Spis treści:
- Dojrzewająca wędlina – rodzaje
- Dojrzewająca wędlina – jakie ma właściwości?
- Jakie mięso jest najlepsze na dojrzewającą wędlinę?
- Jak zrobić dojrzewającą wędlinę w domu krok po kroku?
Włoskie wędliny dojrzewające świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska, będą również wyborne wraz ze świeżym pieczywem, np. bułką ciabattą lub jako dodatek do pizzy. Czy jednak dojrzewająca wędlina jest zdrowa? Jakiego mięsa użyć do jej przygotowania? W jaki sposób zrobić dojrzewającą wędlinę w domu? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.
Sprawdź także: Jakie mięso jest najlepsze na szaszłyki?

Dojrzewająca wędlina – rodzaje i opis
Wędliny dojrzewające to przysmak, który jest uwielbiany w szczególności przez Włochów i Hiszpanów. Sekretem ich wybornego smaku jest to, że nie znajdziesz w nich sztucznych wypełniaczy, mięsa oddzielanego mechanicznie, czy konserwantów. Takie szynki są wyprodukowane w stu procentach z mięsa. Do najpopularniejszych wędlin dojrzewających należą:
- Prosciutto crudo – surowa, podsuszana szynka zrobiona z udźca wieprzowego o delikatnym smaku. Suszenie tej oryginalnej włoskiej wędliny trwa około roku. Najpopularniejszym jej rodzajem jest szynka parmeńska, czyli Prosciutto crudo di Parma, którą możemy znaleźć np. na popularnej pizzy w towarzystwie rucoli, pomidorków koktajlowych oraz sera parmezan.
- Bresaola – długodojrzewająca szynka wołowa. Charakteryzuje ją ciemnoczerwony kolor oraz niska zawartość tłuszczu. Popularnymi przyprawami dodawanymi do bresaoli są kminek oraz kolendra. Na początku zanurza się ją w solance, gdzie spędza około dwóch tygodni, następnie szynka musi dojrzewać przez około 12 tygodni. Ten rodzaj wędliny produkuje się Lombardii. Często używa się jej do przygotowania włoskiej kanapki, czyli panini.
- Pancetta – to dojrzewający wędzony boczek pochodzący z Włoch. Przygotowuje się go w solance, następnie doprawiany jest pieprzem. Można spotkać go w makaronach oraz na pizzy.
- Szynka iberyjska – znana jako jamón ibérico, to jedna z najpopularniejszych hiszpańskich wędlin. Swój niezwykły smak zawdzięcza temu, że jest przygotowywana jedynie ze świń czystej rasy iberyjskiej, które karmione są żołędziami. Hiszpanie najczęściej podają ją pokrojoną w cienkie plasterki na talerzu.
- Szynka serrano – równie znana i lubiana szynka długodojrzewająca pochodząca z Hiszpanii. Produkowana jest z udźców wieprzowych z kością. Charakteryzuje ją niezwykła kruchość i aromat. Często jest dodawana do kanapek oraz sałat.
Dojrzewająca wędlina – jakie ma właściwości?
Szynki dojrzewające są nie tylko niezwykle smaczne, mają również właściwości, które pozytywnie wpływają na organizm. Dzięki temu, że są w pełni produkowane z mięsa, zawierają sporo białka, składników mineralnych, takich jak żelazo oraz witamin A, D, E, K oraz tych z grupy B.
Takie wędliny można również jeść na diecie. Dla przykładu szynka parmeńska zawiera około 30 kalorii w plastrze. Co więcej, spożywanie wędlin dojrzewających korzystnie wpływa na mięśniowo-szkieletowego oraz hormonalny.
Czy dojrzewająca wędlina jest zdrowa? Tak, przede wszystkim dzięki temu, że jest wyprodukowana ze stuprocentowego mięsa, bez zbędnych dodatków i ulepszaczy. Takie wędliny spożywane w umiarkowanej ilości, jak najbardziej mogą znaleźć się w codziennej diecie. Będą dużo lepszym wyborem od szynek, z długim składem, w których ilość mięsa może być wątpliwa.
Jakie mięso jest najlepsze na dojrzewającą wędlinę?
Większość wędlin dojrzewających przygotowywanych jest z udźców wieprzowych, niektóre gatunki na przykład wspominana wcześniej włoska bresaola, powstaje z mięsa wołowego. Jeśli jednak zamierzasz przygotować szynkę dojrzewającą we własnej kuchni, możesz skorzystać z mięsa wieprzowego z szynki, karkówki lub schabu.
Jak zrobić dojrzewającą wędlinę w domu krok po kroku?
Szynkę dojrzewającą można w prosty sposób przygotować w domu. Do przygotowania tego przepisu będziesz potrzebować: około kilograma szynki (warto by miała około 200 do 300 g więcej, ponieważ w trakcie przygotowani zmniejszy swoją obojętność), szklanki cukru, trzy czwarte szklanki soli, po jednej łyżce: papryki słodkiej, papryki wędzonej, suszonego czosnku, rozmarynu, tymianku, mielonej kolendry, jedną trzecią łyżeczki pieprzu czarnego.
Kawałek szynki należy umyć oraz dokładnie osuszyć. Mięso przełóż do miski, zasyp szklanką cukru i dokładnie w nim obtocz. Następnie miskę zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia odlej wodę, która uwolniła się z szynki, opłucz i osusz mięso. Do czystej miski przełóż szynkę, wsyp sól i dokładnie ją obtocz. Miskę tak jak dnia poprzedniego owiń folią, odstaw na 24 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu odlej wodę, wypłucz szynkę z soli oraz osusz ręcznikiem papierowy. Ponownie przełóż do suchej miski, zasyp mieszanką przypraw i dokładnie je wetrzyj w mięso.
Szynkę w przyprawach zawiń w pończochę, powieś ją do suszenia w przewiewnym miejscu. Powinna suszyć się około tygodnia w temperaturze pokojowej lub niższej. Po siedmiu dniach można wyjąć szynkę i pokroić ją w cienkie plastry. Smacznego!
Kto nie powinien jeść dojrzewających wędlin?
Chociaż szynka dojrzewająca należy do jednych ze zdrowych wędlin, nie każdy może cieszyć się jej smakiem. Warto ograniczyć ją, jeśli twój lekarz zalecił ci zmniejszenie ilości soli w diecie. Ostrożnie powinny podchodzić do niej osoby, u których zdiagnozowano nadciśnienie tętnicze, problemy z serce lub nerkami. Wędlin dojrzewających nie powinny spożywać również kobiety w ciąży.
Sprawdź, jakie przepisy z wędlinami w roli głównej przygotowali nasi użytkownicy.
1. Prosciutto z melonem

Prosciutto z melonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Caprese zawijane w prosciutto

Caprese zawijane w prosciutto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Sałatka z mozzarellą i szynką dojrzewającą

Sałatka z mozzarellą i szynką dojrzewającą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Sałatka z winogronami i prosciutto

Sałatka z winogronami i prosciutto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Domowa szynka dojrzewająca

Domowa szynka dojrzewająca / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Koperkowe risotto z ricottą, cukinią i prosciutto

Koperkowe risotto z ricottą, cukinią i prosciutto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Pizza z rukolą i prosciutto

Pizza z rukolą i prosciutto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Pieczarki nadziewane serem feta i szynką długo dojrzewającą

Pieczarki nadziewane serem feta i szynką długo dojrzewającą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Pizza z grilla z camembert i szynką dojrzewającą

Pizza z grilla z camembert i szynką dojrzewającą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Kurczak z ricottą i szynką dojrzewającą

Kurczak z ricottą i szynką dojrzewającą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Szynka dojrzewająca, prosty sposób na pyszną wędlinę

Szynka dojrzewająca, prosty sposób na pyszną wędlinę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Dojrzewająca polędwiczka z sarniny

Dojrzewająca polędwiczka z sarniny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jakie właściwości ma wywar z łupin cebuli? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »