Jak zrobić domek z piernika? Proste dekoracje świąteczne krok po kroku

Wcale nie musisz wydawać dużo pieniędzy na zimowe dekoracje domowe. Wystarczy, że kupisz kilka produktów spożywczych i zaprosisz bliskich do pomocy w kuchni. Wspólnie przygotujcie jadalne ozdoby świąteczne. Dowiedz się, jak zrobić domek z piernika, słodkie zawieszki na choinkę lub aromatyczne suszone pomarańcze.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jak przygotować jadalne ozdoby świąteczne? To naprawdę nic trudnego. Możesz postawić na najprostsze dekoracje albo przygotować domek z piernika. Ten kojarzy się większości z bajką o Babie Jadze. Jaś i Małgosia zachwyceni wyglądem chatki, niestety zostali w niej uwięzieni. W grudniu możesz jednak ze swoimi najbliższymi odczarować negatywny wydźwięk baśni, przygotowując piękny świąteczny domek z piernika

Sprawdź także: Domowa przyprawa piernikowa. Zdrowsza i tańsza niż w sklepie

Jak zrobić domek z piernika?

Jeśli boisz się, że nie masz odpowiednich umiejętności, z instrukcją smaker.pl na pewno sobie poradzisz. Krok po kroku postępuj dokładnie według etapów przepisu na domek z piernika.

1. Na początku przygotuj niezbędne produkty, czyli:

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 250 g płynnego miodu,
  • 250 g brązowego cukru,
  • 100 g masła 82%,
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika,
  • łyżka kakao ciemnego,
  • łyżka sody oczyszczonej,
  • 1 jajko (w rozmiarze L).

Składniki na lukier:

  • 1 białko,
  • ok. 2 szklanki cukru pudru.

Dodatkowo:

  • Słodycze do ozdobienia domku.

2. Zabierz się za robienie ciasta piernikowego, koniecznie w wieczór przed dniem, w którym chcesz zaprezentować domek z piernika. W pierwszej kolejności miód, cukier i masło przełóż do garnka i powoli podgrzewaj. Pamiętaj, aby cały czas mieszać miksturę, do połączenia się składników. Następnie odstaw do przestygnięcia. 

W międzyczasie w osobnej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, kakao i przyprawę korzenną. Sodę oczyszczoną rozpuść w dwóch łyżkach wody i dodaj do miski. Wymieszaj do połączenia się składników. Gdy pierwsza mikstura ostygnie, wmieszaj w nią jajko. Następnie przełóż całość do miski z suchymi składnikami i zagnieć ciasto na jednolitą masę. Uformuj z niego kulę i owiń ją folią spożywczą. Wstaw do lodówki na całą noc. 

Następnie przygotuj szablony domku, najlepiej z twardego kartonu. Wytnij:

  • prostokąt o wymiarze 12x14 cm (podłoga domku),
  • dwa prostokąty o wymiarach 12x5 cm (ściany boczne),
  • cztery prostokąty o wymiarach 16x14 cm. Dwa z nich posłużą jako dach oraz dwa kolejne jako przednia i tylna ściana domu. W tych prostokątach, które posłużą za ściany domu, chwyć dłuższy bok i na wysokości pięciu centymetrów zetnij ukośnie w trójkąt, aby powstał taki kształt:

Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na pół. Zagnieć ponownie, aby trochę zmiękło. Wyłóż dwie blachy piekarnika papierem do pieczenia i na jednej z nich rozwałkuj połowę ciasta, tak, aby pokrywało całą blachę. Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. Piecz przez ok. 15 minut. W międzyczasie przygotuj w ten sam sposób drugą część ciasta na drugiej blaszce. 

Wyjmij pierwszego upieczonego piernika i włóż drugie ciasto na 15 minut. W tym czasie szybko wytnij jak najwięcej elementów na domek z piernika (możesz w ścianach wyciąć okna i drzwi, według uznania). Uważaj, ciasto szybko twardnieje! Po upieczeniu drugiej blaszki wytnij brakujące elementy oraz podstawę pod dom - jeszcze większą niż podłoga domku o wymiarach 12x14 cm. Masz już wszystkie niezbędne elementy do klejenia.

Fot.123RF/Picsel

    3. Musisz teraz przygotować lukier. Zacznij od ubicia białka na sztywno. Ciągle miksując, stopniowo dosypuj cukier puder. Powoli powstanie gładki lukier. Przełóż go do rękawa cukierniczego. Jeśli go nie masz, możesz wykorzystać woreczek foliowy. Wystarczy, że odetniesz jeden z jego rogów.

    4. Ustaw podstawkę pod dom. Na nią lukrem przyklej podłogę domku, a następnie ściany do tej podłogi. Poczekaj chwilę po każdym etapie, żeby lukier trochę zaschnął. Jeśli wyciąłeś okna lub drzwi, również ozdób je lukrem przed doklejeniem!

    Fot. 123RF/Picsel

    Fot. 123RF/Picsel

    5. Teraz przyklej dach. Zrób to ostrożnie i dopiero gdy lukier łączący ściany boczne i podstawy dobrze zaschnie. Najpierw ozdób go lukrem według własnego pomysłu.

    Fot. 123RF/Picsel

    Fot. 123RF/Picsel

    6. Gdy domek będzie już w całości sklejony, a lukier wyschnie, możesz go jeszcze udekorować, np. żelkami czy specjalnymi ozdobami do muffinek i ciastek. To doda koloru i wyrazistości twojemu domkowi z piernika. Rób to jednak bardzo delikatnie, żeby nie naruszyć konstrukcji. 

    Fot. 123RF/Picsel

    7. Jak zrobić domek z piernika? Teraz już wiesz! W pełni jadalna, świąteczna ozdoba już gotowa. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś podarował ją najbliższym na mikołajki lub pod choinkę.

    Fot. 123RF/Picsel

    Jadalne ozdoby świąteczne

    Jeśli domek z piernika wydaje ci się zbyt pracochłonny, możesz wykonać wiele innych, jadalnych ozdób świątecznych. Są nie tylko piękne, ale przede wszystkim to prawdziwe smakołyki. Co więcej, nie zajmą kolejnej półki w szafie, domowej spiżarni czy piwnicy, bo będziesz mógł je zjeść wraz z bliskimi. Postaw na proste dekoracje i wspólnie z rodziną przygotuj je już dziś!

    Łańcuchy z naturalnych produktów

    Jedną z prostych ozdób świątecznych, które z pewnością wypełnią cały dom wspaniałym zapachem, a przy okazji zrobią wrażenie na najbliższych, będą łańcuchy z naturalnych produktów. Przygotujesz je np. z piernika (upiecz pierniczki, ale pamiętaj, by przed pieczeniem zrobić im nakłucia, przez które przeprowadzisz potem wstążkę) albo z lasek cynamonu czy suszonych pomarańczy

    Fot. 123RF/Picsel

    Pachnące wieńce

    Piękną ozdobą na święta będą także wieńce przygotowane z naturalnych produktów. Możesz je przygotować z upieczonych pierniczków (wstążkę przyklej lukrem lub tasiemką) i ułożyć na dekoracyjnym talerzu. Innym rozwiązaniem jest dodanie codziennych produktów do świeżych i pachnących gałązek iglaków. Do wieńca możesz wpleść nie tylko szyszki czy biały brokat, ale też suszone pomarańcze czy grejpfruty, laski cynamonu, mandarynki albo pierniki. Jeśli przygotowujesz je np. tylko z suszonych owoców, podświetl je dodatkowo lampkami LED. Zainspiruj się przykładowymi obrazkami:

    Fot.123RF/Picsel

    Dekoracje z piernika

    Nie masz ochoty na domek z piernika? Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś zrobił inne piernikowe dekoracje. Nie musisz jednak wyliczać proporcji i wycinać idealnych kształtów. Postaw na zrobienie ciasta i wycięcie foremką pożądanych ciasteczek. Ciekawą propozycją jest korzenna choinka - robi ogromne wrażenie, a przygotujesz ją z piernikowych gwiazdek. Po prostu układaj jedno ciastko na drugim, lekko skręcając ramiona gwiazdki za każdym razem. Połącz oczywiście lukrem i odczekaj, aż warstwy wyschną. Ozdób według uznania. 

    Fot.123RF/Picsel

    Możesz też postawić na jadalne zawieszki na choinki - ludziki z piernika świetnie się do tego sprawdzą. Po prostu upiecz określone kształty ciastek, ale pamiętaj, żeby nakłuć ciasto przed upieczeniem. Przełóż wstążkę przez dziurkę w gotowym pierniczku i zawieś go na świątecznym drzewku. Podaruj kilka jadalnych zawieszek swoim bliskim pod choinkę. W ten sposób wspaniały aromat zagości także u nich. 

    Fot. 123RF/Picsel

    Może masz ochotę na mały domek z piernika? To świetna alternatywa do tego dużego, który wymaga więcej pracy. Wytnij mniejsze kształty według wzoru z powyższego przepisu i posklejaj lukrem. Taki domek zawiesisz na kubku z gorącą czekoladą czy kakao. To rewelacyjna ozdoba dla gości na święta. Tym bardziej że mogą się nią raczyć, popijając ciepły napój. 

    Fot. 123RF/Picsel

    Inne dekoracje świąteczne

    Poszukujesz jak najprostszych dekoracji świątecznych? Nie chcesz piec, układać wieńców czy ozdabiać lukrem pierniczków? Mamy dla ciebie wspaniałą ozdobę na święta. Kup pomarańcze i wbij w nie goździki - intensywny, cytrusowy zapach rozniesie się po całym domu. Możesz też postawić na bardziej fantazyjne kształty i ułożyć z przyprawy choinkę czy aniołka. Jeśli wytniesz odrobinę owocu z góry, zmieści się tam mała świeczka, która spotęguję niezwykły aromat tej ozdoby.

    Fot. 123RF/Picsel

    Wykorzystaj suszone pomarańcze nie tylko do zrobienia łańcucha, ale też np. świątecznej ramki na rodzinną fotografię. Połącz z łupinami z orzechów, gwiazdkami anyżu oraz korą cynamonu. Takie kandyzowane owoce są też ekspresowym dodatkiem do herbaty. Ułóż kilka plasterków na sobie i obwiąż sznurkiem. Taki pakunek to wspaniały prezent pod choinkę.

    Fot.123RF/Picsel

    Kandyzowane pomarańcze możesz też po prostu wyłożyć na dekoracyjnym talerzu (lub desce) i w ten sposób ozdobić świąteczny stół. Jest to proste rozwiązanie, a zmienia nastrój w pomieszczeniu. Gdy będzie ci to potrzebne, możesz taki plaster owocu wrzucić do rozgrzewającego napoju (herbaty, naparu, kompotu czy grzańca) lub położyć na świątecznym cieście. 

    Fot. 123RF/Picsel

    Wiesz już teraz, jak zrobić domek z piernika oraz inne jadalne ozdoby świąteczne. Przygotowanie takich dekoracji nie tylko sprawi radość całej rodzinie, ale też wpisuje się świetnie w ideę niemarnowania produktów spożywczych i zmniejsza nadmierny dziś konsumpcjonizm. Podziel się w komentarzu, którą dekorację ty wykonasz w tym roku!

    Zainspiruj się najlepszymi przepisami naszych użytkowników na świąteczne dekoracje:

    1. Domek szklarnia z piernika

     Domek szklarnia z piernika Zobacz przepis

    Domek szklarnia z piernika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    2. Szyszki czekoladowe

     Szyszki czekoladowe Zobacz przepis

    Szyszki czekoladowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    3. Minidomki z piernika

     Minidomki z piernika Zobacz przepis

    Domki z piernika na kubek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    4. Piernikowe choinki

     Piernikowe choinki Zobacz przepis

    Piernikowe choinki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    5. Choinki z niespodzianką

     Choinki z niespodzianką Zobacz przepis

    Choinki z niespodzianką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    6. Domek z piernika

     Domek z piernika Zobacz przepis

    Domek z piernika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    7. Pierniczki

     Pierniczki Zobacz przepis

    Pierniczki świąteczne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    8. Pierniczki z witrażykiem

     Pierniczki z witrażykiem Zobacz przepis

    Pierniczki z witrażem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    9. Sprawdzony przepis na miękkie pierniczki

     Sprawdzony przepis na miękkie pierniczki Zobacz przepis

    Przepis na miękkie pierniczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    10. Babeczki renifery

     Babeczki renifery Zobacz przepis

    Babeczki renifery / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    11. Muffinki choinki

     Muffinki choinki Zobacz przepis

    Muffiny na święta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    12. Kandyzowane pomarańcze w czekoladzie

     Kandyzowane pomarańcze w czekoladzie Zobacz przepis

    Kandyzowane pomarańcze w czekoladzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    13. Suszona pomarańcza

     Suszona pomarańcza Zobacz przepis

    Suszona pomarańcza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Zobacz także:

    Ten napój to złoto! Pij, gdy szwankuje odporność i żołądek »

    Przygotuj układ pokarmowy do świąt. Zioła na detoks wątroby »

    Jak zrobić wyśmienity keks? Nie tylko Magda Gessler ma na niego idealny przepis »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Śniadania Frittata z ziemniakami

    Frittata z ziemniakami to znakomity pomysł na sycące śniadanie. Pamiętaj, że...

    Odsłon: 294

    30 min
    1
    Desery Pączki pieczone

    Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...

    Odsłon: 510

    60 min
    4
    Dania główne Omlet specjalny z ziołami

    Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...

    Odsłon: 222

    30 min
    4
    Desery Tiramisu-włoski specjał

    Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...

    Odsłon: 387

    30 min
    3
    Desery Szybkie oponki w 5 minut

    Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...

    Odsłon: 3698

    30 min
    13
    Dania główne Placek pastucha

    Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...

    Odsłon: 4068

    60 min
    9

    Polecane artykuły

    Informacje Jak zrobić zdrowy chleb razowy? Najłatwiejszy przepis

    Chyba każdy ma swój ulubiony rodzaj chleba. Dla niektórych jest to tzw. razowiec, który łatwo rozpoznać na półce po ciemniejszej barwie. Jak zrobić...

    1
    Informacje Jak uratować przesoloną zupę? Babciny sposób nigdy nie zawodzi

    Nawet najlepszym kucharkom zdarza się przesolić zupę. Gdy jednak dochodzi do tego w chwili oczekiwania na gości, nieodpowiedni smak wywaru często p...

    0
    Informacje Chrupiąca skórka i miękki środek. Jak upiec dobry chleb?

    Gdy myślisz o idealnym pieczywie, na pewno od razu przypominasz sobie takie jeszcze ciepłe, świeże i pełne smaku. Jak upiec chleb z chrupiącą skórk...

    0
    Informacje Jak odświeżyć czerstwy chleb? 4 sprawdzone sposoby

    Świeże, chrupiące pieczywo skusi każdego. Kupione o poranku w piekarni lub wyciągnięte w domu prosto z piekarnika cudownie pachnie i sprawia, że ch...

    2