Spis treści:
- Dynia makaronowa – wartości odżywcze i kalorie
- Jakie właściwości ma dynia makaronowa?
- Jak przygotować dynię makaronową?
- Co zrobić z dyni makaronowej – przepisy
Zastanawiasz się, co to jest dynia makaronowa? Warzywo to jest odmianą dyni zwyczajnej, należy do rodziny dyniowatych, prawdopodobnie przybyła do nas z Ameryki. Jest podłużna, ma żółtawą skórkę, na tle innych gatunków wyróżnia ją charakterystyczny miąższ, który po upieczeniu przyjmuje formę nitek przypominających makaron. Można używać jej zarówno do dań wytrawnych, jak i przepisów na słodko. W poniższym artykule przyjrzymy się właściwościom prozdrowotnym tej rośliny oraz podpowiemy ci, co zrobić z dyni makaronowej.
Sprawdź także: Dyniowe masełko do chleba. Energetyczna i zdrowa pasta na słono i na słodko

Dynia makaronowa – wartości odżywcze i kalorie
Co kryje w sobie dynia makaronowa? Jest źródłem witamin A, C, E i K oraz tych z grupy B, oraz substancji mineralnych, takich jak: potas, wapń, magnez czy fosfor. Zawiera również błonnik pokarmowy, który świetnie wpływa na układ pokarmowy. Znajdują się tu również karotenoidy, czerwone, żółte i pomarańczowe barwniki, które nadają dyni jej charakterystyczny kolor. Mają one działanie przeciwutleniające, pomagają w walce z wolnymi rodnikami, wykazują właściwości przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i antynowotworowe. Co więcej, w pewnym stopniu chronią skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV.
Dodatkowo dynia makaronowa doskonale sprawdzi się dla osób na diecie, w 100 g zawiera jedynie 31 kcal, dlatego można jeść ją bez większych ograniczeń. Na przykład w postaci zup, zdrowych past na kanapki, które będą świetnym zamiennikiem masła czy warzywnych potrawek.
Jakie właściwości ma dynia makaronowa?
Spożywanie dyni korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, pomaga chronić serce przed rozwojem chorób. Ponadto obecny w niej potas reguluje ciśnienie krwi, dlatego dynię warto włączyć do diety osób borykających się z nadciśnieniem. Jedzenie dyni pomoże ci także zadbać o układ pokarmowy, wspiera trawienie, zapobiega zaparciom, a także chroni jelita przed chorobami.
W dyni makaronowej znajdują się beta-karoten, zeaksantyna i luteina, które mają pozytywny wpływ na narząd wzroku, chroniąc oczy przed chorobami. Ponadto kombinacja witaminy C oraz beta-karotenu wspiera odporność organizmu, pomaga zapobiegać przeziębieniom i grypie. Dlatego dynię warto jeść w szczególności w sezonie jesienno-zimowym, kiedy najbardziej jesteśmy narażeni na infekcje. Warzywo to pomoże ci także zadbać o urodę, pozytywnie wpływa również na wygląd i kondycję skóry.
Jak przygotować dynię makaronową?
Dynia makaronowa sprawdzi się w wielu przepisach, możesz używać jej tak jak innych odmian. Zrobić z niej zupę, ciasto, lub warzywny gulasz. Jednak jej najciekawszą właściwością są właśnie makaronowe nitki. Przygotowanie dyniowego makaronu jest banalnie proste. Zacznij od umycia dyni, a następnie odetnij z niej końce i przekrój ją na pół, następnie za pomocą łyżki usuń pestki. Natrzyj obie połówki oliwą z oliwek, a następnie je posól, możesz także doprawić dynię ulubionymi przyprawami. Umieść ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piecz w temperaturze 180 stopnie przez około 40 minut, aż do miękkości. Kiedy dynia przestygnie sięgnij po widelec i "wyskrob" zawartość. Taki makaron możesz podać z ulubionym sosem, na przykład bolognese, lub pomidorowym z dodatkiem bazylii, świetnie będzie smakował również skropiony oliwą oraz posypany parmezanem lub innych twardym serem.
Co zrobić z dyni makaronowej – przepisy
Delikatny miąższ dyni makaronowej świetnie sprawdzi się w słodkich placuszkach, czy cieście. Jednocześnie może posłużyć ci jako baza do odchudzonej wersji spaghetti oraz rozgrzewającej zupy.
Zupa z dyni makaronowej
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: jednej niedużej dyni makaronowej, cebuli, trzech ząbków czosnku, opakowania mleczka kokosowego, soli, pieprzu, odrobiny chili, pół łyżeczki cynamonu, oliwa z oliwek oraz pestek dyni do posypania.
Dynię przekrój na pół, wydrąż z niej pestki, posmaruj oliwą i upiecz w piekarniku do miękkości. Do garnka wlej oliwę, podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj miąższ z dyni, mleczko kokosowe oraz wszystkie przyprawy. Całość chwilę podgotuj. Zblenduj na gładką masę, podawaj z podprażonymi pestkami dyni.
Placki z dyni makaronowej
Przygotuj: cztery szklanki tartej dyni, dwa jajka, półtorej szklanki mąki pszennej, cebula, dwa ząbki czosnku, sól i pieprz, oliwa z oliwek. Zacznij od obrania dyni, cebuli i czosnku. Na tarce zetrzyj dynię i cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Do warzywnej masy wsyp mąkę, dodaj jajka, sól i pieprz. Wszystkie składniki połącz. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż placki na złoty kolor.
Poniżej znajdziesz kilka przepisów z dynią w roli głównej.
1. Kruche ciasto nadziewane dynia

Kruche ciasto nadziewane dynia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Placki ziemniaczane z dynią makaronową

Placki ziemniaczane z dynią makaronową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem

Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Korzenne ciasto z dyni

Korzenne ciasto z dyni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Tarta z dynią i serem camembert

Tarta z dynią i serem camembert / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: zywienie.medonet.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Rarytas wśród grzybów. Uważaj, łatwo pomylić go z tzw. trujakiem »
Witamina D w większych dawkach jest toksyczna. Alarmujące objawy »