Spis treści:
- Orzechy laskowe – podstawowe informacje
- Orzechy laskowe – wartości odżywcze i właściwości
- Jak suszyć orzechy laskowe?
- Jak przechowywać orzechy laskowe?
- Do czego wykorzystać orzechy laskowe?
Orzechy laskowe są godne uwagi nie tylko ze względu na uniwersalne zastosowanie i świetny smak, ale też wartości odżywcze. Poniżej znajdziesz kompendium wiedzy na temat tego znanego produktu spożywczego, który warto wykorzystywać w swoich kulinarnych poczynaniach. Oto najlepsze przepisy z orzechami laskowymi.

Orzechy laskowe – podstawowe informacje
Orzechy laskowe są owocami dojrzałej leszczyny, która występuje w blisko stu odmianach na całym globie. Warto zaznaczyć, że najwyższą jakość i niezrównany smak przypisuje się przede wszystkim orzechom pochodzącym z Turcji, która jest jednocześnie ich największym eksporterem. Proces kwitnienia leszczyny zaczyna się w okolicach przedwiośnia, czyli zwykle w lutym i marcu. Orzechy laskowe dojrzewają głównie we wrześniu, a o ich gotowości do zbioru świadczy zmiana koloru, przechodząc od żółto-pomarańczowego do jasnobrązowego. Trzeba podkreślić, że zbiera się je dopiero po ich naturalnym opadnięciu z krzewów. Ze względu na różnice w tempie dojrzewania zbieranie może trwać nawet przez kilka tygodni.
Orzechy laskowe – wartości odżywcze i właściwości
Wszyscy chyba zdają sobie sprawę, jak bardzo zdrowe są orzechy laskowe. Wartości odżywcze i właściwości tych przysmaków odgrywają kluczową rolę w dbaniu o nasze zdrowie. W porównaniu z innymi rodzajami orzechów, orzechy laskowe przodują, szczególnie pod względem zawartości witaminy E, która jest często określana jako "witamina młodości i płodności".
Orzechy laskowe mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Pomagają w:
- kontroli ciśnienia krwi i zapobieganiu miażdżycy – dzięki potasowi regulującemu ciśnienie krwi oraz błonnika i nienasyconym kwasom tłuszczowym obniżającym poziom "złego" cholesterolu,
- poprawie płodności i potencji – zawierają witaminę E, która wspiera narządy rozrodcze, oraz witaminy B wpływające na hormony płciowe,
- wzmacnianiu układu nerwowego – witaminy B i magnez w orzechach laskowych korzystnie wpływają na układ nerwowy oraz pamięć,
- regulowaniu cukrzycy i odchudzaniu – niski indeks glikemiczny sprawia, że są odpowiednie dla osób z cukrzycą, a jednonienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają spalanie tłuszczu, szczególnie w okolicy brzucha.
Jak suszyć orzechy laskowe?
Czy orzechy laskowe wymagają suszenia? To zależy. Najlepiej zbierać je w czasie słonecznych dni, po suchym tygodniu. W takiej sytuacji nie ma konieczności suszenia orzechów – możesz je od razu przenieść do np. szklanych pojemników i przechować w piwnicy lub spiżarni.
Jednak jeśli zebrałeś orzechy laskowe, które są lekko wilgotne, konieczne może być ich osuszenie. Jeśli natomiast od razu włożysz je do słoika/szafki, to istnieje ryzyko, że wkrótce zaczną się psuć. Jak suszyć orzechy laskowe? W takim przypadku wystarczy zostawić je na słońcu, rozłożone na gazecie lub na suchej, chłonnej ściereczce przez kilka godzin.
Jak przechowywać orzechy laskowe?
Jeśli orzechy są w skorupkach, nie trzeba ich od razu obierać. Po zbiorze warto sprawdzić, czy nie mają śladów pleśni ani wilgoci, a następnie przechowywać w miejscu chłodnym, suchym i ciemnym. Jak przechowywać orzechy laskowe łuskane? Najlepiej w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu, z dala od źródeł ciepła i wilgoci. Jeśli planujesz dłuższe przechowywanie orzechów laskowych, umieść je w lodówce lub zamrażarce w szczelnym pojemniku. To zapewni im dłuższą świeżość, nawet od roku do dwóch. Pamiętaj, że orzechy laskowe bez skorupki łatwo absorbują wilgoć i zapachy, dlatego warto trzymać je z dala od intensywnie pachnących produktów.
Do czego wykorzystać orzechy laskowe?
Orzechy laskowe to uniwersalny składnik wielu potraw. Znane są przede wszystkim z opcji wykorzystania w różnego rodzaju deserach, takich jak ciasta, tarty czy ciasteczka, dodając im chrupkości i wyjątkowego smaku. Z orzechów laskowych można też przygotować domową nutellę czy nawet nalewkę. Jednak ich zastosowanie nie ogranicza się tylko do słodyczy i trunków – stanowią także doskonałą panierkę do kotletów, drobiu czy ryb, nadając daniom wyjątkowego smaku. Sprawdź kilka ciekawych przepisów.
Domowy krem z orzechów laskowych
Składniki
- szklanka orzechów laskowych
- 1/4 szklanki mleka
- 2-3 łyżki cukru (według smaku)
- łyżka oleju roślinnego
- łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- szczypta soli
Wykonanie:
- Upiecz orzechy laskowe w piekarniku przez 10-12 minut w 175°C (do zarumienienia).
- Usuń większość skorupek.
- Umieść orzechy, mleko, cukier, olej, ewentualnie ekstrakt z wanilii i szczyptę soli w mikserze lub blenderze.
- Miksuj aż do uzyskania gładkiego kremu.
- Przelej do pojemnika i przechowuj w lodówce.
Nalewka z orzechów laskowych
Składniki
- szklanka orzechów laskowych
- szklanka spirytusu lub wódki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
Wykonanie:
- Upiecz orzechy laskowe, aż się lekko zrumienią (10-12 minut w 175°C).
- Usuń większość skorupek i umieść orzechy w słoiku.
- W rondelku zagotuj wodę z cukrem i pozostaw do ostygnięcia.
- Dodaj syrop do orzechów, wlej spirytus lub wódkę.
- Zamknij słoik i odstaw na co najmniej 2-3 tygodnie w chłodne miejsce. Co jakiś czas wstrząśnij naczyniem.
Karmelizowane orzechy laskowe – idealna przekąska
Składniki
- szklanka orzechów laskowych
- 1/2 szklanki cukru
- łyżka masła
- 1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
- W małym garnku na średnim ogniu rozpuść cukier, mieszając dokładnie, aż uzyskasz karmel.
- Dodaj masło i sól, cały czas mieszając, aż masło się roztopi i wszystko dobrze się połączy.
- Wrzuć orzechy laskowe i dokładnie wymieszaj, aby pokryły się karmelem.
- Przełóż karmelizowane orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłóż je równomiernie i pozostaw do ostygnięcia.
- Po ostygnięciu karmel stwardnieje, tworząc chrupiącą powłokę wokół orzechów. Gotowe.
Kotlety z panierką z orzechów laskowych
Składniki
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Panierka:
- jajko
- 2 łyżki mleka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka orzechów laskowych
- 4 łyżki parmezanu (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Piersi z kurczaka oczyść i pokrój na kawałki o równych rozmiarach.
- Przypraw mięso solą i pieprzem, a następnie obtocz w panierce, zanurzając je w jajku wymieszanym z mlekiem, a potem w mące wymieszanej z orzechami laskowymi (i parmezanem, jeśli używasz).
- Smaż kotlety na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsącz tłuszcz kładąc sznycle na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Szukasz inspiracji na dania z orzechami laskowymi? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
1. Pesto z oregano i orzechami laskowymi

Pesto z oregano i orzechami laskowymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Ciasteczka z orzechami laskowymi i czekoladą

Ciasteczka z orzechami laskowymi i czekoladą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Czekoladowa tarta z orzechami laskowymi

Czekoladowa tarta z orzechami laskowymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Chleb pszenny razowy z orzechami laskowymi

Chleb pszenny razowy z orzechami laskowymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Pieczone jabłko z orzechami laskowymi

Pieczone jabłko z orzechami laskowymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Nalewka z orzechów laskowych

Nalewka z orzechów laskowych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Domowa nutella z orzechów laskowych

Domowa nutella z orzechów laskowych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Rarytas wśród grzybów. Uważaj, łatwo pomylić go z tzw. trujakiem »
Witamina D w większych dawkach jest toksyczna. Alarmujące objawy »