Ewa_Gotuje

Jak wykorzystać resztki po świętach? Dzięki tym poradom, nic się nie zmarnuje

Boże Narodzenie to czas, który kojarzy się nie tylko z choinką, kolędami czy rodzinną atmosferą, ale również suto zastawionym stołem. Zazwyczaj przysmaków jest tak dużo, że trudno zjeść je wszystkie w zaledwie trzy dni. Jak wykorzystać resztki po świętach, żeby nie wylądowały w koszu?

Co zrobić z resztek po świętach? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Święta Bożego Narodzenia to idealna okazja do spotkań z rodziną, intensywnych rozmów i powrotu do najpiękniejszych wspomnień. W tym szczególnym okresie nie może zabraknąć oczywiście ciekawych prezentów, kolorowych dekoracji oraz słodkich i wytrawnych smakołyków, które przyrządzane są już na kilka dni przed wigilijną kolacją.

Nie ulega wątpliwości, że w większości polskich domów świąteczne jedzenie gra kluczową rolę. W końcu każdy chce ugościć swoich bliskich jak najlepiej i pochwalić się swoimi kulinarnymi umiejętnościami. Warto pamiętać, że w grę wchodzi nie tylko 12 tradycyjnych potraw, ale również inne desery i przekąski, których liczba często przyprawia o zawrót głowy.

Można stwierdzić, że święta to czas wielkiego ucztowania i próbowania wszystkiego, co znajduje się w zasięgu ręki. Po trzech dniach trudno nie odczuwać przesytu i mdłości na widok ciast, wędlin czy kapusty. Co zrobić z resztek po świętach, żeby dać im „drugie życie" i uchronić je przed wylądowaniem w koszu? Poznaj kilka sposobów i przy okazji odkryj nowe smaki!

Sprawdź także: Biały nalot na kiełbasie. Zanim wyrzucisz, sprawdź jeden szczegół

Co zrobić z resztek po świętach? To, co najbardziej lubisz!

Zdarzyło ci się po świętach zaglądać do lodówki i sukcesywnie wyrzucać wszystko to, co podeschło, straciło intensywny kolor lub po prostu przypomniało ci o świątecznym obżarstwie? Wcale nie musisz tego robić! Istnieje mnóstwo sposobów na ich wykorzystanie w innych daniach, które wcale nie stracą na jakości.

Uważasz, że nie da się wyczarować ciekawej potrawy z postnej kapusty, nadkrojonych warzyw i owoców lub czerstwego chleba? I tu się mylisz! Tarty, naleśniki, zapiekanki, zupy, pasty, koktajle oraz desery z resztek po świętach nie tylko zaskoczą cię swoim smakiem, ale również dostarczą ci nowych kulinarnych doznań. Co konkretnie warto z nich przygotować?

Resztki wędlin - co zrobić z mięsnymi dodatkami?

Wędliny i pieczone mięso należą do tych produktów, które zalegają w lodówce jeszcze długo po świętach. Na szczęście są na tyle uniwersalne, że można upichcić z nich naprawdę smakowite dania. W jakich przekąskach najlepiej sprawdzą się resztki wędlin? Co zrobić z szynką, schabem, boczkiem czy kiełbasą?

Jeśli chodzi o kawałki mięsa, możesz dodać je do omleta, tarty lub domowej pizzy. Świetnie sprawdzą się również w makaronowych i ziemniaczanych zapiekankach z dodatkiem warzyw, serów oraz sosów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zmielić je w maszynce i dodać do takich przysmaków, jak pierogi, pyzy czy paszteciki.

Masz ochotę na tradycyjny obiad? Postaw na danie jednogarnkowe z ryżem i warzywami. Wolisz coś mniej standardowego? Idealnym pomysłem będzie przyrządzenie babki ziemniaczanej, frittaty lub wytrawnych babeczek. Warto również zdecydować się na faszerowane warzywa, np. paprykę i pieczarki, oraz gulasz lub krokiety, które możesz zabrać ze sobą do pracy.

Resztki ryb - co zrobić z karpia, pstrąga, dorsza czy łososia?

Po świętach zostały ci resztki ryb? Co zrobić z tych kilku kawałków, które zalegają ci w lodówce? Wbrew pozorom możliwości jest całe mnóstwo! Jedną z nich są rybne burgery, które umieścisz w sezamowej bułce. Wcześniej warto ją podpiec i posmarować keczupem oraz majonezem. Dodaj swoje ulubione warzywa i smaczna przekąska gotowa!

Ryby, podobnie jak wędliny, świetnie nadają się do wielu potraw. Możesz dodawać je do tart, zapiekanek, zup i sałatek, a nawet zrobić z nich pulpeciki lub pastę na kanapki. Poświąteczna ryba w cieście francuskim? Dlaczego nie! Jak widzisz, z resztek ze świąt można wyczarować naprawdę wykwintne i nietuzinkowe dania.

Co zrobić z kapustą po świętach?

Wigilijna kapusta to taki przysmak, który trudno wyobrazić sobie w innej formie niż tradycyjna. Okazuje się jednak, że stanowi ona ciekawą bazę do rozmaitych potraw. Co można zrobić z kapustą po świętach? Np. dodać ją do tarty i podawać z czerwonym barszczem.

Inną opcją na wykorzystanie kapusty jest zrobienie pasztecików z ciasta francuskiego. Receptura jest banalnie prosta, zwłaszcza jeśli zdecydujesz się na zakup gotowego produktu. Jeśli natomiast za nim przepadasz, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować paszteciki w klasycznej wersji.

Co zrobić z ciastami po świętach?

Zastanawiasz się, co zrobić z ciastami po świętach? Jeśli zostało ci kilka porcji babki, biszkoptów czy herbatników, możesz wyczarować z nich pyszne bajaderki. Przepis na ten deser jest niezwykle prosty - wystarczy połączyć kawałki z kilkoma składnikami, a następnie uformować z nich kulki i obtoczyć wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami lub polewą czekoladową.

Kawałki ciast, zwłaszcza biszkoptów, doskonale nadają się do deserów w pucharkach. Możesz ułożyć je na ich dnie i kolejno dokładać pozostałe elementy, np. bitą śmietanę, bakalie i owoce. Jeśli masz ochotę na coś bardziej niebanalnego, przyrządź roladę truflową - poza głównym składnikiem przyda ci się gorzka i mleczna czekolada, śmietanka 30 proc. oraz serek mascarpone.

Resztki świąteczne - co zrobić z warzywami, owocami i pieczywem?

Trudno jest znaleźć inne tak uniwersalne składniki, jak warzywa i owoce. Wykorzystuje się je niemal do wszystkiego - przystawek, wytrawnych dań, a także deserów i koktajli. Te ostatnie dają zdecydowanie najwięcej możliwości - w końcu można wrzucić do blendera niemal wszystko, co znajduje się pod ręką.

Warzywa podkreślają smak każdego dania: pizzy, zapiekanek, makaronów, sałatek oraz naleśników. Co więcej, można dodać je do zupy lub przyrządzić z nich surówkę do obiadu. Warto połączyć je z pozostałymi resztkami po świętach, włączając w to mięsa oraz ryby. Wrzucając je wszystkie na patelnię, z pewnością uda ci stworzyć pyszne i sycące danie jednogarnkowe.

Lekko podeschnięte, a nawet czerstwe pieczywo również można bez problemu wykorzystać i to nie tylko do przygotowania bułki tartej. Namoczone bułeczki dodaj do kotletów mielonych, a z pokrojonych w kostkę kromek chleba wyczaruj grzanki do sałatki lub zupy krem. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, spróbuj zrealizować przepis na ribollitę, czyli włoską zupę z czerstwym chlebem.

Jak wykorzystać resztki świąteczne? Co zrobić z mięsem, kapustą, ciastem czy pieczywem, które zostaną ci po trzydniowej uczcie? Na szczęście nie musisz ich wyrzucać. Wystarczy, że trochę zaryzykujesz i dasz się ponieść wyobraźni. Jeśli brakuje ci pomysłów, z pewnością znajdziesz je w naszym serwisie. Zapraszamy!

1. Tymbaliki z karpia

 Tymbaliki z karpia Zobacz przepis

Tymbaliki z karpia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kanapka ze schabem

 Kanapka ze schabem Zobacz przepis

Kanapka ze schabem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kotlety mielone z karpia

 Kotlety mielone z karpia Zobacz przepis

Kotlety mielone z karpia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pierogi z pieczonym karpiem

 Pierogi z pieczonym karpiem Zobacz przepis

Pierogi z pieczonym karpiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zupa rybno-warzywna

 Zupa rybno-warzywna Zobacz przepis

Zupa rybno-warzywna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Tarta z kapustą i grzybami

 Tarta z kapustą i grzybami Zobacz przepis

Tarta z kapustą i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Bajaderki

 Bajaderki Zobacz przepis

Bajaderki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Ciasto drożdżowe z owocami z wigilijnego kompotu

 Ciasto drożdżowe z owocami z wigilijnego kompotu Zobacz przepis

Ciasto drożdżowe z owocami z wigilijnego kompotu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ciasto z owocami z kompotu wigilijnego

 Ciasto z owocami z kompotu wigilijnego Zobacz przepis

Ciasto z owocami z kompotu wigilijnego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0