Spis treści:
- Jak zrobić łazanki z kiszoną kapustą?
- Jak zrobić łazanki z białą kapustą?
- Jaka kapusta jest najlepsza na łazanki?
- Czym doprawić łazanki?
- Jak zrobić łazanki na święta? Przepisy
Łazanki warto przygotować po to, by pokazać młodszemu pokoleniu, jak jadało się kiedyś. Jest to danie, które przetrwało wiele setek lat i nadal jest popularne. Jeśli lubicie łazanki, z pewnością chcecie dowiedzieć się, w jaki sposób je przygotować. Mamy na to kilka sprawdzonych przepisów.
Sprawdź także: Najlepsze sałatki na święta i nie tylko. Odkryj 7 smacznych pomysłów
Łazanki – przepis wprost z królewskiego dworu
Skąd pochodzą łazanki? Przepis ten znany jest ponoć już od XVI wieku. Do Polski trafił dzięki żonie króla Zygmunta I Starego – Bonie Sforzy. To właśnie ona jest odpowiedzialna za popularność łazanek. Ponoć nie przepadała za kuchnią polską, która jest ciężka, bogata w mięso, a bardzo uboga w warzywa, w przeciwieństwie do kuchni, na której się wychowała. Dlatego też gotowaniem zajmowali się na dworze włoscy kucharze.
Może i nie podobało się to ówczesnym dygnitarzom, jednak nam z całą pewnością tak. Dzięki temu mamy dzisiaj łazanki – iście świąteczne danie. Warto też podkreślić, że kwadratowy makaron pochodzi najprawdopodobniej od lasagne. Ciekawe, ile w tym prawdy. O prawdziwości tej teorii świadczyć może dawne przygotowywanie łazanek, które układano warstwami – najpierw makaron, później farsz. Dokładnie tak, jak w przypadku lasagne.
Co ciekawe – lwowskie łazanki znacznie różniły się od tych, które znamy w tej chwili. W XIX wieku zapiekano je w cieście francuskim razem z szynką oraz masłem i śmietaną. Ilu kucharzy, tyle pomysłów na dania – to nie zmieniło się od stuleci.
Łazanki z kiszoną kapustą
Łazanki z kiszoną kapustą to te najbardziej znane. Obecnie przygotowuje się je głównie w takiej wersji, wraz z innymi dodatkami, takimi jak leśne grzyby i oczywiście kiełbasa. Jak zrobić takie pyszne łazanki na Boże Narodzenie? Przepis nie jest zbyt skomplikowany.
Potrzebujecie do niego makaronu łazanki – około 250 gramów, jednak wszystko zależy od tego, jak dużą porcję planujecie zrobić dla swojej rodziny – pęta kiełbasy, 400 gramów kapusty kiszonej, 100 gramów grzybów leśnych, cebuli oraz przypraw: liścia laurowego, ziela angielskiego, kminku, pieprzu i soli. Jeśli wolicie, by łazanki były kwaśne, ugotujcie kapustę kiszoną w soku. Natomiast jeśli chcecie trochę pozbyć się tego smaku, zalejcie ją szklanką, bądź dwiema wody.
Dodajcie liść laurowy i ziele angielskie. Gotujcie kapustę przez około 25 minut, by była miękka. Jeśli stanie się tak szybciej, nie musicie czekać. Przełóżcie ją do miski i usuńcie zioła, a następnie odciśnijcie z nadmiaru wody. Poszatkujcie ją drobno i zostawcie w misce. Cebulę pokrójcie w kostkę i usmażcie ją na patelni na złoto razem z pokrojonymi grzybami. Jeśli są to suszone grzyby, najpierw musicie je namoczyć, by były miękkie. Możecie też skorzystać z pieczarek.
Gdy całość będzie gotowa, wrzućcie na patelnię pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Może być też pokrojona w kostkę, jeśli tak wolicie. Smażcie całość przez 15 minut. W tym czasie kiełbasa lekko zmięknie i odda swój smak pozostałym składnikom. Teraz dodajcie poszatkowaną kapustę i znów smażcie przez kilka minut. Teraz wystarczy wymieszać całość farszu z ugotowanym makaronem. Zróbcie to na patelni bądź w garnuszku, by wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Łazanki na Boże Narodzenie są już gotowe.
Łazanki z białą kapustą
W niektórych domach podaje się także łazanki z białą kapustą. Danie smakuje zupełnie inaczej, gdyż brak mu tej kwaskowatości, którą wnosi do niego kiszona kapusta. Ten przepis jest odrobinę bardziej delikatny – doskonale sprawdzi się jako danie dla osób, które nie przepadają za kiszonymi produktami bądź też nie mogą iść jeść.
Zamiast 400 gramów kapusty kiszonej wykorzystajcie do łazanek taką samą ilość zwykłej kapusty. Posiekajcie ją drobno, a następnie ugotujcie w posolonej wodzie. Powinna gotować się aż do miękkości. Po wyciągnięciu jej z garnka i pozbyciu się nadmiaru wody poszatkujcie ją jeszcze drobniej bądź zostawcie większe kawałki – w zależności od tego, co bardziej wam smakuje.
Jaka kapusta jest lepsza na łazanki?
To pytanie może zadawać sobie niejedna osoba, która nigdy nie robiła tego tradycyjnego dania. Odpowiedź jest bardzo prosta. Taka, która wam smakuje najbardziej. Niektóre mamy czy babcie przygotowywały łazanki z kapustą kiszoną, inne ze świeżą, a tradycja idzie dalej przez kolejne pokolenia. Korzystajcie więc z takiej kapusty, jak w przepisach waszych przodków lub też zmieńcie je zupełnie i zacznijcie nowy trend. Każda kapusta jest w łazankach dobra.
Czym doprawić łazanki?
Czym doprawić łazanki? Na szczęście to danie nie potrzebuje wielu składników. Wystarczy sól i pieprz, a także kilka ziół, by kapusta była bardziej aromatyczna. Łazanki świetnie smakują także z odrobiną kminku, jeśli jednak za nim nie przepadacie, możecie z niego zrezygnować.
Łazanki wegetariańskie
Łazanki nie są daniem wegetariańskim, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by je przetransformować. Jeśli nie jecie mięsa bądź też w święta odwiedzają was wegetarianie, koniecznie zróbcie to danie w trochę innej wersji. Łazanki wegetariańskie nie różnią się wiele od tradycyjnych łazanek.
Także posiadają kapustę (kiszoną lub świeżą) oraz grzyby. Tu jednak zachodzi pewna zmiana, gdyż do łazanek wegetariańskich warto dodać więcej grzybów, by smak był bardziej wyrazisty. Możecie skorzystać z grzybów leśnych, pieczarek, a nawet boczniaków, które są świetnym zastępnikiem dla mięsa.
W sklepach dostępne są także kiełbasy wegetariańskie, które nierzadko powstają z soi bądź białka z kiełków czy innego białka roślinnego. Warto zdecydować się na taki dodatek do łazanek wegetariańskich i nie martwić się, że będą one niesmaczne. Wegetariańskie kiełbaski są pyszne i w tym daniu także będą smakować świetnie!
Łazanki dietetyczne
Łazanki nie są ciężkim daniem. Zawierają warzywa gotowane i podsmażane, które nie powinny być problemem dla osób na diecie. Inaczej sprawy mają się w przypadku osób, które borykają się z nadciśnieniem tętniczym. W takim przypadku koniecznie zróbcie łazanki, używając kapusty świeżej, nie zaś kiszonej.
Kiszona kapusta posiada bowiem duże ilości sodu, który podnosi ciśnienie. Z kapusty kiszonej powinny zrezygnować także osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego i chorujące na nerki. Łazanki dietetyczne, z gotowaną kapustą, będą dla nich lepszym wyborem.
Jeśli chcecie, by łazanki były jeszcze lżejsze i zdrowsze, możecie samodzielnie przygotować makaron – na przykład z mąki pszenno-żytniej, która jest bogatsza w błonnik. Ten składnik z pewnością przyda się podczas kolacji świątecznej – dla dobra naszych jelit. Pamiętajcie jednak, że łazanki wcale nie są bardzo kalorycznym daniem. W 100 gramach znajduje się około 200 kcal. W porównaniu z innymi świątecznymi daniami to nic wielkiego.
Jak zrobić łazanki na święta? Przepisy
Jeśli łazanki chodziły za wami cały rok, koniecznie zróbcie je na święta. Wasi goście z pewnością wam za to podziękują. Sprawdź, jakie przepisy na łazanki stworzyli nasi użytkownicy.
1. Łazanki z kapustą pekińską
Zobacz przepisŁazanki z kapustą pekińską / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Łazanki z kapustą i boczkiem
Zobacz przepisŁazanki z kapustą i boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Łazanki z kapustą i pieczarkami
Zobacz przepisŁazanki z kapustą i pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Łazanki z prawdziwkami
Zobacz przepisŁazanki z prawdziwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Rozpuść w mleku lub dosyp do kawy. Takie obniży ciśnienie »