Dania jednogarnkowe

Sernik to flagowe ciasto polskiej kuchni, uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Jeśli jego tradycyjna wersja wydaje ci się nieco bezbarwna, pokażemy ci kilka pomysłów na to, jak upiec dobry sernik w odświeżonej, nowoczesnej odsłonie. Zapraszamy!

Jak zrobić najlepszy sernik na Wielkanoc? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Na wielkanocnym stole można znaleźć mnóstwo smacznych wypieków, w tym baby, mazurki czy sękacze. Oprócz najbardziej tradycyjnych słodkich przekąsek równie częstym gościem wśród świątecznych potraw bywa sernik. Wiele osób stawia na jego tradycyjną wersję, jednak możliwe formy podania ciasta są naprawdę liczne. Sernik tatrzański, kokosowy lub czekoladowy – do wyboru, do koloru! 

Sprawdź także: Przepisy na oryginalne babki wielkanocne

Chcesz wyczarować coś wyjątkowego, ale nie wiesz, jak upiec dobry sernik? A może masz wątpliwości dotyczące tego, jaki ser na sernik wybrać? Odpowiedzi na te pytania oraz garść kulinarnych inspiracji znajdziesz w niniejszym artykule!  

Jaki ser na sernik wybrać? 

Nawet największy kucharz amator wie, że sekretem smacznego sernika jest dobrze dobrany ser. Wśród najważniejszych czynników, które decydują o finalnym efekcie, wymienić można sposób jego zmielenia, a także odpowiednią konsystencję. 

Jaki ser na sernik wybrać? Niezależnie od tego, czy planujesz przygotować sernik tatrzański, pistacjowy czy krakowski, najlepiej postawić na świeży półtłusty lub tłusty twaróg, który samodzielnie zmielisz w domu. Produkt warto przepuścić przez maszynkę co najmniej trzy razy, aby uzyskać gładką i wolną od grudek masę

Nie masz w domu maszynki do mielenia? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby posłużyć się gotowym twarogiem w wiaderku. Pamiętaj jednak, że każdy pakowany twaróg smakuje inaczej, w zależności od producenta. Zwróć uwagę na skład półproduktu i wybierz ten wysokiej jakości. 

Sernik wielkanocny: sernik tradycyjny, a może jego nowoczesna wersja? 

Na świątecznym stole można zazwyczaj spotkać tradycyjną wersję sernika wielkanocnego – tworzy ją kruchy spód w towarzystwie puchatego, słodkiego serowego nadzienia i delikatnej pierzynki z cukru pudru. Jak zamienić sernik tradycyjny na wersję, która zapewni powiew świeżości wśród wielkanocnych deserów? Poznaj najbardziej sprawdzone triki przy pieczeniu sernika! 

Sernik pistacjowy 

Sernik pistacjowy to wyśmienite rozwiązanie dla wszystkich miłośników specyficznego smaku bakalii. Jakich produktów potrzeba, aby nadać tej słodkiej przekąsce pistacjowego aromatu? Na liście zakupów umieść herbatniki kakaowe, masło, twaróg, cukier, mąkę ziemniaczaną, jajka, pastę pistacjową, śmietankę 18%, bitą śmietanę oraz niesolone prażone pistacje.

Pokruszone herbatniki z masłem stworzą spód deseru, na którym umieścisz masę serową wzbogaconą o słodką, bakaliową pastę. W pierwszej kolejności połącz ją ze śmietanką, a dopiero później dodaj do podstawowej receptury na masę serową. Sernik pistacjowy powinien spędzić w piekarniku około 70 minut. Po ostudzeniu umieść go w lodówce na kilka godzin, aż do pełnego stężenia. Dekoracje do ciasta przygotujesz z posiekanych pistacji, cukru pudru i bitej śmietany. Smacznego!

Sernik krakowski 

Sernik krakowski to tradycyjny polski przysmak, który piecze się w prostokątnej formie. W twarogowej masie zatopione są zazwyczaj rodzynki, ale jeśli jesteś miłośnikiem bakalii, możesz śmiało dosypać garść ulubionych orzechów. Co jeszcze podkreśli wyjątkowy smak masy serowej? Oprócz cukru pudru dodaj do niej startą skórkę pomarańczy.  

Sernik w tej wersji piecze się przez około 60 minut w 180 stopniach. Jako że receptura ta nie wymaga wcześniejszego podpiekania spodu, stanowi doskonały wariant dla osób, które nie mają czasu na wielkanocne przygotowania. Sekretem idealnej konsystencji świątecznej przekąski jest trzykrotnie zmielony twaróg, który wprost rozpływa się w ustach. 

Sernik à la rafaello 

Entuzjaści kokosowych łakoci z pewnością zainteresują się przepisem na sernik à la rafaello. Do najprostszej formy deseru potrzebujesz mąki, proszku do pieczenia, masła, cukru i jednego żółtka do wykonania spodu. Masę serową wyczarujesz ze zmielonego twarogu, cukru, cukru waniliowego, jajka, mleka kokosowego oraz mąki ziemniaczanej.  

Jak udekorować sernik à la rafaello? Produktami, które posłużą ci do wykonania górnego piętra deseru, są biała czekolada, masło, śmietanka 30 proc. oraz wiórki i pralinki kokosowe. Te ostatnie są nie tylko atrakcyjną kropką nad i świątecznej przekąski, ale również słodkim dodatkiem, który podbije serca twoich gości. 

Sernik czekoladowy 

Sernik czekoladowy będzie prezentował się bajecznie na świątecznym stole. Za jego eleganckim wyglądem i niebanalnym smakiem stoi sowita dawka dobrej jakości kakao i gorzkiej czekolady. Co ciekawe, przepis jest bezglutenowy, dlatego może być spożywany również przez osoby cierpiące na alergię na to białko.

Sernik na bazie kakao jest przekąską ekspresową, ponieważ jego przygotowanie zajmie ci jedynie 20 minut. Wśród składników na tę wersję deseru znaleźć można mielony twaróg, śmietankę 30%, serek waniliowy, gorzką czekoladę, kakao, skrobię ziemniaczaną oraz cukier puder. Dobrą praktyką jest zastosowanie blendera ręcznego, który pozwoli ci na osiągnięcie naprawdę aksamitnej konsystencji. 

Sernik wiedeński 

Szukasz wyjątkowego przepisu na święta? W takim razie nie pozostaje ci nic innego, jak zdecydować się na wyczarowanie sernika wiedeńskiego. Wiele osób uważa tę wersję smakołyku za króla wśród serników. Charakteryzuje go brak oddzielnego spodu, a także brak efektu opadania po wyjęciu z piekarnika. 

Ile czasu piecze się sernik wiedeński? Deser ten powinien spędzić półtorej godziny w 150 stopniach (opcja góra-dół). Dzięki zachowaniu stałej i niskiej temperatury pieczenia masa w deserze nie pęka i zachowuje swoją wilgoć, nawet po przełożeniu na talerz. 

Zobacz: Sernik z owocami

Sernik nowojorski 

Sernik nowojorski to reprezentant pieczonych serników. Cechuje go delikatny smak oraz bardzo kremowa konsystencja. Spód deseru można przyrządzić z masła i zbożowych ciasteczek. Jeśli lubisz połączenie smaku sera i czekolady, wybierz ciasteczka czekoladowe.

Masę serową do sernika nowojorskiego wykonuje się z kremowego serka śmietankowego, kwaśnej śmietany 18%, jajek, żółtek, cukru pudru, nasionek z laski wanilii oraz soku z cytryny. Ile czasu należy zarezerwować sobie na przygotowanie deseru? Połączenie wszystkich składników przed pieczeniem zajmuje około 60 minut. Ponadto ciasto powinno spędzić około godziny i 20 minut w piekarniku, a następnie minimum trzy godziny w lodówce. 

Wielkanocne przepisy od Smaker.pl 

Jeśli sernik to twoje popisowe danie i szukasz raczej ciekawych receptur na baby wielkanocne lub mazurki, wejdź na Smaker.pl. W naszym serwisie znajdziesz ogrom inspiracji zarówno na słodkie propozycje wielkanocne, jak i na najróżniejsze świąteczne przekąski, w tym biały barszcz, paschę, sałatki jajeczne, jajka faszerowane oraz domowej roboty przetwory mięsne. Zapraszamy! 

1. Sernik tradycyjny

 Sernik tradycyjny Zobacz przepis

Sernik tradycyjny na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sernik królewski

 Sernik królewski Zobacz przepis

Sernik królewski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sernik wiedeński

 Sernik wiedeński Zobacz przepis

Jak upiec sernik wiedeński? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sernik różany

 Sernik różany Zobacz przepis

Jak zrobić sernik różany? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sernik stracciatella

 Sernik stracciatella Zobacz przepis

Sernik stracciatella / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sernik z chałwą

 Sernik z chałwą Zobacz przepis

Sernik z chałwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sernik tiramisu

 Sernik tiramisu Zobacz przepis

Sernik tiramisu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sernik z czekoladami

 Sernik z czekoladami Zobacz przepis

Sernik z czekoladami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Sernik z żurawiną

 Sernik z żurawiną Zobacz przepis

Sernik z żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Sernik krakowski

 Sernik krakowski Zobacz przepis

Jak zrobić sernik krakowski? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Sernik nowojorski

 Sernik nowojorski Zobacz przepis

Jak upiec sernik nowojorski? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Sernik kawowy

 Sernik kawowy Zobacz przepis

Jaki sernik na Wielkanoc? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Naturalne barwniki do jajek. Wielkanocne pisanki zafarbujesz bez chemii  »

Rzeżucha na Wielkanoc - kiedy i jak wysiać nasiona? Uprawa rzeżuchy krok po kroku »

Kiedy i jak wysiać owies, by ozdobił wielkanocny stół? Oto najlepszy termin! »

Leczo po francusku, czyli przepis na ratatuj. Jedz, by zgubić oponkę z brzucha »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8