Najlepsze przepisy na ogórki

Jak zabielić zupę?

Lubicie smak zabielanej zupy, ale przeszkadzają wam grudki śmietany pływające na talerzu? Co zrobić, aby temu zapobiec oraz czym można zastąpić śmietanę w przygotowywanym daniu?

Fot. 123RF/Picsel

Zabielanie zupy - z pozoru banalne zadanie, ale osobom, które robią to po raz pierwszy, może przysporzyć niemałych problemów. Jak zrobić to we właściwy sposób? Sekret tkwi w hartowaniu, czyli odpowiednim połączeniu zupy ze śmietaną lub jej zamiennikiem. Najlepiej wykorzystać do tego celu osobne naczynie, w którym umieścimy kilka łyżek wazowych gorącego wywaru i cały czas mieszając, będziemy do niego stopniowo dodawać po łyżce np. śmietany. Dopiero po wykonaniu tego kroku możemy stopniowo przelewać zahartowany płyn do garnka, nie zapominając przy tym o ciągłym mieszaniu.

Miejcie na uwadze, aby pod żadnym pozorem nie wlewać gęstej śmietany lub jej zamiennika wprost do gorącej zupy. Taki zabieg sprawi, że danie się zwarzy i będzie wyglądało mało apetycznie. Tego typu operację możecie wykonać, dysponując np.: śmietanką 30% lub mlekiem.

Co zrobić w przypadku zwarzenia?

Jeśli chcemy uratować naszą zupę, możemy skorzystać z dwóch rozwiązań. Pierwszym z nich jest przecedzenie całej zupy przez bardzo gęste sito, które umożliwi zatrzymanie wszystkich gródek, pozwalając przy tym na wydobycie esencjonalnego wywaru. Drugim nieco szybszym sposobem jest zblendowanie składników i zamienienie ugotowanej zupy na pyszny krem.

Reklama

Czym zastąpić śmietanę w zupie?

Śmietana to z pewnością najbardziej popularny, ale niejedyny składnik pozwalający na zabielenie zupy. Alternatywą może być mleko, jogurt naturalny, kefir lub serek śmietankowy czy mascarpone. Decydując się na jeden z tych zamienników, należy zwrócić uwagę na jego smak oraz gęstość, które mogą wpłynąć na finalny odbiór całego dania podczas jedzenia. Kefir ze względu na swoją kwaskowatość najlepiej sprawdzi się jako dodatek do zup owocowych lub chłodników. Wybierając mleko, musimy liczyć się z faktem, że składnik ten oprócz koloru w żaden sposób nie wpłynie na zagęszczenie zupy. W przypadku serków trzeba zwrócić większą uwagę na połączenie składników. Przed hartowaniem warto wymieszać je z łyżką jogurtu naturalnego lub śmietany. Takie zupy z pewnością będą bardziej kremowe i wyraziste.
Oprócz nabiału pochodzenia zwierzęcego można skorzystać również z jej wegańskich odpowiedników, tj.: mleczko kokosowe lub śmietanka roślina, które znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością oraz większych marketach. Takie zamienniki pozwolą nam na przygotowanie smacznego dania dla osób nietolerujących laktozy lub zwolenników diety roślinnej.

Najsmaczniejsze przepisy

Jeśli nie macie pomysłu na przygotowanie smacznej zabielanej zupy lub po prostu szukacie ciekawej inspiracji, zajrzyjcie do przepisów naszych użytkowników.

 

1. Zupa z serków topionych

Fot. Awit na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

2. Grzybowa z gąsek na solance

Fot. Agafia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

3. Zupa orzechowa

Fot. Ewa_gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

4. Kalafiorowa zabielana mlekiem kokosowym

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

5. Zabielana z ziemniakami i pęczakiem

Fot. Marianna1289 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


6. Zupa brokułowo-serowa

Fot. Insignificant na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

7. Pomidorowa zabielana mlekiem kokosowym

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

8. Zupa klopsowa

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

9. Krupnik polski bez mięsa

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


10. Zupa z rzodkiewek z ziemniakami

Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

11. Zupa z batata, cukinii i pietruszki

Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

12. Zupa z fasolki szparagowej z kurczakiem

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

13. Krem z cukinii z serkiem mascarpone

Fot. Szpileczkiibabeczkiblog na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

14. Chłodnik z buraków

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

15. Owocowa z wiśni

Fot. Agnes72 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1

Przepis dnia

Desery Torcik truskawkowo-migdałowy

Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...

Odsłon: 986

>60 min
12

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

9
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9