Spis treści:
Świeżo upieczony chleb najlepiej smakuje jedzony tego samego dnia. Przechowywany przez dłuższy czas w domu traci swój smak i szybko twardnieje. Żeby tego uniknąć, możemy codziennie wstępować do piekarni lub zadbać o jego odpowiednie przechowywanie. Co zrobić w przypadku, kiedy kupiliśmy za dużo pieczywa i nie chcemy go wyrzucać? Mamy dla was kilka sprawdzonych sposobów.
Jak odświeżyć czerstwy chleb?
Nadmiar chleba włóż do zamrażalnika
Dysponujecie sporą ilością pieczywa? Nadmiar wrzućcie je do zamrażalki. Ten sposób pozwoli wam na zatrzymanie jego świeżości nawet do trzech miesięcy. Jeśli najdzie was ochota na kanapki, wystarczy kilka godzin wcześniej wyciągnąć chleb na talerz i poczekać, aż uzyska temperaturę pokojową. Ten patent nie sprawdzi się w przypadku chłodziarki. Chleb i bułki przechowywane w lodówce błyskawiczne twardnieją, robią się bardziej zbite i tracą swoje walory smakowe.
Odśwież chleb w mikrofali
Chcecie przygotować śniadanie, ale po zajrzeniu do chlebaka okazuje się, że pieczywo jest już twarde? Odświeżcie je w kuchence mikrofalowej. Jest to najprostszy i najszybszy sposób. Wystarczy zwilżyć ręcznik papierowy, owinąć nim chleb i włożyć go na 10 sekund do mikrofali. Pieczywo podgrzewamy na najwyższej mocy.
Przywróć świeżość pieczywa z użyciem piekarnika
Podobny patent z odświeżeniem czerstwego pieczywa sprawdzi się z użyciem piekarnika. Należy zwilżyć pieczywo wodą i owinąć je folią aluminiową. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni Celsjusza. Kiedy nabierze odpowiedniej temperatury, wkładamy do środka pieczywo. Bułki pieczemy przez pięć minut, w przypadku bochenka chleba będzie to około 15-20 minut.
Odśwież pieczywo na parze
Kolejnym sprawdzonym sposobem jest skorzystanie z pary wodnej. Wystarczy wlać wodę do połowy garnka, postawić na kuchence i doprowadzić do wrzenia. Pieczywo wkładamy do durszlaka, który następnie umieszczamy nad parującym garnkiem. Następnie całość przykrywamy i czekamy kilka minut, aż chleb nabierze odpowiedniej miękkości.
Zastosowanie czerstwego chleba w kuchni
Czerstwe pieczywo możecie wykorzystać do przygotowania różnego rodzaju przekąsek, zup, dań głównych oraz deserów. Poniżej przedstawiamy kilka prostych przepisów na wykorzystanie tego składnika podczas gotowania:
1. Wodzionka - tradycyjna śląska zupa z czerstwego chleba
Zobacz przepisCo zrobić z czerstwego pieczywa? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Ciasto wet nelly. Genialny patent na czerstwe pieczywo
Zobacz przepisCiasto z czerstwego pieczywa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Szarlotka z czerstwego chleba
Zobacz przepisSzarlotka z czerstwego chleba / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Knedle z czerstwego chleba
Zobacz przepisKnedle z czerstwego chleba / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Panzanella – najlepszy sposób na czerstwy chleb
Zobacz przepisPanzanella – najlepszy sposób na czerstwy chleb / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Zapiekanka z chleba, jajek i sera
Zobacz przepisZapiekanka z czerstwego chleba / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Placek gruszkowy z chleba
Zobacz przepisPlacek gruszkowy z chleba / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kwas chlebowy z czerstwego żytniego chleba razowego
Zobacz przepisKwas chlebowy z czerstwego chleba / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Francuskie tosty
Zobacz przepisFrancuskie tosty z czerstwego chleba / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »
Szybka szarlotka. Podasz ją gościom w słoikach »
Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »