Ewa_Gotuje

Jak grillować karkówkę, aby była soczysta i delikatna?

Karkówka to jedno z najpopularniejszych dań przygotowywanych na grillu. Odpowiednio przygotowana, jest pyszna, soczysta oraz lekko przypieczona z zewnątrz. Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Dla wszystkich miłośników tego mięsa przygotowaliśmy poradnik, dzięki któremu dowiesz się, jak grillować karkówkę, aby była soczysta i delikatna.

Najlepsze sposoby na grillowanie karkówki | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Karkówka lub jak mówią niektórzy karczek, jest to kawałek odcinka szyjnego zwierząt rzeźnych, w sklepach znaleźć możemy karkówki wołowe lub cielęce, jednak najczęściej spotkać możemy tę wieprzową. Mięso to ma dosyć sporo przerostów (tkanka łączna) i jest raczej tłuste, jednak to właśnie, dzięki temu ma tak niepowtarzalny smak. Można przygotować je w wersji smażonej, duszonej lub pieczonej w piekarniku, jednak to karkówka z grilla jest największym rarytasem, na który czekają wszyscy mięsożerni smakosze. Sprawdź, jak grillować karkówkę, aby była soczysta i delikatna.

Sprawdź także: Majówka za pasem! Podpowiadamy, jaką kiełbasę wybrać na grilla

Jak wybrać karkówkę? 

Wybierając się do sklepu, w celu kupienia karkówki, powinniśmy zwrócić uwagę na to, aby kupować kawałek od strony schabu, będzie mniej żylasty. Nie powinien być również zbyt duży, wybieraj te o wadze od półtorej do dwóch kilogramów. Jest to oznaką, że mięso należy do młodego zwierzęcia, co daje większe prawdopodobieństwo, że będzie miękkie. 

Jak grillować karkówkę, aby była soczysta i delikatna?

Równie ważne jest również odpowiednie zamarynowanie mięsa. Bazą marynaty, może być: oliwa z oliwek, sos sojowy, miód, musztarda, keczup lub majonez. Często dodaje się również czosnek, suszoną cebulę oraz przyprawy, np. słodką i ostrą paprykę, tymianek czy suszony majeranek. Pamiętaj, aby trzymać mięso w marynacie przez minimum dwie godziny, a najlepiej zostawić je na całą noc. 

Trikiem, który możesz wykorzystać podczas przygotowywania karkówki z grilla, jest rozbicie jej tłuczkiem do mięsa, wówczas dużo lepiej wchłonie marynatę.  Zamarynowaną karkówkę, warto schować do szczelnie zamykanego szklanego lub ceramicznego pojemnika.

Jeśli chcesz, aby mięso było wyjątkowo miękkie możesz włożyć je na kilka godzin, np. do maślanki lub kefiru. Ciekawy smak uzyska również, jeśli włożymy ją do pszenicznego piwa, ono również sprawi, że mięso będzie wyjątkowo kruche. Produktami, które również sprawiają, że mięso staje się bardziej kruche są także olej, sok z cytryny oraz ocet jabłkowy. Można także przygotować solankę, w której zamoczymy mięso, zalecane proporcje to 10 g soli na litr wody. 

Zanim wyłożysz karkówkę na ruszt, należy upewnić się, że grill jest mocno rozgrzany, warto używać węgla drzewnego zamiast brykietu, mięso ma wtedy lepszy smak. Karczek grillujemy po około osiem minut, z każdej strony. Warto wypróbować metodę grillowania po cztery minuty, z każdej strony, a następnie powtórzyć ten proces. Plastry karkówki powinny mieć ok. centymetr grubości. 

Czy karkówka jest zdrowa? 

Karkówka to mięso raczej tłuste, jednak kryje w sobie sporo wartości odżywczych, dlatego raz na jakiś czas jak najbardziej może znaleźć się w naszym jadłospisie. W wieprzowej karkówce znajduje się sporo białka oraz aminokwasów, które odpowiadają za prawidłową pracę organizmu. Proteiny nie tylko są niezbędne do budowy mięśni, ale także sprawiają, że dłużej czujemy się syci. Karkówka jest także źródłem witaminy A, tych z grupy B, D, E i K, oraz minerałów żelaza, cynku i miedzy. 

Spożywanie produktów bogatych w witaminę A, korzystnie wpływa na zdrowie oczu oraz chroni je przed chorobami. Witaminy z grupy B świetnie wpływają na układ nerwowy, witamina D odpowiada za zdrowe kości i zęby, natomiast witamina E, zwana witaminą młodości dba dobrą kondycję skóry. Witamina K jest natomiast istotna, aby zachować prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. 

Marynaty do karkówki – przepisy 

Pomysłów na marynatę do karkówki jest wiele. Świetnie sprawdzi się ta miodowo-musztardowa, równie dobrze do marynowania możesz wykorzystać oliwę z oliwek, passatę pomidorową oraz ulubione włoskie zioła. Niektórzy przygotowują ja również na bazie keczupu oraz słodkiej i ostrej papryki. Nasi użytkownicy uwielbiają grillować. Zobacz, jakie przepisy na karkówkę wyczarowali w swoich domach.

1. Karczek z grilla marynowany

 Karczek z grilla marynowany Zobacz przepis

Karczek z grilla marynowany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Paprykowo-pomidorowa marynata do karkówki z grilla

 Paprykowo-pomidorowa marynata do karkówki z grilla Zobacz przepis

Paprykowo-pomidorowa marynata do karkówki z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Wyśmienita marynata do karkówki na grilla

 Wyśmienita marynata do karkówki na grilla Zobacz przepis

Wyśmienita marynata do karkówki na grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Prosta karkówka z grilla

 Prosta karkówka z grilla Zobacz przepis

Prosta karkówka z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Karkówka z grilla z przyprawami

 Karkówka z grilla z przyprawami Zobacz przepis

Karkówka z grilla z przyprawami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Klasyczna karkówka z grilla

 Klasyczna karkówka z grilla Zobacz przepis

Klasyczna karkówka z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Karkówka z grilla w marynacie z czerwonego wina

 Karkówka z grilla w marynacie z czerwonego wina Zobacz przepis

Karkówka z grilla w marynacie z czerwonego wina / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Karkówka z grilla w pysznej marynacie

 Karkówka z grilla w pysznej marynacie Zobacz przepis

Karkówka z grilla w pysznej marynacie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Karkówka z grilla marynowana w piwie

 Karkówka z grilla marynowana w piwie Zobacz przepis

Karkówka z grilla marynowana w piwie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Karkówka i podudzia z grilla w wyjątkowej marynacie

 Karkówka i podudzia z grilla w wyjątkowej marynacie Zobacz przepis

Karkówka i podudzia z grilla w wyjątkowej marynacie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Karczek z grilla

 Karczek z grilla Zobacz przepis

Karczek z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Karczek z grilla "niedzielny"

 Karczek z grilla "niedzielny" Zobacz przepis

Karczek z grilla "niedzielny" / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także: 

Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »

Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »

Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 52

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0