szklanka orzechów laskowych 
    • 4 łyżki parmezanu (opcjonalnie) 

    Wykonanie: 

    • Piersi z kurczaka oczyść i pokrój na kawałki o równych rozmiarach. 
    • Przypraw mięso solą i pieprzem, a następnie obtocz w panierce, zanurzając je w jajku wymieszanym z mlekiem, a potem w mące wymieszanej z orzechami laskowymi (i parmezanem, jeśli używasz). 
    • Smaż kotlety na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsącz tłuszcz kładąc sznycle na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. 

     Szukasz inspiracji na dania z orzechami laskowymi? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

    1. Pesto z oregano i orzechami laskowymi

     Pesto z oregano i orzechami laskowymi Zobacz przepis

    Pesto z oregano i orzechami laskowymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    2. Ciasteczka z orzechami laskowymi i czekoladą

     Ciasteczka z orzechami laskowymi i czekoladą Zobacz przepis

    Ciasteczka z orzechami laskowymi i czekoladą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    3. Czekoladowa tarta z orzechami laskowymi

     Czekoladowa tarta z orzechami laskowymi Zobacz przepis

    Czekoladowa tarta z orzechami laskowymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    4. Chleb pszenny razowy z orzechami laskowymi

     Chleb pszenny razowy z orzechami laskowymi Zobacz przepis

    Chleb pszenny razowy z orzechami laskowymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    5. Pieczone jabłko z orzechami laskowymi

     Pieczone jabłko z orzechami laskowymi Zobacz przepis

    Pieczone jabłko z orzechami laskowymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    6. Nalewka z orzechów laskowych

     Nalewka z orzechów laskowych Zobacz przepis

    Nalewka z orzechów laskowych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    7. Domowa nutella z orzechów laskowych

     Domowa nutella z orzechów laskowych Zobacz przepis

    Domowa nutella z orzechów laskowych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    8. Kurczak z orzechami

     Kurczak z orzechami Zobacz przepis

    Kurczak z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Źródło: smaker.pl

    Opracowała: Redakcja Smaker.pl

    Zobacz także:

    Rarytas wśród grzybów. Uważaj, łatwo pomylić go z tzw. trujakiem »

    Witamina D w większych dawkach jest toksyczna. Alarmujące objawy »

    Miękkie buraki w dwa kwadranse. Prosta sztuczka z wodą »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    15 min
    3
    Desery Jabłecznik z budyniem

    Bardzo proste ciasto. Na kruchym cieście, z owocami, w budyniowej masie.

    Odsłon: 104

    >60 min
    1
    15 min
    13

    Polecane artykuły

    Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

    Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

    0
    Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

    Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

    2
    Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

    Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

    17
    Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

    My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

    1