Jak odświeżyć czerstwy chleb? 4 sprawdzone sposoby

Świeże, chrupiące pieczywo skusi każdego. Kupione o poranku w piekarni lub wyciągnięte w domu prosto z piekarnika cudownie pachnie i sprawia, że chcemy od razu rozkoszować się jego smakiem. Ten niezwykły produkt ma jednak jedną wadę - szybko czerstwieje. Jak zatem odświeżyć zeschnięty chleb i bułki? Skorzystaj ze skutecznych porad.

Jak odświeżyć czerstwy chleb? | 123RF/Picsel

Spis treści:

Świeżo upieczony chleb najlepiej smakuje jedzony tego samego dnia. Przechowywany przez dłuższy czas w domu traci swój smak i szybko twardnieje. Żeby tego uniknąć, możemy codziennie wstępować do piekarni lub zadbać o jego odpowiednie przechowywanie. Co zrobić w przypadku, kiedy kupiliśmy za dużo pieczywa i nie chcemy go wyrzucać? Mamy dla was kilka sprawdzonych sposobów.

Jak odświeżyć czerstwy chleb?

Nadmiar chleba włóż do zamrażalnika

Dysponujecie sporą ilością pieczywa? Nadmiar wrzućcie je do zamrażalki. Ten sposób pozwoli wam na zatrzymanie jego świeżości nawet do trzech miesięcy. Jeśli najdzie was ochota na kanapki, wystarczy kilka godzin wcześniej wyciągnąć chleb na talerz i poczekać, aż uzyska temperaturę pokojową. Ten patent nie sprawdzi się w przypadku chłodziarki. Chleb i bułki przechowywane w lodówce błyskawiczne twardnieją, robią się bardziej zbite i tracą swoje walory smakowe.

Odśwież chleb w mikrofali

Chcecie przygotować śniadanie, ale po zajrzeniu do chlebaka okazuje się, że pieczywo jest już twarde? Odświeżcie je w kuchence mikrofalowej. Jest to najprostszy i najszybszy sposób. Wystarczy zwilżyć ręcznik papierowy, owinąć nim chleb i włożyć go na 10 sekund do mikrofali. Pieczywo podgrzewamy na najwyższej mocy.

Przywróć świeżość pieczywa z użyciem piekarnika

Podobny patent z odświeżeniem czerstwego pieczywa sprawdzi się z użyciem piekarnika. Należy zwilżyć pieczywo wodą i owinąć je folią aluminiową. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni Celsjusza. Kiedy nabierze odpowiedniej temperatury, wkładamy do środka pieczywo. Bułki pieczemy przez pięć minut, w przypadku bochenka chleba będzie to około 15-20 minut.

Odśwież pieczywo na parze

Kolejnym sprawdzonym sposobem jest skorzystanie z pary wodnej. Wystarczy wlać wodę do połowy garnka, postawić na kuchence i doprowadzić do wrzenia. Pieczywo wkładamy do durszlaka, który następnie umieszczamy nad parującym garnkiem. Następnie całość przykrywamy i czekamy kilka minut, aż chleb nabierze odpowiedniej miękkości.

Zastosowanie czerstwego chleba w kuchni

Czerstwe pieczywo możecie wykorzystać do przygotowania różnego rodzaju przekąsek, zup, dań głównych oraz deserów. Poniżej przedstawiamy kilka prostych przepisów na wykorzystanie tego składnika podczas gotowania:

1. Wodzionka - tradycyjna śląska zupa z czerstwego chleba

 Wodzionka - tradycyjna śląska zupa z czerstwego chleba Zobacz przepis

Co zrobić z czerstwego pieczywa? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ciasto wet nelly. Genialny patent na czerstwe pieczywo

 Ciasto wet nelly. Genialny patent na czerstwe pieczywo Zobacz przepis

Ciasto z czerstwego pieczywa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Szarlotka z czerstwego chleba

 Szarlotka z czerstwego chleba Zobacz przepis

Szarlotka z czerstwego chleba / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Knedle z czerstwego chleba

 Knedle z czerstwego chleba Zobacz przepis

Knedle z czerstwego chleba / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Panzanella – najlepszy sposób na czerstwy chleb

 Panzanella – najlepszy sposób na czerstwy chleb Zobacz przepis

Panzanella – najlepszy sposób na czerstwy chleb / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Zapiekanka z chleba, jajek i sera

 Zapiekanka z chleba, jajek i sera Zobacz przepis

Zapiekanka z czerstwego chleba / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Placek gruszkowy z chleba

 Placek gruszkowy z chleba Zobacz przepis

Placek gruszkowy z chleba / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kwas chlebowy z czerstwego żytniego chleba razowego

 Kwas chlebowy z czerstwego żytniego chleba razowego Zobacz przepis

Kwas chlebowy z czerstwego chleba / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Francuskie tosty

 Francuskie tosty Zobacz przepis

Francuskie tosty z czerstwego chleba / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Szybka szarlotka. Podasz ją gościom w słoikach »

Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 65

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2