Jak zrobić chleb bez drożdży?

Co zrobić, gdy w sklepach nie ma drożdży, a ty chcesz upiec domowy chleb? Jest na to kilka sposobów.

Fot. 123RF/Picsel

W ostatnim czasie coraz więcej osób decyduje się na samodzielne przygotowanie pieczywa. W końcu nic tak nie poprawia samopoczucie, jak zapach domowego chleba, który dopiero co opuścił piekarnik. Niestety, wielu z was sygnalizuje, że w z tego powodu w sklepach zaczęło brakować drożdży. Jak sobie z tym poradzić?

Jaki chleb jest najzdrowszy?

Większość Polaków najczęściej sięga po jasny chleb pszenny. Posiada on niewiele błonnika, przez co, jedzony w nadmiarze, może tuczyć. Warto jednak zaznaczyć, że jest lekkostrawny i dlatego doskonale nadaje się dla rekonwalescentów lub osób, cierpiących na choroby układu pokarmowego. W naszych piekarniach znajdziemy również chleby mieszane, które w swym składzie zawierają zarówno mąkę pszenną jak i żytnią. Ten rodzaj pieczywa jest zdecydowanie zdrowszy, gdyż zawiera więcej błonnika, minerałów oraz witamin.

Zdecydowanie najzdrowsze jest pieczywo żytnie razowe, powstające z pełnego ziarna. Znajdziemy w nim moc substancji odżywczych oraz błonnika, które doskonale wpływają na nasz organizm. Do swojej diety powinny włączyć je osoby zagrożone chorobami serca i układu krążenia oraz te, które starają się zrzucić zbędne kilogramy. Pamiętajmy jednak, aby nie jeść wyłącznie takiego pieczywa, gdyż zawarte w nim fityniany mogą ograniczać przyswajanie niektórych składników odżywczych. W związku z tym, warto od czasu do czasu zjeść kromkę jasnego pieczywa, nawet jeśli jest ono mniej zdrowe niż jego ciemna wersja.

 

 

Czym zastąpić drożdże?

Najpopularniejszą alternatywą dla drożdży jest tradycyjny zakwas. Jego przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, ale efekty są rewelacyjne. Zakwas ma tę właściwość, żę im jest starszy, tym lepszy chleb z niego upieczemy. Właśnie dlatego warto zdobyć chociaż trochę wiekowego zakwasu, który wykorzystamy jako starter. Czasem warto uśmiechnąć się w tej sprawie do lokalnych piekarzy - niektórzy przekazują go sobie z pokolenia na pokolenie. Taki zakwas to prawdziwy skarb. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić go samodzielnie od podstaw. To prostsze niż myślisz.

Świetną alternatywą dla drożdży jest także soda. To właśnie ją wykorzystuje się do zrobienia tradycyjnego irlandzkiego pieczywa. Należy jednak pamiętać, że soda zacznie spulchniać nasze ciasto dopiero, gdy dodamy do niego coś kwaśnego. W tym wypadku świetnie sprawdzi się kefir, maślanka lub jogurt.

Jednym z najpopularniejszych zamienników drożdży jest proszek do pieczenia, który bez większego trudu powinniśmy znaleźć w niemal każdym sklepie spożywczym. W czasie pieczenia wydziela się z niego dwutlenek węgla, dzięki czemu wszystkie wypieki pięknie wyrastają i stają się bardzo puszyste. Należy jednak uważać,aby nie przesadzić z jego ilością, gdyż wówczas pieczywo zyska nieprzyjemny posmak.

Miłośnicy starych receptur z pewnością wiedzą również, że do spulchnienia ciast mogą wykorzystać zapomniany amoniak. Raczej rzadko bywa on wykorzystywany do produkcji pieczywa, gdyż pozostawia specyficzny zapach. Za to idealnie sprawdzi się w przy wypieku ciasteczek.

Jak zrobić chleb bez drożdży?

Jeśli chcesz zrobić chleb bez drożdży, zacznij od zaopatrzenia się w odpowiedni przepis. Tylko w ten sposób zyskasz pewność, że nie zamrnujesz składników. Na szczęście nasi użytkownicy podzielili się z nami wieloma recepturami na pieczywo, do którego przygotowanie nie będziesz potrzebować nawet grama drożdży. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Zakwas żytni na chleb

Fot. Agusiowesmakolyki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

2. Szybkie bułeczki śniadaniowe bez drożdży

Fot. Tasty-and-fit na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

3. Chleb gryczany bez mąki i drożdży

Fot. DziablicaWKuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Chleb samo ziarno

Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Bułki jogurtowe

Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Bułki wiejskie bez drożdży

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Chleb mleczny na zakwasie

Fot. Kibi87 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Chleb bez mąki i drożdży

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Chleb na bazie jogurtu i płatków

Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Chleb irlandzki

Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

11. Chleb na sodzie

Fot. Krystynka108 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

12. Chleb żytni na zakwasie

Fot. SlodkiBlog na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Golonko wieprzowe wolno gotowane

Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...

Odsłon: 310

15 min
10
Zupy Krupnik na golonce wieprzowej

Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...

Odsłon: 174

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

1
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11