Spis treści:
- Nietypowe pączki Ewy Wachowicz
- Przepisy na faworki Ewy Wachowicz
- Słodkości na tłusty czwartek Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz od ponad 15 lat prowadzi uwielbiany przez widzów program "Ewa gotuje". Przez ten czas stworzyła setki pysznych przepisów na ciasta, ciasteczka i desery, które sprawdzą się także podczas nadchodzącego tłustego czwartku. Co ciekawe, w kolekcji jej autorskich receptur zazwyczaj pojawiają się przepisy z lekkim twistem, dzięki, którym dania nabierają niepowtarzalnego charakteru. Jeśli ty również oprócz klasycznych przepisów na pączki i faworki, cenisz sobie nutkę szaleństwa, koniecznie zajrzyj do przygotowanych przez nas słodkości Ewy Wachowicz na tłusty czwartek.

Sprawdź także: Tłusty czwartek z siostrą Anastazją. Najlepsze przepisy na pączki i faworki
Nietypowe pączki Ewy Wachowicz
Wśród pączkowych przepisów Ewy Wachowicz, szczególną uwagę warto poświęcić tym przygotowanym z ugotowanych ziemniaków. Na liście składników znajdują się standardowe produkty, takie jak mąka pszenna czy drożdże, jednak to właśnie niepozorne ziemniaki sprawiają, że pączki nie wychodzą suche i długo pozostają świeże.
Na tłusty czwartek świetnie sprawdzą się także drożdżowe oponki. Ciasto przygotowane jest między innymi z mąki, mleka, drożdży, żółtek, oraz cukru. Wyjątkowego aromatu dodaje mu starta skórka z cytryny. Jeśli natomiast lubisz eksperymentować z kuchniami świata, wybierz hiszpańskie churros z przepisu Ewy Wachowicz. Te podłużne pączuszki z ciasta parzonego robią furorę szczególnie wśród najmłodszych. Najlepiej smakują obtoczone w cynamonowo-cukrowej posypce. Można podawać je także z sosem czekoladowym. Marzysz o eleganckim deserze na tłusty czwartek? Wybierz karnawałowe róże z konfiturą i cukrem pudrem.
1. Ziemniaczane pączki Ewy Wachowicz

Ziemniaczane pączki Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Oponki drożdżowe Ewy Wachowicz

Oponki drożdżowe Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Churros według Ewy Wachowicz

Churros według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Karnawałowe róże Ewy Wachowicz

Karnawałowe róże Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przepisy na faworki i chrusty Ewy Wachowicz
W bogatej kolekcji przepisów Ewy Wachowicz, znalazło się także kilka sprawdzonych przepisów na tradycyjne faworki lub, jak kto woli, chrusty. Przygotowywane są na bazie mąki pszennej, żółtek jaj, masła i mleka. Ewa dodaje do nich także odrobinę mocnego alkoholu, który sprawia, że faworki wychodzą chrupiące i nie chłoną tłuszczu. Poniżej znajdziesz dwa przepisy z mniejszą i większą gramaturą, dzięki czemu możesz łatwo dopasować ilość składników do liczby czekających na chrusty łasuchów.
5. Przepis na chrusty Ewy Wachowicz

Przepis na chrusty Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Faworki - przepis Ewy Wachowicz

Faworki - przepis Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Słodkości na tłusty czwartek Ewy Wachowicz
Co zrobić na tłusty czwartek, jeśli nie pączki i faworki? Dla miłośników kuchni włoskiej polecamy cannoli według Ewy Wachowicz. Chrupiące rurki z waniliowym nadzieniem z serka ricotta z dodatkiem pistacji na pewno ci posmakują. Wielbiciele słodkości z kremem mogą skusić się na wyborne eklerki lub ptysie z kremem i wiśniami. Jeżeli jednak szukasz przepisu, który będzie słodki i jednocześnie wpisze się w zdrowy jadłospis, wybierz pieczone jabłka z piekarnika.
7. Cannoli według Ewy Wachowicz

Cannoli według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Ptysie z kremem i wiśniami według Ewy Wachowicz

Ptysie z kremem i wiśniami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Eklerki z bitą śmietaną według Ewy Wachowicz

Eklerki z bitą śmietaną według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Jabłka z piekarnika

Jabłka z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Opracowanie: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Ciasta z mrożonymi owocami. Smakują jakbyś robiła w środku lata >>
Co oznacza piana na miodzie? Szybko rozpoznasz, czy miód jest oszukany >>
Brzmi wytwornie, choć jest prosta i tania. W PRL-u była prawdziwym przysmakiem >>