Fot. 123RF/Picsel
Zabielanie zupy - z pozoru banalne zadanie, ale osobom, które robią to po raz pierwszy, może przysporzyć niemałych problemów. Jak zrobić to we właściwy sposób? Sekret tkwi w hartowaniu, czyli odpowiednim połączeniu zupy ze śmietaną lub jej zamiennikiem. Najlepiej wykorzystać do tego celu osobne naczynie, w którym umieścimy kilka łyżek wazowych gorącego wywaru i cały czas mieszając, będziemy do niego stopniowo dodawać po łyżce np. śmietany. Dopiero po wykonaniu tego kroku możemy stopniowo przelewać zahartowany płyn do garnka, nie zapominając przy tym o ciągłym mieszaniu.
Miejcie na uwadze, aby pod żadnym pozorem nie wlewać gęstej śmietany lub jej zamiennika wprost do gorącej zupy. Taki zabieg sprawi, że danie się zwarzy i będzie wyglądało mało apetycznie. Tego typu operację możecie wykonać, dysponując np.: śmietanką 30% lub mlekiem.
Co zrobić w przypadku zwarzenia?
Jeśli chcemy uratować naszą zupę, możemy skorzystać z dwóch rozwiązań. Pierwszym z nich jest przecedzenie całej zupy przez bardzo gęste sito, które umożliwi zatrzymanie wszystkich gródek, pozwalając przy tym na wydobycie esencjonalnego wywaru. Drugim nieco szybszym sposobem jest zblendowanie składników i zamienienie ugotowanej zupy na pyszny krem.
Czym zastąpić śmietanę w zupie?
Śmietana to z pewnością najbardziej popularny, ale niejedyny składnik pozwalający na zabielenie zupy. Alternatywą może być mleko, jogurt naturalny, kefir lub serek śmietankowy czy mascarpone. Decydując się na jeden z tych zamienników, należy zwrócić uwagę na jego smak oraz gęstość, które mogą wpłynąć na finalny odbiór całego dania podczas jedzenia. Kefir ze względu na swoją kwaskowatość najlepiej sprawdzi się jako dodatek do zup owocowych lub chłodników. Wybierając mleko, musimy liczyć się z faktem, że składnik ten oprócz koloru w żaden sposób nie wpłynie na zagęszczenie zupy. W przypadku serków trzeba zwrócić większą uwagę na połączenie składników. Przed hartowaniem warto wymieszać je z łyżką jogurtu naturalnego lub śmietany. Takie zupy z pewnością będą bardziej kremowe i wyraziste.
Oprócz nabiału pochodzenia zwierzęcego można skorzystać również z jej wegańskich odpowiedników, tj.: mleczko kokosowe lub śmietanka roślina, które znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością oraz większych marketach. Takie zamienniki pozwolą nam na przygotowanie smacznego dania dla osób nietolerujących laktozy lub zwolenników diety roślinnej.
Najsmaczniejsze przepisy
Jeśli nie macie pomysłu na przygotowanie smacznej zabielanej zupy lub po prostu szukacie ciekawej inspiracji, zajrzyjcie do przepisów naszych użytkowników.
Fot. Awit na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
2. Grzybowa z gąsek na solance
Fot. Agafia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Ewa_gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
4. Kalafiorowa zabielana mlekiem kokosowym
Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
5. Zabielana z ziemniakami i pęczakiem
Fot. Marianna1289 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Insignificant na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
7. Pomidorowa zabielana mlekiem kokosowym
Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
10. Zupa z rzodkiewek z ziemniakami
Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
11. Zupa z batata, cukinii i pietruszki
Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
12. Zupa z fasolki szparagowej z kurczakiem
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
13. Krem z cukinii z serkiem mascarpone
Fot. Szpileczkiibabeczkiblog na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Agnes72 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj