Jak zrobić dobre purée? Kilka sposobów na pyszny dodatek do dań!

Purée to dodatek do dań, który większość osób kojarzy z ziemniakami. Okazuje się jednak, że przysmak ten można z powodzeniem przygotować również przy pomocy innych warzyw. Jak zrobić dobre purée z różnych składników i sprawić, aby było wyśmienicie kremowe?

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Purée w klasycznej wersji przygotowywane jest z ziemniaków – w tym wydaniu stanowi doskonałe uzupełnienie dań mięsnych w towarzystwie świeżych, wiosennych sałatek. Jednak kremowy dodatek do potraw można z powodzeniem wyczarować z innych warzyw. Na jakie produkty postawić, przygotowując purée? Co dodać, żeby było kremowe i jakich przypraw użyć, aby uzyskać wyjątkowy smak?

Idealne purée ziemniaczane 

Idealne purée ziemniaczane sprawdzi się w przypadku prawdziwych fanów klasyki. Jak je przyrządzić, żeby zachwyciło twoich gości swoim smakiem i teksturą? To nic trudnego! Zdradzimy ci kilka cennych wskazówek, które ułatwią przyrządzenie tego pysznego dodatku.

Jeszcze przed rozpoczęciem zastanów się, jakie ziemniaki wybrać na purée - to będzie miało wpływ na smak dania, ale również na to, jak prosto będzie je przygotować. Polecimy ziemniaki typu B lub C, najlepiej odmiany mączyste. Zawierają one więcej skrobi, która spowoduje, że po ugotowaniu kartofle łatwiej się rozgniotą.  

Po wybraniu odpowiedniego rodzaju ziemniaków zabierz się za ich przyrządzanie. Jak zrobić purée z ziemniaków krok po kroku? To wcale nie jest trudne! Obierz ziemniaki i pokrój je na mniejsze części. Gotuj składnik w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedź go i umieść w szklanym naczyniu. Rozgniataj ziemniaki przy użyciu praski, miksera lub tłuczka. Podgrzej mleko w garnku obok, uzupełniając je o sól i pieprz. Połącz mleko razem z warzywami i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Gotowe! 

Do czego pasuje purée z ziemniaków? Zarówno jako dodatek do mięs (tradycyjnego schabowego, mielonych czy drobiu), jak i np. w towarzystwie jajka sadzonego lub grillowanych warzyw. To jedna z najbardziej uniwersalnych przekąsek. 

Zobacz: Pasta z zielonego groszku

Z czego zrobić purée? 

Purée wydaje się przekąską zarezerwowaną dla ziemniaków. Jednak nic bardziej mylnego! Z czego zrobić purée? Poniżej przedstawiamy kilka interesujących opcji, które przyjdą ci z pomocą zawsze wtedy, gdy zabraknie ci pomysłu na zdrowy obiad! 

Purée z batata 

Bataty to słodka wersja ziemniaków, która obfituje w witaminy i mikroelementy. Dzięki swojemu lekko słodkiemu posmakowi wyśmienicie nadadzą się do dań na bazie wołowiny. Aby przygotować najprostszą wersję purée z batata, ugotuj warzywa do miękkości i postępuj z nimi dokładnie tak, jak z ziemniakami. Jeśli nie masz wystarczająco siły, aby je dokładnie rozgnieść, możesz posłużyć się blenderem. Bataty należy połączyć z czerwoną papryką, masłem, gałką muszkatołową oraz solą. Zwieńczeniem dania będzie posypka ze świeżego tymianku. 

Purée z kalafiora 

Purée z kalafiora to świetna opcja dla osób, które uwielbiają eksperymenty kulinarne. Kalafior ma bardzo delikatny smak, dzięki czemu łatwo wchłania aromat dodawanych przypraw. Aby wyczarować idealnie gładką przekąskę, włóż warzywo do garnka, zalej je bulionem i gotuj przez około 12 minut. Następnie odcedź kalafiora i rozgnieć lub zmiksuj na gładką masę. Tak przygotowane purée jest gotowe do połączenia z twoimi ulubionymi ziołami. Na końcu wymieszaj je ze śmietaną, aby nadać mu jeszcze bardziej kremową konsystencję. 

Purée z selera 

Purée z selera to rzadziej spotykana wersja potrawy, która nie ustępuje smakiem bardziej klasycznym wariantom. Seler zaserwowany w tej formie to doskonały sposób, aby przemycić nieco witamin do dań twoich pociech. Jeśli masz ochotę podać przekąskę w tej odsłonie, obierz przestudzone selery i umieść je w malakserze, a następnie dodaj do nich pieczoną gruszkę bez skórki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cebulę. Kropką nad i będzie kropla śmietany, sól oraz tymianek. Zmiksuj wszystkie produkty na gładką masę i podawaj na ciepło. 

Purée z marchwi 

Entuzjaści warzyw korzennych z pewnością zainteresują się prostym przepisem na purée z marchwi. Receptura wymaga obrania, umycia i ugotowania warzyw w osolonej wodzie. Następnie wystarczy umieścić składniki w czaszy blendera i zmiksować z wybranymi przyprawami – my polecamy miks pieprzu, soli, słodkiej papryki oraz gałki muszkatołowej. Po dodaniu ziół ponownie zmiksuj purée. Gotowe! 

Purée z pietruszki 

Purée z pietruszki charakteryzuje się delikatnym smakiem. Można je serwować na bazie samej pietruszki lub wzbogacić o ziemniaki. Aby wykonać ten ostatni wariant, należy ugotować warzywa do miękkości, a następnie zblendować z dodatkiem śmietany. Jak doprawić przekąskę, aby wydobyć z niej to, co najlepsze? Szczypta soli w zupełności wystarczy. Na końcu całość warto posypać sowitą ilością świeżej natki pietruszki. Purée serwuj z odrobiną oliwy z oliwek.  

Purée z zielonego groszku 

Purée z zielonego groszku można z powodzeniem wykonać przy pomocy mrożonego produktu. Rozmroź groszek, a następnie podsmaż go na maśle z czosnkiem i oliwą z oliwek. Nie przykrywaj patelni, ponieważ warzywo może stracić swój intensywny zielony kolor. Przełóż zawartość patelni do blendera i zmiksuj ze świeżą kolendrą. Nie jesteś w stanie uzyskać pożądanej tekstury? W takim razie dolej kilka łyżek wrzątku do purée.

Sprawdź także: 5 zapomnianych dań z ziemniaków

Idealne purée – jakie przyprawy dodać? 

Kremowa konsystencja oraz delikatny charakter warzyw, z których zazwyczaj przyrządza się purée, sprawiają, że potrawa łatwo wchłania aromat przypraw. Wśród najbardziej klasycznych ziół, które wzbogacą jej smak, warto wymienić kolendrę, tymianek, gałkę muszkatołową oraz pieprz i sól. 

Gustujesz w aromatach orientu? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować orientalne purée. Jakie przyprawy dodać do warzywnej bazy, aby zaskoczyć fanów bliskowschodnich dań? W takim wypadku postaw na słodką paprykę, cynamon, kminek, cukier, cząber, pieprz ziołowy, imbir lub ziele angielskie.

Idealne purée – co dodać, żeby było kremowe? 

Jak zaserwować jedwabiście gładkie purée? Co dodać, żeby było kremowe i rozpływało się w ustach? Jest na to przynajmniej kilka sposobów. Podstawową zasadą jest dobre zblendowanie składników. Pamiętaj o tym, że po dodaniu przypraw i ziół purée wymaga dodatkowej obróbki mechanicznej. Druga runda w blenderze pomaga uzyskać docelową konsystencję i sprawia, że potrawa dokładnie przechodzi wszystkimi smakami. 

Innym sposobem na osiągnięcie wyjątkowo gładkiej tekstury jest uwzględnienie w przepisie masła, jogurtu lub śmietany. Składniki te najlepiej dodawać już po pierwszym roztłuczeniu warzyw. Rób to stopniowo – jeśli przesadzisz, przekąska może nabrać mdłego posmaku. Stawiaj na produkty dobrej jakości, o wysokiej zawartości dobrych tłuszczów i bez dodatków zbędnych wypełniaczy. Nie dysponujesz powyższymi artykułami? Na pomoc przyjdzie ci tłuste mleko! 

Nie masz pod ręką produktów nabiałowych? W takim razie wykorzystaj wrzątek, w którym gotowałeś warzywa – to właśnie z tego powodu warto wstrzymać się z wylewaniem zawartości garnka zaraz po obróbce termicznej. Dodanie wrzątku to jeden z najprostszych sposobów na osiągnięcie idealnie gładkiej konsystencji purée.  

Jesteś na diecie wegańskiej i nie chcesz dodawać do purée składników pochodzenia zwierzęcego? W tym wypadku możesz postawić na jogurt lub mleko roślinne. Najlepszym wyborem będzie przygotowanie składników własnoręcznie, jednak te sklepowe również sprawdzą się w sytuacjach podbramkowych – jogurt kokosowy na przykład to wyśmienite uzupełnienie purée z kalafiora. 

1. Purée ziemniaczane

 Purée ziemniaczane Zobacz przepis

Jak zrobić kremowe purée ziemniaczane? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kremowe purée ziemniaczane

 Kremowe purée ziemniaczane Zobacz przepis

Jak zrobić idealne purée ziemniaczane? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Purée ziemniaczane z pomidorami

 Purée ziemniaczane z pomidorami Zobacz przepis

Purée ziemniaczane z pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Purée ziemniaczane z musztardą francuską

 Purée ziemniaczane z musztardą francuską Zobacz przepis

Purée ziemniaczane z musztardą francuską / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Purée z dyni

 Purée z dyni Zobacz przepis

Jak zrobić purée z dyni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Purée z kalafiora

 Purée z kalafiora Zobacz przepis

Jak zrobić purée z kalafiora? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Purée z batatów

 Purée z batatów Zobacz przepis

Jak zrobić purée z batatów? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Purée z pietruszki

 Purée z pietruszki Zobacz przepis

Jak zrobić purée z pietruszki? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Purée z kalafiora

 Purée z kalafiora Zobacz przepis

Purée z kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Jakie właściwości ma mleko skondensowane? Jak je zrobić? »

Poziom sodu pozwoli określić, jak agresywny jest guz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 103

60 min
2
15 min
7
15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1