Dynia makaronowa to nie tylko zdrowy zamiennik spaghetti. Przygotujesz z niej zdrowe zupy i desery

W sklepach oraz na lokalnych targach i ryneczkach możemy natrafić na wiele rodzajów dyń, do wyboru mamy dynię zwyczajną, hokkaido, piżmową, japońską, czy makaronową. Dziś przyjrzymy się bliżej tej ostatniej, sprawdzimy, jakie ma wartości odżywcze, właściwości zdrowotne oraz jak przygotować dynię makaronową.

Dynia makaronowa – wartości odżywcze, właściwości, przepisy | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zastanawiasz się, co to jest dynia makaronowa? Warzywo to jest odmianą dyni zwyczajnej, należy do rodziny dyniowatych, prawdopodobnie przybyła do nas z Ameryki. Jest podłużna, ma żółtawą skórkę, na tle innych gatunków wyróżnia ją charakterystyczny miąższ, który po upieczeniu przyjmuje formę nitek przypominających makaron. Można używać jej zarówno do dań wytrawnych, jak i przepisów na słodko. W poniższym artykule przyjrzymy się właściwościom prozdrowotnym tej rośliny oraz podpowiemy ci, co zrobić z dyni makaronowej.

Sprawdź także: Dyniowe masełko do chleba. Energetyczna i zdrowa pasta na słono i na słodko

Dynia makaronowa – wartości odżywcze i kalorie

Co kryje w sobie dynia makaronowa? Jest źródłem witamin A, C, E i K oraz tych z grupy B, oraz substancji mineralnych, takich jak: potas, wapń, magnez czy fosfor. Zawiera również błonnik pokarmowy, który świetnie wpływa na układ pokarmowy. Znajdują się tu również karotenoidy, czerwone, żółte i pomarańczowe barwniki, które nadają dyni jej charakterystyczny kolor. Mają one działanie przeciwutleniające, pomagają w walce z wolnymi rodnikami, wykazują właściwości przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i antynowotworowe. Co więcej, w pewnym stopniu chronią skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. 

Dodatkowo dynia makaronowa doskonale sprawdzi się dla osób na diecie, w 100 g zawiera jedynie 31 kcal, dlatego można jeść ją bez większych ograniczeń. Na przykład w postaci zup, zdrowych past na kanapki, które będą świetnym zamiennikiem masła czy warzywnych potrawek. 

Jakie właściwości ma dynia makaronowa?

Spożywanie dyni korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, pomaga chronić serce przed rozwojem chorób. Ponadto obecny w niej potas reguluje ciśnienie krwi, dlatego dynię warto włączyć do diety osób borykających się z nadciśnieniem. Jedzenie dyni pomoże ci także zadbać o układ pokarmowy, wspiera trawienie, zapobiega zaparciom, a także chroni jelita przed chorobami. 

W dyni makaronowej znajdują się beta-karoten, zeaksantyna i luteina, które mają pozytywny wpływ na narząd wzroku, chroniąc oczy przed chorobami. Ponadto kombinacja witaminy C oraz beta-karotenu wspiera odporność organizmu, pomaga zapobiegać przeziębieniom i grypie. Dlatego dynię warto jeść w szczególności w sezonie jesienno-zimowym, kiedy najbardziej jesteśmy narażeni na infekcje. Warzywo to pomoże ci także zadbać o urodę, pozytywnie wpływa również na wygląd i kondycję skóry. 

Jak przygotować dynię makaronową?

Dynia makaronowa sprawdzi się w wielu przepisach, możesz używać jej tak jak innych odmian. Zrobić z niej zupę, ciasto, lub warzywny gulasz. Jednak jej najciekawszą właściwością są właśnie makaronowe nitki. Przygotowanie dyniowego makaronu jest banalnie proste. Zacznij od umycia dyni, a następnie odetnij z niej końce i przekrój ją na pół, następnie za pomocą łyżki usuń pestki. Natrzyj obie połówki oliwą z oliwek, a następnie je posól, możesz także doprawić dynię ulubionymi przyprawami. Umieść ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piecz w temperaturze 180 stopnie przez około 40 minut, aż do miękkości. Kiedy dynia przestygnie sięgnij po widelec i "wyskrob" zawartość. Taki makaron możesz podać z ulubionym sosem, na przykład bolognese, lub pomidorowym z dodatkiem bazylii, świetnie będzie smakował również skropiony oliwą oraz posypany parmezanem lub innych twardym serem. 

Co zrobić z dyni makaronowej  – przepisy

Delikatny miąższ dyni makaronowej świetnie sprawdzi się w słodkich placuszkach, czy cieście. Jednocześnie może posłużyć ci jako baza do odchudzonej wersji spaghetti oraz rozgrzewającej zupy. 

Zupa z dyni makaronowej

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: jednej niedużej dyni makaronowej, cebuli, trzech ząbków czosnku, opakowania mleczka kokosowego, soli, pieprzu, odrobiny chili, pół łyżeczki cynamonu, oliwa z oliwek oraz pestek dyni do posypania. 

Dynię przekrój na pół, wydrąż z niej pestki, posmaruj oliwą i upiecz w piekarniku do miękkości. Do garnka wlej oliwę, podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj miąższ z dyni, mleczko kokosowe oraz wszystkie przyprawy. Całość chwilę podgotuj. Zblenduj na gładką masę, podawaj z podprażonymi pestkami dyni. 

Placki z dyni makaronowej 

Przygotuj: cztery szklanki tartej dyni, dwa jajka, półtorej szklanki mąki pszennej, cebula, dwa ząbki czosnku, sól i pieprz, oliwa z oliwek. Zacznij od obrania dyni, cebuli i czosnku. Na tarce zetrzyj dynię i cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Do warzywnej masy wsyp mąkę, dodaj jajka, sól i pieprz. Wszystkie składniki połącz. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż placki na złoty kolor. 

Poniżej znajdziesz kilka przepisów z dynią w roli głównej. 

1. Kruche ciasto nadziewane dynia

 Kruche ciasto nadziewane dynia Zobacz przepis

Kruche ciasto nadziewane dynia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Placki ziemniaczane z dynią makaronową

 Placki ziemniaczane z dynią makaronową Zobacz przepis

Placki ziemniaczane z dynią makaronową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem

 Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem Zobacz przepis

Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ciasto z dynią

 Ciasto z dynią Zobacz przepis

Ciasto z dynią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Korzenne ciasto z dyni

 Korzenne ciasto z dyni Zobacz przepis

Korzenne ciasto z dyni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Placuszki z dyni

 Placuszki z dyni Zobacz przepis

Placuszki z dyni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Hummus z dyni

 Hummus z dyni Zobacz przepis

Hummus z dyni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Curry z dynią

 Curry z dynią Zobacz przepis

Curry z dynią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Konfitura z dyni

 Konfitura z dyni Zobacz przepis

Konfitura z dyni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Tarta z dynią i serem camembert

 Tarta z dynią i serem camembert Zobacz przepis

Tarta z dynią i serem camembert / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: zywienie.medonet.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Rarytas wśród grzybów. Uważaj, łatwo pomylić go z tzw. trujakiem »

Witamina D w większych dawkach jest toksyczna. Alarmujące objawy »

Miękkie buraki w dwa kwadranse. Prosta sztuczka z wodą »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
3
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 125

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 166

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 149

60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326