Herbata z goździkami, plastrami pomarańczy, miodem i sokiem malinowym to zestawienie, które w okresie jesienno-zimowym króluje w wielu domach i restauracjach. Nie jesteś fanem herbaty w tym wydaniu? Na szczęście do dyspozycji masz mnóstwo innych opcji, które z pewnością przypadną ci do gustu. Złote mleko, ziołowe napary, a może kawa z chili lub kardamonem? Sprawdź, jak rozgrzać organizm od środka i przy okazji odkryć nowe ciekawe smaki!

Sprawdź także: Zimowe rośliny lecznicze mają wielką moc. Na co pomagają zioła zbierane zimą?
Jak rozgrzać organizm od środka? Przepisy na chłodne dni
Za oknem pada deszcz lub śnieg, a termometry wskazują temperaturę poniżej lub blisko zera? Zapewne jedyne, o czym marzysz, to spędzić czas pod kocem, z kubkiem ulubionego napoju w ręku. Pamiętaj, że nie musisz ograniczać się jedynie do zwykłej herbaty, kakao czy czekolady - twoja kuchnia skrywa tak dużo skarbów, że bez problemu wyczarujesz z nich coś pysznego i oryginalnego. Które składniki zasługują na szczególną uwagę? Wśród nich prym wiodą aromatyczne zioła i przyprawy, ale nie tylko. Sprawdź, jak rozgrzać organizm od środka i przy okazji wzmocnić swoją odporność!
Herbaty ziołowe
Herbaty ziołowe to idealny wybór dla osób, które chcą nie tylko szybko się rozgrzać, ale również zadbać o swoje zdrowie. Nie od dziś wiadomo, że zioła to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które wspomagają leczenie rozmaitych schorzeń. Które z nich warto wdrożyć do jesienno-zimowego menu? Ich lista jest naprawdę długa! Widnieje na niej m.in. owoc dzikiej róży, który obfituje w witaminę C, czarny bez będący tarczą przeciwko przeziębieniom, ziele macierzanki działające wykrztuśnie i odkażająco oraz krwawnik pospolity, który wykazuje właściwości przeciwzapalne. Nie można zapomnieć także o malinie oraz kwiecie lipy, które przychodzą z pomocą przy kaszlu i bólu gardła.
Aby herbaty ziołowe dobrze spełniały swoją funkcję, należy je odpowiednio przygotować. Po pierwsze, nie można zalewać ich zbyt chłodną wodą, ponieważ w ten sposób ani cię nie rozgrzeją, ani nie zachwycą swoim smakiem. Po drugie, trzeba je zaparzać nieco dłużej niż tradycyjną herbatę - w przypadku niektórych ziół czas parzenia wynosi nawet kwadrans. Jeśli chcesz wzmocnić ich rozgrzewające działanie, dorzuć do nich szczyptę kurkumy bądź cynamonu lub plasterek świeżego imbiru. Jak przyrządzić ziołową herbatę? Jeśli do dyspozycji masz suszone kwiaty czarnego bzu, liście malin czy owoce dzikiej róży, wsyp ich porcję do szklanki, zalej wrzątkiem i przykryj na kilka minut, a następnie przecedź. Gotowe!
Napój imbirowy
Jak rozgrzać organizm od środka, jeśli nie herbatami ziołowymi? Na przykład napojem imbirowym! Spożywając go, poza efektem rozgrzewającym możesz liczyć na wyjątkowe doznania smakowe oraz solidny zastrzyk witamin i minerałów. Ten niepozorny napój kryje w sobie całą gamę substancji odżywczych, w tym witaminy C, K, A i E, witaminy z grupy B oraz potas i żelazo. Warto wspomnieć również o jego dobroczynnych właściwościach - niektórzy sięgają po niego w celu zniwelowania objawów przeziębienia i dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Do przyrządzenia klasycznego napoju imbirowego potrzebujesz zaledwie dwóch składników, tj. świeżego imbiru oraz wrzątku. Dobrze jest jednak wzbogacić go o inne składniki, które nie tylko wpłyną na jego walory smakowe, ale także na działanie prozdrowotne i rozgrzewające. W przepisie uwzględnij laskę cynamonu, goździki, kardamon, plastry pomarańczy, sok z cytryny oraz miód lub syrop klonowy.
Realizację receptury rozpocznij od pokrojenia imbiru w plasterki. Po wykonaniu tej czynności wrzuć je do kubka razem z przyprawami, a następnie zalej wrzącą wodą i trzymaj pod przykryciem przez co najmniej pięć minut. Po upływie tego czasu dodaj plasterki pomarańczy, sok z cytryny oraz miód lub syrop klonowy.
Zobacz: Jak zrobić koktajl z imbirem i mandarynką?
Kawa z chili
Kawa z chili to znakomita opcja dla osób, które chcą szybko się rozgrzać, poczuć nagły przypływ energii i przy okazji usprawnić funkcjonowanie swojego układu odpornościowego. Poza zdolnością do stymulowania produkcji ciepła papryczka chili znana jest ze swojego potencjału przeciwbakteryjnego, przeciwbólowego i przeciwnowotworowego. Można więc rzec, że wraz z kofeiną tworzą wręcz duet idealny. Jak przyrządzić kawę z chili? Wbrew pozorom nie jest to ani czasochłonne, ani skomplikowane. Jedyne, co musisz zrobić, to zaparzyć napar, dosypać do niego odrobinę przyprawy chili i dokładnie wymieszać. Jeśli preferujesz kawę z mlekiem i cukrem, możesz uwzględnić w swoim przepisie jeszcze te dwa składniki.
Kawa z kardamonem
Jak rozgrzać organizm od środka za pomocą kawy, jeśli nie przepadasz za papryczką chili? Wystarczy doprawić ją kardamonem! Zwieńczenie jej tą szlachetną przyprawą nie tylko uatrakcyjni jej smak i aromat, ale również nasili jej właściwości rozgrzewające. Jeśli nie jesteś fanem kawy z dodatkami, postaw jedynie na dwa elementy, tj. napar i kardamon. Jeżeli natomiast przepadasz za kawą na słodko, możesz nieco zaszaleć i dodać do niej mleko, miód i cynamon. Od czego zacząć? Najpierw zaparz swój ulubiony napar, dorzuć do niego miód i świeżo starty kardamon, a następnie przelej powstałą miksturę do filiżanki. Na koniec przykryj ją warstwą spienionego mleka i oprósz odrobiną cynamonu.
Złote mleko
W zestawieniu najlepszych rozgrzewających napojów nie może zabraknąć złotego mleka. Jest to indyjski przysmak, który cieszy się popularnością na całym świecie. Trudno się temu dziwić - nie dość, że zachwyca on swoim smakiem i zapewnia przyjemne uczucie ciepła, to jeszcze doskonale wpływa na zdrowie i samopoczucie. Świetnie radzi sobie z różnymi stanami zapalnymi, zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi oraz infekcjami grzybiczymi, wirusowymi i bakteryjnymi. Aby go wyczarować, musisz zaopatrzyć się w napój migdałowy lub kokosowy, mielony imbir, kurkumę, cynamon i wanilię, miód, pieprz oraz olej kokosowy. Podgrzej napój roślinny w rondelku, dodaj do niego olej i przyprawy, po czym dokładnie wymieszaj. Gdy zawartość garnka się zagotuje, zdejmij ją z palnika i po jakimś czasie posłódź miodem.
Napój z gałki muszkatołowej
Gałka muszkatołowa to przyprawa, która kojarzy się głównie z wytrawnymi daniami. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że można przyrządzić z niej także zdrowy i mocno rozgrzewający napar. Warto jednak pamiętać, że jej działanie jest dość silne i może sprawić, że ciało zacznie się pocić. Jeśli taki efekt nie jest dla ciebie przeszkodą i masz ochotę skosztować tego dość specyficznego naparu, zalej pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej wrzątkiem lub mlekiem i odczekaj 15 minut. W razie potrzeby możesz sięgnąć po miód.
Lemoniada cynamonowa
Jak rozgrzać organizm od środka, jeśli nie przepadasz za kawą, herbatą i ziołowymi naparami? Do dyspozycji masz jeszcze pyszną lemoniadę cynamonową! Wbrew powszechnym opiniom dobrze smakuje ona nie tylko na zimno - ta w wersji zimowej również rozpieści twoje kubki smakowe. Do jej przygotowania potrzebujesz goździków, plasterków cytryny, miodu, kawałków jabłka oraz mielonego imbiru i cynamonu. Jedyne, co musisz zrobić, to zalać wszystkie komponenty wrzątkiem i odczekać kilka minut, aż lemoniada nabierze intensywnego smaku i zapachu. Palce lizać!
Wypróbuj sprawdzone przepisy użytkowników na rozgrzewające napoje:
3. Zimowa herbata z cynamonem i cytrusową nutką

Zimowa herbata z cynamonem i cytrusową nutką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kawa z chili, cynamonem i imbirem

Kawa rozgrzewająca / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Złote mleko z kurkumą i miodem

Złote mleko / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Złote latte, czyli kawa z kurkumą

Złote latte / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Herbata po indyjsku z kurkumą
Herbata po indyjsku z kurkumą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Piernikowa czekolada na gorąco

Czekolada na gorąco / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Babcina sztuczka na chrupiące placki ziemniaczane. Sekretem jeden składnik »
5 zasad gotowania rosołu, o których nikt dziś nie pamięta. Zupa zachwyci smakiem »
Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu »