Spis treści:
- Szumowiny w rosole – skąd się biorą?
- Jak pozbyć się szumowin z rosołu?
- Jak zrobić idealnie klarowny rosół?
Niedzielny rosół z makaronem to pyszne i rozgrzewające danie, na które wiele osób czeka przez cały tydzień. Kojarzy się z rodzinną atmosferą, w końcu to właśnie do tej zupy najczęściej zasiadamy z najbliższymi. Co ciekawe, okazuje się, że rosół jest także bardzo zdrowy. Zawiera witaminę E, beta-karoten, magnez, wapń, żelazo i potas. Rosół świetnie sprawdza się w przypadku przeziębienia i grypy, rozgrzewa, działa wykrztuśnie, a także nawilża błonę śluzową dróg oddechowych, dzięki czemu może pomóc przy uporczywym kaszlu. Zupa ta jest również świetnym źródłem kolagenu, który wpływa na mocne kości, zdrowe stawy, a także dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo rosół jest lekkostrawny, świetnie wpływa na trawienie i pracę jelit. Czy wiesz jednak, jak go zrobić, aby był klarowny? Sprawdź, jak pozbyć się szumowin z rosołu.

Szumowiny w rosole – skąd się biorą?
Czym są szumowiny w rosole? To nic innego jak ścinające się białko z mięsa, które osadza się na jego powierzchni w postaci piany. Najczęściej pojawia się, gdy przygotowujemy rosół z wołowiny, jednak nawet na rosole z kury mogą pojawić się szumowiny. Nie są one szkodliwe dla zdrowia oraz nie wpływa znacząco na smak zupy. Wyglądają jednak nieestetycznie, co może skutecznie popsuć humor, każdej perfekcyjnej pani domu. Dlatego dobrym pomysłem będzie pozbycie się szumowin, przed zaserwowaniem rosołu na talerze.
Jak pozbyć się szumowin z rosołu?
Przygotowanie rosołu warto zacząć od wyboru dobrej jakości składników. Świeża i jędrna marchew, pietruszka czy seler oraz wysokie gatunkowo mięso to podstawa, aby uzyskać klarowną zupę. Warto mieć na uwadze również fakt, że długogotowany rosół będzie również bardziej klarowny, dlatego warto przeznaczyć więcej czasu na jego przygotowanie. Najlepiej gotować go na małym ogniu przez trzy do czterech godzin.
Jeżeli jednak, na powierzchni zupy pływają nieestetyczne szumowiny, bez problemu możesz usunąć je za pomocą łyżki cedzakowej i po prostu je zebrać. Innym sposobem jest dodanie do gotującego się rosołu białka kurzego. Ścięte białko opadnie na dno garnka, wówczas można je usunąć, poprzez przecedzenie wywaru.
Jak zrobić idealnie klarowny rosół?
Aby rosół wyszedł idealnie, należy pamiętać, w jakiej kolejności dodajemy składniki. Należy zacząć od zimnej wody i mięsa, przed włożeniem go do zupy, warto je dokładnie umyć. Nie wrzucaj mięsa do gorącej wody, ponieważ wówczas białko bardzo szybko się zetnie i z pewnością pojawią się nieestetyczne szumowiny. Następne w kolejności będą warzywa, również powinny zostać umyte oraz obrane. Przyprawy takie jak pieprz, ziele angielskie czy liść laurowy, warto dodawać na końcu.
Warto wybierać tłustsze kawałki mięsa, chuda pierś z kurczaka nie znajdzie zastosowania w rosole. Dodatkowo najlepsza zupa wychodzi na mięsach z kością. Zaleca się łączenie kilku gatunków mięs, np. z kury, kaczki oraz wołowego. Można użyć również dziczyzny lub cielęciny. Aby rosół był klarowny, zaleca się również wymoczenie mięsa w wodzie, następnie należy ją odlać i zalać ponownie czystą wodą.
Sprawdź, w jaki sposób nasi użytkownicy przygotowują idealny rosół.
Zobacz także:
Byakuya to najdroższy deser świata. Produkt firmy Cellato kosztuje ponad 6,5 tys. dolarów »
Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »
Częsty błąd podczas przyjmowania witaminy D. Nigdy nie bierz ich razem »
Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety »