Spis treści:
- Jak wybrać karkówkę?
- Jak grillować karkówkę, aby była soczysta i delikatna?
- Czy karkówka jest zdrowa?
- Marynaty do karkówki – przepisy
Karkówka lub jak mówią niektórzy karczek, jest to kawałek odcinka szyjnego zwierząt rzeźnych, w sklepach znaleźć możemy karkówki wołowe lub cielęce, jednak najczęściej spotkać możemy tę wieprzową. Mięso to ma dosyć sporo przerostów (tkanka łączna) i jest raczej tłuste, jednak to właśnie, dzięki temu ma tak niepowtarzalny smak. Można przygotować je w wersji smażonej, duszonej lub pieczonej w piekarniku, jednak to karkówka z grilla jest największym rarytasem, na który czekają wszyscy mięsożerni smakosze. Sprawdź, jak grillować karkówkę, aby była soczysta i delikatna.
Sprawdź także: Majówka za pasem! Podpowiadamy, jaką kiełbasę wybrać na grilla
Jak wybrać karkówkę?
Wybierając się do sklepu, w celu kupienia karkówki, powinniśmy zwrócić uwagę na to, aby kupować kawałek od strony schabu, będzie mniej żylasty. Nie powinien być również zbyt duży, wybieraj te o wadze od półtorej do dwóch kilogramów. Jest to oznaką, że mięso należy do młodego zwierzęcia, co daje większe prawdopodobieństwo, że będzie miękkie.
Jak grillować karkówkę, aby była soczysta i delikatna?
Równie ważne jest również odpowiednie zamarynowanie mięsa. Bazą marynaty, może być: oliwa z oliwek, sos sojowy, miód, musztarda, keczup lub majonez. Często dodaje się również czosnek, suszoną cebulę oraz przyprawy, np. słodką i ostrą paprykę, tymianek czy suszony majeranek. Pamiętaj, aby trzymać mięso w marynacie przez minimum dwie godziny, a najlepiej zostawić je na całą noc.
Trikiem, który możesz wykorzystać podczas przygotowywania karkówki z grilla, jest rozbicie jej tłuczkiem do mięsa, wówczas dużo lepiej wchłonie marynatę. Zamarynowaną karkówkę, warto schować do szczelnie zamykanego szklanego lub ceramicznego pojemnika.
Jeśli chcesz, aby mięso było wyjątkowo miękkie możesz włożyć je na kilka godzin, np. do maślanki lub kefiru. Ciekawy smak uzyska również, jeśli włożymy ją do pszenicznego piwa, ono również sprawi, że mięso będzie wyjątkowo kruche. Produktami, które również sprawiają, że mięso staje się bardziej kruche są także olej, sok z cytryny oraz ocet jabłkowy. Można także przygotować solankę, w której zamoczymy mięso, zalecane proporcje to 10 g soli na litr wody.
Zanim wyłożysz karkówkę na ruszt, należy upewnić się, że grill jest mocno rozgrzany, warto używać węgla drzewnego zamiast brykietu, mięso ma wtedy lepszy smak. Karczek grillujemy po około osiem minut, z każdej strony. Warto wypróbować metodę grillowania po cztery minuty, z każdej strony, a następnie powtórzyć ten proces. Plastry karkówki powinny mieć ok. centymetr grubości.
Czy karkówka jest zdrowa?
Karkówka to mięso raczej tłuste, jednak kryje w sobie sporo wartości odżywczych, dlatego raz na jakiś czas jak najbardziej może znaleźć się w naszym jadłospisie. W wieprzowej karkówce znajduje się sporo białka oraz aminokwasów, które odpowiadają za prawidłową pracę organizmu. Proteiny nie tylko są niezbędne do budowy mięśni, ale także sprawiają, że dłużej czujemy się syci. Karkówka jest także źródłem witaminy A, tych z grupy B, D, E i K, oraz minerałów żelaza, cynku i miedzy.
Spożywanie produktów bogatych w witaminę A, korzystnie wpływa na zdrowie oczu oraz chroni je przed chorobami. Witaminy z grupy B świetnie wpływają na układ nerwowy, witamina D odpowiada za zdrowe kości i zęby, natomiast witamina E, zwana witaminą młodości dba dobrą kondycję skóry. Witamina K jest natomiast istotna, aby zachować prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego.
Marynaty do karkówki – przepisy
Pomysłów na marynatę do karkówki jest wiele. Świetnie sprawdzi się ta miodowo-musztardowa, równie dobrze do marynowania możesz wykorzystać oliwę z oliwek, passatę pomidorową oraz ulubione włoskie zioła. Niektórzy przygotowują ja również na bazie keczupu oraz słodkiej i ostrej papryki. Nasi użytkownicy uwielbiają grillować. Zobacz, jakie przepisy na karkówkę wyczarowali w swoich domach.
1. Karczek z grilla marynowany
Zobacz przepisKarczek z grilla marynowany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Paprykowo-pomidorowa marynata do karkówki z grilla
Zobacz przepisPaprykowo-pomidorowa marynata do karkówki z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Wyśmienita marynata do karkówki na grilla
Zobacz przepisWyśmienita marynata do karkówki na grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Prosta karkówka z grilla
Zobacz przepisProsta karkówka z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Karkówka z grilla z przyprawami
Zobacz przepisKarkówka z grilla z przyprawami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Klasyczna karkówka z grilla
Zobacz przepisKlasyczna karkówka z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Karkówka z grilla w marynacie z czerwonego wina
Zobacz przepisKarkówka z grilla w marynacie z czerwonego wina / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Karkówka z grilla w pysznej marynacie
Zobacz przepisKarkówka z grilla w pysznej marynacie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Karkówka z grilla marynowana w piwie
Zobacz przepisKarkówka z grilla marynowana w piwie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Karkówka i podudzia z grilla w wyjątkowej marynacie
Zobacz przepisKarkówka i podudzia z grilla w wyjątkowej marynacie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Karczek z grilla "niedzielny"
Zobacz przepisKarczek z grilla "niedzielny" / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »
Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »
Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »