Jak z najlepszej włoskiej wędzarni. Zrób domową dojrzewającą wędlinę

Uwielbiasz włoskie wędliny? W restauracji zawsze zamawiasz pizzę z pyszną, dojrzewającą szynką? Jeśli tak, koniecznie przygotuj ją we własnej kuchni. Wystarczy dobrej jakości mięso oraz kilka aromatycznych przypraw. Sprawdź, jakie właściwości odżywcze mają włoskie szynki oraz jak zrobić dojrzewającą wędlinę w domu krok po kroku.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Włoskie wędliny dojrzewające świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska, będą również  wyborne wraz ze świeżym pieczywem, np. bułką ciabattą lub jako dodatek do pizzy. Czy jednak dojrzewająca wędlina jest zdrowa? Jakiego mięsa użyć do jej przygotowania? W jaki sposób zrobić dojrzewającą wędlinę w domu? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Sprawdź także: Jakie mięso jest najlepsze na szaszłyki?

Dojrzewająca wędlina – rodzaje i opis

Wędliny dojrzewające to przysmak, który jest uwielbiany w szczególności przez Włochów i Hiszpanów. Sekretem ich wybornego smaku jest to, że nie znajdziesz w nich sztucznych wypełniaczy, mięsa oddzielanego mechanicznie, czy konserwantów. Takie szynki są wyprodukowane w stu procentach z mięsa. Do najpopularniejszych wędlin dojrzewających należą:

  • Prosciutto crudo – surowa, podsuszana szynka zrobiona z udźca wieprzowego o delikatnym smaku. Suszenie tej oryginalnej włoskiej wędliny trwa około roku. Najpopularniejszym jej rodzajem jest szynka parmeńska, czyli Prosciutto crudo di Parma, którą możemy znaleźć np. na popularnej pizzy w towarzystwie rucoli, pomidorków koktajlowych oraz sera parmezan.
  • Bresaola – długodojrzewająca szynka wołowa. Charakteryzuje ją ciemnoczerwony kolor oraz niska zawartość tłuszczu. Popularnymi przyprawami dodawanymi do bresaoli są kminek oraz kolendra. Na początku zanurza się ją w solance, gdzie spędza około dwóch tygodni, następnie szynka musi dojrzewać przez około 12 tygodni. Ten rodzaj wędliny produkuje się Lombardii. Często używa się jej do przygotowania włoskiej kanapki, czyli panini.
  • Pancetta – to dojrzewający wędzony boczek pochodzący z Włoch. Przygotowuje się go w solance, następnie doprawiany jest pieprzem. Można spotkać go w makaronach oraz na pizzy.
  • Szynka iberyjska – znana jako jamón ibérico, to jedna z najpopularniejszych hiszpańskich wędlin. Swój niezwykły smak zawdzięcza temu, że jest przygotowywana jedynie ze świń czystej rasy iberyjskiej, które karmione są żołędziami. Hiszpanie najczęściej podają ją pokrojoną w cienkie plasterki na talerzu.
  • Szynka serrano – równie znana i lubiana szynka długodojrzewająca pochodząca z Hiszpanii. Produkowana jest z udźców wieprzowych z kością. Charakteryzuje ją niezwykła kruchość i aromat. Często jest dodawana do kanapek oraz sałat.

Dojrzewająca wędlina – jakie ma właściwości?

Szynki dojrzewające są nie tylko niezwykle smaczne, mają również właściwości, które pozytywnie wpływają na organizm. Dzięki temu, że są w pełni produkowane z mięsa, zawierają sporo białka, składników mineralnych, takich jak żelazo oraz witamin A, D, E, K oraz tych z grupy B.

Takie wędliny można również jeść na diecie. Dla przykładu szynka parmeńska zawiera około 30 kalorii w plastrze. Co więcej, spożywanie wędlin dojrzewających korzystnie wpływa na mięśniowo-szkieletowego oraz hormonalny.

Czy dojrzewająca wędlina jest zdrowa? Tak, przede wszystkim dzięki temu, że jest wyprodukowana ze stuprocentowego mięsa, bez zbędnych dodatków i ulepszaczy. Takie wędliny spożywane w umiarkowanej ilości, jak najbardziej mogą znaleźć się w codziennej diecie. Będą dużo lepszym wyborem od szynek, z długim składem, w których ilość mięsa może być wątpliwa.

Jakie mięso jest najlepsze na dojrzewającą wędlinę?

Większość wędlin dojrzewających przygotowywanych jest z udźców wieprzowych, niektóre gatunki na przykład wspominana wcześniej włoska bresaola, powstaje z mięsa wołowego. Jeśli jednak zamierzasz przygotować szynkę dojrzewającą we własnej kuchni, możesz skorzystać z mięsa wieprzowego z szynki, karkówki lub schabu.

Jak zrobić dojrzewającą wędlinę w domu krok po kroku?

Szynkę dojrzewającą można w prosty sposób przygotować w domu. Do przygotowania tego przepisu będziesz potrzebować: około kilograma szynki (warto by miała około 200 do 300 g więcej, ponieważ w trakcie przygotowani zmniejszy swoją obojętność), szklanki cukru, trzy czwarte szklanki soli, po jednej łyżce: papryki słodkiej, papryki wędzonej, suszonego czosnku, rozmarynu, tymianku, mielonej kolendry, jedną trzecią łyżeczki pieprzu czarnego.

Kawałek szynki należy umyć oraz dokładnie osuszyć. Mięso przełóż do miski, zasyp szklanką cukru i dokładnie w nim obtocz. Następnie miskę zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 24 godziny.

Następnego dnia odlej wodę, która uwolniła się z szynki, opłucz i osusz mięso. Do czystej miski przełóż szynkę, wsyp sól i dokładnie ją obtocz. Miskę tak jak dnia poprzedniego owiń folią, odstaw na 24 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu odlej wodę, wypłucz szynkę z soli oraz osusz ręcznikiem papierowy. Ponownie przełóż do suchej miski, zasyp mieszanką przypraw i dokładnie je wetrzyj w mięso.

Szynkę w przyprawach zawiń w pończochę, powieś ją do suszenia w przewiewnym miejscu. Powinna suszyć się około tygodnia w temperaturze pokojowej lub niższej. Po siedmiu dniach można wyjąć szynkę i pokroić ją w cienkie plastry. Smacznego!

Kto nie powinien jeść dojrzewających wędlin?

Chociaż szynka dojrzewająca należy do jednych ze zdrowych wędlin, nie każdy może cieszyć się jej smakiem. Warto ograniczyć ją, jeśli twój lekarz zalecił ci zmniejszenie ilości soli w diecie. Ostrożnie powinny podchodzić do niej osoby, u których zdiagnozowano nadciśnienie tętnicze, problemy z serce lub nerkami. Wędlin dojrzewających nie powinny spożywać również kobiety w ciąży.

Sprawdź, jakie przepisy z wędlinami w roli głównej przygotowali nasi użytkownicy.

 

1. Prosciutto z melonem

 Prosciutto z melonem Zobacz przepis

Prosciutto z melonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Caprese zawijane w prosciutto

 Caprese zawijane w prosciutto Zobacz przepis

Caprese zawijane w prosciutto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sałatka z mozzarellą i szynką dojrzewającą

 Sałatka z mozzarellą i szynką dojrzewającą Zobacz przepis

Sałatka z mozzarellą i szynką dojrzewającą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sałatka z winogronami i prosciutto

 Sałatka z winogronami i prosciutto Zobacz przepis

Sałatka z winogronami i prosciutto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Domowa szynka dojrzewająca

 Domowa szynka dojrzewająca Zobacz przepis

Domowa szynka dojrzewająca / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Koperkowe risotto z ricottą, cukinią i prosciutto

 Koperkowe risotto z ricottą, cukinią i prosciutto Zobacz przepis

Koperkowe risotto z ricottą, cukinią i prosciutto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Szynka dojrzewająca

 Szynka dojrzewająca Zobacz przepis

Szynka dojrzewająca / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pizza z rukolą i prosciutto

 Pizza z rukolą i prosciutto Zobacz przepis

Pizza z rukolą i prosciutto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pieczarki nadziewane serem feta i szynką długo dojrzewającą

 Pieczarki nadziewane serem feta i szynką długo dojrzewającą Zobacz przepis

Pieczarki nadziewane serem feta i szynką długo dojrzewającą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Pizza z grilla z camembert i szynką dojrzewającą

 Pizza z grilla z camembert i szynką dojrzewającą Zobacz przepis

Pizza z grilla z camembert i szynką dojrzewającą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Kurczak z ricottą i szynką dojrzewającą

 Kurczak z ricottą i szynką dojrzewającą Zobacz przepis

Kurczak z ricottą i szynką dojrzewającą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Szynka dojrzewająca, prosty sposób na pyszną wędlinę

 Szynka dojrzewająca, prosty sposób na pyszną wędlinę Zobacz przepis

Szynka dojrzewająca, prosty sposób na pyszną wędlinę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Dojrzewająca polędwiczka z sarniny

 Dojrzewająca polędwiczka z sarniny Zobacz przepis

Dojrzewająca polędwiczka z sarniny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jakie właściwości ma wywar z łupin cebuli? » 

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Rosół kolagenowy

Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...

Odsłon: 311

30 min
2
Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 112

30 min
4
60 min
15
Przekąski Proste i szybkie zapiekanki

Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam

Odsłon: 172

15 min
15
Dania główne Potrawka z indyka

Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...

Odsłon: 595

15 min
17

Polecane artykuły

Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

0
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4