Sok z czarnego bzu
Składniki
- 1 kg owocu dzikiego czarnego bzu
- 4 szklanki cukru
- 4 szklanki wody
Składniki
- 1 kg owocu dzikiego czarnego bzu
- 4 szklanki cukru
- 4 szklanki wody
Etapy przygotowania
Owoce obieramy z baldachów i dokładnie myjemy pod bieżącą ciepłą wodą. Zalewamy wodą i dosypujemy cukru. Gotujemy na małym ogniu około 2 godzin, aż powstanie gęsty sok. Odcedzamy sok i gotujemy bez owoców na małym ogniu jeszcze godzinę. Zlewamy gorące do słoików, zamykamy i odwracamy "do góry dnem" do sprawdzenia szczelności. Pasteryzujemy 15 minut. Przechowywać chłodnym miejscu. a JESZCZE JEDNO - jagódek nie wyrzucamy !!!!!! Pasteryzujemy w słoiczkach a zimą zajadamy ,
Przepis nie jest mój znalazłam go w internecie - ale gorąco polecam
Przepis w Waszym wykonaniu (8)
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3549
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 97
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 6318
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 28
Ostatnio komentowane przepisy
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3549
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 97
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 6318
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 28
Składniki
- 1 kg owocu dzikiego czarnego bzu
- 4 szklanki cukru
- 4 szklanki wody
Owoce obieramy z baldachów i dokładnie myjemy pod bieżącą ciepłą wodą. Zalewamy wodą i dosypujemy cukru. Gotujemy na małym ogniu około 2 godzin, aż powstanie gęsty sok. Odcedzamy sok i gotujemy bez owoców na małym ogniu jeszcze godzinę. Zlewamy gorące do słoików, zamykamy i odwracamy "do góry dnem" do sprawdzenia szczelności. Pasteryzujemy 15 minut. Przechowywać chłodnym miejscu. a JESZCZE JEDNO - jagódek nie wyrzucamy !!!!!! Pasteryzujemy w słoiczkach a zimą zajadamy ,
Przepis nie jest mój znalazłam go w internecie - ale gorąco polecam